XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Posebno tužilaštvo za borbu protiv nasilja u sportu

BEOGRAD, 6. mart.- Alisa Marić, ministar omladine i sporta, predložila je formiranje posebnog tužilaštva za borbu protiv nasilja u sportu u formi sličnoj onoj kako već deluju tužilaštva za organizovani kriminal, ratne zločine i visoko tehnološki kriminal.

- Porast nasilja na sportskim događajima, tera nas na još odlučniju akciju. Važno je da se oštro suprotstavimo, ne samo radi jasne poruke da ćemo se boriti protiv nasilja u sportu već uznemirenoj javnosti, ili kao odgovor na zahteve iz inostranstva, već zato što je to nasušna potreba radi očuvanja sporta i bezbednosti samih sportista ali i svih koji bi želeli da bezbrižno, sa svojim porodicama uživaju u sportskim nadmetanjima - istakla je ministarka Marić na sednici Nacionalnog saveta za borbu protiv nasilja u sportu, koju je na inicijativu Ministarstva omladine i sporta, sazvao predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. -Ovo nije pitanje koje može da se rešava samo u fudbalu, košarci, rukometu ili nekom drugom sportu, već je od značaja za širu društvenu zajednicu. Pozdravljam poslednje poruke smirivanja situacije među zaraćenim navijačima ali stav države ne može da zavisi od nečije dobre volje. Potrebno je uvesti snažan, efikasan sistem koji će rešavati probleme, otkrivati i kažnjavati huligane.

Paket mera koje je predložila ministarka Marić u cilju suzbijanja incidenata na sportskim priredbama podrazumeva da se kroz posebno odeljenje pri Javnom tužilaštvu osigura centralizovana i sinhronizovana saradnja MUP, tužilaštva i sudstva prema svakom incidentu ali i u pravcu preventivnog delovanja. Prema predlogu, istovremeno bi se pokrenuo postupak izmena zakona kao i izmena sudskih poslovnika radi efikasnijeg procesuiranja krivičnih dela iz ove oblasti.

Ministarstvo omladine i sporta će svoju prvenstvenu, edukativnu ulogu u ovoj oblasti, nastaviti da razvija kroz akciju “Fer-plej je pobeda” promovišući toleranciju među sportistima i ljubiteljima sporta.

Na sednici je i ocenjeno da nasilje na sportskim terenima ugrožava nacionalne interese Srbije, i da suzbijanje huliganizma predstavlja imperativ očuvanja srpskog sporta, bezbednosti sportista i navijača.