XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Zavod za sport i medicinu sporta Srbije formirao bazu podataka o srpskom sportu

BEOGRAD, 20. februar (Info centar).- Projekat „Vođenje matičnih evidencija u oblasti sporta Republike Srbije“ Zavoda za sport i medicinu Sporta Srbije predstavljen je na izuzetno posećenoj kofenciji za medije.

- Vođenje matičnih evidencija u oblasti sprita je poveren posao Zavodu za sport i medicinu sporta predviđen Zakonom od sportu – istakao je u uvodnoj reči direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Jasminko Pozderac.- Pravilnikom je regulisano i sedam oblasti u kojima će se voditi matične evidencije – kategorisanih i drugih sportista takmičara, preduzetnika u sportu, organizacija u oblasti sporta, sportskih stručnjaka i stručanja u sportu, realizatora programa kojim se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta, sportskih objekata i velikih međunarodnih sportskih priredbi u Srbiji.

Jasminko Pozderac je posebno naglasio značaj ovog projekta, jer je još u prvom Zakonu o sportu 1996. bilo je propisano da se počne stvaranje matičnih evidencija. Zahvalio se i na velikoj podršci Minstarstvu omladine i sporta. Istakao je napore stručnog tima Zavoda za sport i medicini sporta na čijem čelu su bili Aco Gajević i Predrag Bićanin, da naprave kvalitetan, ali i jednostavan softver.

Ministar omladine i sporta Srbije Alisa Marić istakla je da je ovo kapitalni projekat koji će urediti mnoge oblasti u srpskom sportu:

- Dobićemo, posle dugo vremena, jasnu mapu srpskog sporta- istakla je Alisa Marić.- Na jednom mestu, što je veoma važno za praćenje, imaćemo najkvalitetnije informacije o sportu u našoj zemlji, od izuzetne važnosti i za državu.

Alisa Marić je, svečano, izdala generalnom sekretaru Sportskog saveza Srbije dr Danetu Korici prvu potvrdu o upisu u matičnu evidenciju:

- Ova jedinstvena baza podataka će u mnogome olakšati rad svim sportskim organizacijama u Srbiji i pokrenuti naš sport – pohvalio je ovaj projekat dr Dane Korica.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i pomoćnik ministra za sport Dragan Atanasov, predstavnici OKS i druge ugledne zvanice. Jednom delu baze, kako je naglasila Svetlana Todorov iz Zavoda za sport i medicinu sporta moći će da pristupe i novinari, što će im u mnogome olakšati svakodnevni posao.