XS
SM
MD
LG

"Hemičari" sutra na Adi za spas, Zemun na Dorćolu, derbi u Zemunelu, dolaze Obrenovčane

Derbi u Gornjoj varoši je po svemu sudeći odlučio prvaka Srpske lige, Beograd. Zemun je zahvaljujući raspoloženom Svetličiću savladao komšije iz Zemunela i odmakao četiri boda, četiri kola pre kraja. Na Vašarištu se igralo bez odbrana i bar su gledaoci uživali u osam pogodaka, Prva iskra je sav posao sa “bulkama” završila u prvom poluvremenu, Ušće se najzad radovalo i “građevinare” ispratilo sa pola tuceta golova, “studenti” su iznenadili u Surčinu, BASK i Brodarac odigrali “prvoligaški” remi, “mlekadžije” tonu, meru im uzeli “saobraćajci”, Torlak je ispao, ali se ne predaje. Domaćini su slavili na četiri, gosti na dva susreta. Oboren je rekord u golovima (37) i u proseku je padalo 4,6 golova po meču.

27. kolo otvara se u petak duelom na Adi, između Torlaka i Prve iskre. “Vakcinaši” su se oprostili od Srpske lige, ali će do kraja odigrati pošteno i za prestiž. U Dobanovcima su gubili, vodili i na kraju, uz obilje golova, odigrali nerešeno. Dočekaće Baričane kojima gori pod nogama i naredna četiri kola će pokušati da spasu sezonu. Zvezdari su za 13 minuta u prvom poluvremenu dali tri gola (Šarić dvostruki strelac) i moraju slaviti na Adi, svaki propust je ravan porazu. Imaju kvalitetniji sastav, bliži su pobedi, ali pritisak može da sputa na putu do trijumfa.

Derbi se igra u Zemunelu, gde dolaze Obrenovčani. “Optičari” su dugo bili u igri sa liderom, mada nisu pružili očekivanu igru, jalovo napadali i ostali bez ključnih bodova. Tako su prekinuli sjajan niz od šest vezanih pobeda i najverovatnije se oprostili od trke za prvaka. Radnički je odigrao otvoren meč sa Sinđelićem, bez discipline u odbrani, golovi su padali kao kiša i uprkos “petardi” strepeli za konačan ishod. Odavno nije viđeno osam golova na Vašarištu i pretendent na visok plasman ne sme dozvoliti da primi tri gola. Nakon četiri poraza spojili su dve pobede i gledajući statistiku Teleoptik je favorit, nakon derbija biće psihički ispražnjeni, bez motiva i trebaće vremena da se vrate u pobednički ritam.

Ako izuzmemo vodeći dvojac, Brodarac je tim proleća i pored Zemuna jedina neporažena ekipa u nastavku prvenstva. 12 utakmica su bez poraza i skroman jesenji bilans trostruko su prevazišli. Odigrali su prvoligaški pored hipodroma, naročito je bilo prvo poluvreme za sladokusce, vodili, imali bar 5-6 izglednih prilika i za promašaje bili kažnjeni. Na Staro sajmište dolaze uzdrmane “mlekadžije” (četiri kola - jedan bod), dospeli su na rub ponora i uprava je povukla radikalan potez i u finišu za trenera angažovala poznato fudbalsko ime Vladimira Volkova. GSP Polet je iznenadio u Skeli, velikom uporištu nadvisio domaćina, koji zna da odigra fajterski, bodren frenetičnim navijanjem. Male su šanse da iznenade poletne, homogene i efikasne Brodare.

“Sokolovi” su favoriti na Banjici i svaki drugi rezultat predstavljao bi iznenađenje, pogotovu što se još mlađi sastav domaćina predao, igranje na dva fronta je preveliki zalogaj za omladinski sastav “građevinara”. Ušćani su ih ispratili sa pola tuceta golova, vezali su treći neuspeh i BASK dolazi po tri boda, neophodna u borbi za opstanak. Odigrali su sa Brodarcem vrhunski, priredili spektakl na Carevoj ćupriji i sudeći po prolećnom izdanju mesto im je pre u vrhu nego u opasnoj zoni. Mladići predvođeni iskusnim Karišikom i golmanom Jevrićem, taktički lepo igraju i sprovode u delo zamisli trenera Radišića.

“Saobraćajcima” lider dolazi u nezgodnom trenutku. Sa novim trenerom Milošem Vulovićem igraju promenljivo i u drugom delu sezone “prihodovali” su 16 bodova. Kad se najmanje nadaju, iznenade kao u Padinskoj Skeli i tri boda su bila dovoljna da zamene mesta na tabeli. Moćni Zemunci su zahvaljujući raspoloženom strelcu Svetličiću slavili u derbiju, stekli dovoljnu bodovnu i psihološku prednost. Imali su inicijativu, više od igre i kad se saberu utisci bili bolji tim. Na njihovoj strani je neosporni kvalitet, bolji momentum i na Dorćolu se oni pitaju.

Komšijski okršaj sledi pored auto puta, gde dolazi Jedinstvo iz obližnjeg Surčina. Oba rivala imaju po 35 bodova i nisu se proslavili u prethodnom kolu, naročito gosti, koji su u dramatičnoj završnici ostali praznih šaka. Vodili su protiv “studenata” sa 2:0, misleći da su obezbedili pobedu, opustili se, gosti znali da kazne i sve što su šutnuli ušlo je u mrežu. Trener Dejan Mitrović je iz moralnih razloga podneo ostavku, zamenio ga je, isto tako uspešan stručnjak Enes Malići, donedavno kormilar Prve iskre. Budućnost je ušla opušteno u duel sa otpisanim Torlakom i to im se osvetilo, na kraju su morali da se zadovolje bodom.

Sinđelić i Studentski grad dočekuju duel u različitom raspoloženju. Domaćin je “popio” petartdu na Vašarištu (dao tri gola) i nastavio seriju slabih rezultata (četri kola-dva boda). Predstoji im grčevita borba za opstanak i bezbedne “studente” moraju dobiti kako znaju i umeju. Gosti su u Surčinu odigrali “ludi” meč, bili u minusu dva gola i uspeli da preokrenu rezultat. Primaju dosta golaova i trijumf je došao u pravo vreme nakon dva neuspeha.

Zvezdara i Ušće u nedelju zatvaraju 27. kolo. “Bulke” su se u Bariču provele “ko bos po trnju”. Za trinaest minuta prvog poluvremena primili su tri gola i u nastavku više od počasnog gola nisu mogli. Spojili su dva poraza i u nastavku imaju negativan skor. Ušće je iskalilo bes na nejakim “građevinarima” i prekinuli niz od pet poraza. Uzeli su mizernih pet bodova u drugom delu i zahvaljujući velikoj jesenjoj zalihi, nisu među ugroženim klubovima. Nezahvalno je davati prognoze i domaćinu dajemo blagu prednost, bar zbog uspešnosti na Bulbuldercu.


Jedinstvo 5 : 0 Sinđelić
Studentski grad 1 : 0 Teleoptik
Radnički 4 : 2 GSP Polet Dorćol
Zemun 0 : 0 Brodarac
PKB 3 : 0 Rad
BASK TEK 3 : 0 Zvezdara
Ušće Novi Beograd 3 : 0 Torlak
Prva iskra 2 : 0 Budućnost
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zemun 28 20 5 3 65
2 Teleoptik 28 19 3 6 60
3 Zvezdara 28 13 7 8 46
4 Radnički 28 13 6 9 45
5 Ušće Novi Beograd 28 11 7 10 40
6 Studentski grad 28 11 6 11 39
7 Brodarac 28 10 7 11 37
8 Jedinstvo (-2) 28 10 9 9 37
9 Budućnost 28 9 9 10 36
10 BASK TEK (-3) 28 8 13 7 34
11 Prva iskra (-12) 28 13 6 9 33
12 PKB 28 9 6 13 33
13 GSP Polet Dorćol 28 8 7 13 31
14 Sinđelić 28 8 7 13 31
15 Torlak 28 4 6 18 18
16 Rad (-6) 28 4 4 20 10