XS
SM
MD
LG

Derbi u Gornjoj varoši, sastaju se neporaženi rivali, "studenti" u petak testiraju "optičare", za "hemičare" biti ili ne biti

U Srpskoj ligi, Beograd, ostalo je da se odigraju tri kola i pri dnu vlada velika gužva i nije poznato ko će pored Rada i Torlaka ispasti. Pet klubova deli jedan bod i među njima treba tražiti kandidate za selidbu u Zonu. Poznato je da ispada četri kluba i 12. igra baraž sa trećeplasiranim zonašem. Račune može da im pokvari Kolubara ukoliko bude neuspešna. Vodeći Zemun je dobio prolećni derbi i nastavio sa pobedama, poslednju je izvojevao na Dorćolu, Teleoptik se se opravio od poraza u Gornjoj varoši i savladao Obrenovčane. Ušće se budi, Zvezdara je ponovo u krizi, "hemičari" su upisali treći trijumf na Adi, "sokolovi" su opravdali ulogu favorita na Banjici, Brodarac nastavlja seriju, "orlovi" nisu pobedili, pored auto puta nije bilo golova. Gosti su bili uspešniji (četiri pobede), domaćini su dobili dva duela, postignut je 21 gol.

U petak se igraju tri duela, na Bežaniji, na Novom Beogradu i na Carevoj ćupriji.

Prvi na teren izlaze od 14:00 Studentski grad i Teleoptik. "Studenti" su osvojili bod na Dušanovcu i ostavili domaćina u problemima. Nalaze se na deobi od šestog do osmog mesta i potrebna su im 3-4 boda da prebrinu brige oko opstanka. "Optičari" su brzo zaboravili neuspeh sa liderom i ceh su plaili ambiciozni Obrenovčani. Gosti su kvalitetniji sastav, bliži su pobedi, mada nerešen rezultat ne bi predstavljao iznenađenje.

Ušćani su se na vreme trgli iz prolećne letargije i vezali dve pobede, posebno dobija na značaju ubedljiv trijumf na Bulbudercu. Seriju mogu da nastave protiv otpisanog rivala iz Kumodraža koji je pružio dobar otpor Baričanima.

Predveče na Crevoj ćupriji sastaju se BASK i Zvezdara. Domaćin igra prepoznatljivo, vredno sakupljaju bodove i prvi put su iznad crte. Pitanje pobednika na Banjici nije se postavljalo ni jednog trenutka i gosti su sve rešili u prvih 45 minuta. Podatak da su kod kuće osvojili manje bodova trener Radišić objašnjava činjenicom da protivnici dođu sa defanzivnim opredeljenjem, zatvore se i ne razmišljaju da se otvore. "Bulke" igraju promenljivo, startovali su sa nekoliko poraza, konsolidovali se, da bi ponovo pali u formi i vezali tri poraza. Objašnjavaju da je ponestalo motiva, ima nekoliko rekovalescenata i šansu uglavnom dobijaju igrači sa klupe. Iznenadili su ih Ušćani na Bulbuldercu i ubedljivo dobili. Trener Tasić koristi priliku da šansu da igračima sa manjom minutažom i ponekom omladincu.

U subotu se igra u Obrenovcu, Bariču Padinskoj Skeli i Gornjoj varoši.

Prvi na teren izlaze "hemičari" i ugostiće Budućnost. Nalaze se u seriji dobrih rezultata (tri pobede) i prvi su ispod crte. Moraju da pobeđuju i do poslednjeg kola biće u neizvesnosti. Nije lako nadoknaditi oduzete bodove i ukoliko nastave pobednički niz, računajući na propuste konkurenata, mogu se nadati ostanku. Za trenera su angažovali vremešnog Dragoljuba Stakića, koji u tandemu sa Aleksovskim, spremaju strategiju i očigledno im ide. Budućnost se dolaskom iskusnog Ivice Šimičića stabilizovala (osam bodova) i nalaze se na deobi od šestog do osmog mesta. Brige oko opstanka prebrinuće sa jednom pobedom iz tri perostala kola.

Radnički je nakon dva trijumfa, izgubio je u Zemunelu, mada su imali šanse da izbegnu poraz. Dolaze ugroženi "saobraćajci", kojima je svaki bod zlata vredan i trenutno se nalaze na mestu koje vodi u baraž. Prema očekivanju poraženi su ispod Kalemegdana od silnih Zemunaca i na 50 odsto su osvojenih bodova.

"Mlekadžuje" su "prosule mleko" i došle u situaciju da im status zavisi od drugih. Tri vezana poraza odvela su ih među ugrožene klubove i za prekid neugodne seriije mladi "građevinari" su idealna prilika. Nemaju odgovarajući kvalitet, promenili su trenera i iz osrednje ekipe su izvukli maksimum. Rad se odavno oprostio od Srpske lige i pred njima je još 270 srpskoligaških mukotrpnih minuta i nekadašnji superligaš od jeseni će igrati u Beogradskoj zoni.

Debi kola igra se u Gornjoj varoši gde dolazi jedan od timova proleća. Zemun je u nezadrživoj seriji pobeda i ne vidi se ko može da im odoli, pa ni odlični Brodari. Trener Kuljić ima visoko mišljenje o gostima: - Na svim pozicijama imaju kvalitetne igrače, kaže on, spoj su mladosti i iskustva, dobro su organizovani, vođeni i dosadašnji rezultati su plod kvalitetnog i sistematičnog rada. Samopouzdanje nam je sve veće, rastemo timski, čestitao sam igračima na psihološkoj stabilnosti i stalno moramo da se potvrđujemo - kaže poznati stručnjak, koji je pozvao verne navijače da im pruže podršku. Gosi su pored lidera jedini neporaženi ovog proleća i sa dna tabele dospeli su u "gornji dom". Lako su dobili slabe "mlekadžije" i pobede smenjuju nerešeni rezultati.

28. kolo zatvara se u nedelju duelom između Jedinstva i Sinđelića. Surčinci nisu prebrinuli brige oko opstanka i potrebna je jedna pobeda da se obezbede. "Orlovi" su rival po meri, s obzirom da preostaje da odmere snage sa ugroženom Prvom iskrom i sjajnim "optičarima". Sinđelić ne sme izgubiti, jer je u velikom problemu, s obzirom na nepovoljan raspored do kraja (Teleoptik i GSP Polet Dorćol).


Jedinstvo : Teleoptik
Sinđelić : GSP Polet Dorćol
Studentski grad : Brodarac
Radnički : Rad
Zemun : Zvezdara
PKB : Torlak
BASK TEK : Budućnost
Ušće Novi Beograd : Prva iskra
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zemun 29 21 5 3 68
2 Teleoptik 29 20 3 6 63
3 Zvezdara 29 13 7 9 46
4 Radnički 29 12 6 11 42
5 Ušće Novi Beograd 29 11 7 11 40
6 Brodarac 29 11 7 11 40
7 Budućnost 29 10 9 10 39
8 Studentski grad 29 11 6 12 39
9 BASK TEK (-3) 29 9 13 7 37
10 Jedinstvo (-2) 29 10 9 10 37
11 GSP Polet Dorćol 29 10 7 12 37
12 Prva iskra (-12) 29 14 6 9 36
13 PKB 29 10 6 13 36
14 Sinđelić 29 8 7 14 31
15 Torlak 29 4 6 19 18
16 Rad (-6) 29 4 4 21 10