XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Prihvaćena prijava srpskih strelaca za EŠ

BEOGRAD, 20.februar (Info centar).- Evropska streljačka konfederacije (ESK) obavestila je Streljački savez Srbije da je, posle uplate duga od 49.770 evra za deo kotizacija koji pripada ESK sa Šampionata Evrope u Beogradu 2011. skinula suspenziju srpskim strelcima i prihvatila njihovu prijavu za Šampionat Evrope vazdušnim oružjem čiji je domaćin od 24. februara do 3. marta danski grad Odenze.

- Predstavnik ESK Aleksandar Ratner obavestio me je da je sve u redu i da možemo da učestvujemo na EŠ, što je u ovoj situaciji bilo i najvažnije. Izostanak sa EŠ, a pretilo je da nas ne bude i na takmičenjima iz kalendara Međunarodne federacije sportskog streljaštvoa - ISSF, ugrozio bi na duže staze celokupni streljački sport – kaže Nenad Petković generalni sekretar SS Srbije.- Takođe, preneo mi je predlog predsednika ESK Vladimira Lisina da se sastanemo u toku Šampionata Evrope u Odenzeu i razgovaramo o svemu što se dešavalo. Potvrđene su nam i rezervacije smeštaja.

Sredstva su obezbeđena u „minut do 12“ velikim zalaganjem predsednika SS Srbije Obrada Stevanovića, članova UO SS Srbije i generalnog sekretara Nenada Petkovića a ogromnu podršku streljačkoj organizaciji u najvećoj krizi još od vremena sankcija, pružili su Ministarstvo omladine i sporta Sbrije, Olimpijski komitet Sbrije i prijatelji streljačkog sporta. Streljački savez Srbije je dobio domaćinstvo EŠ 2011. ali je tehničku rganizaciju prepustio „Bg sportskom centru Kovilovo“ koji je i bio u obavezi da izmiri dug.

Prva grupa srpskih strelaca odlazi u Odenze 25. februara (juniorske reprezentacije puškom, vođa puta Nenad Petković, v.d. selektora Goran Maksimović i trener reprezentacije Lidija Mihajlović), a druga grupa 27. februara (seniorske ekipe puškom i pištoljem i treneri reprezentacije Jelena Arunović i Dragan Donević). Prve na vatrenu liniju izlaze juniorke puškom 27. fabruara.

Reprezentacije su na pripremama u Smederevu, a v. d. selektora Goran Maksimović odredio je ove sastave za Odenze - puška, seniori: Nemanja Mirosavljev i Dragan Marković (Novi Sad), Stevan Pletikosića („Čika Mata“), seniorke: Ivana Maksimović (Novi Beograd Ušće), Andrea Arsović (Partizan BGD) i Jelena Živković (Jagodina).

Juniori: Stefan Aleksandrovski (Jdinstvo), Andrija Milovanović (Niš) i Miloš Tasić (Vranje).

Juniorke: Tiha Todorović („Lukanjac“, Pirot), Tijana Kolarik (Pančevo) i Dragana Paleček (Novi Beograd Ušće).

Pištolj, seniori: Damir Mikec (Policajac), Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“), Dimitrije Grgić (Akademac).

Seniorke: Zorana Arunović i Jasna Šekarić (Crvena zvezda), Bobana Veličković (Bor 030).

Prošle godine, na Šampionatu Evrope u finskom mestu Vierumaki srpski strelci su osvojile četiri medalje, zlatnu, srebrnu i dve bronzane. Šampionka Evrope drugi put posle Merakera 2010. postala je Bobana Veličković vazdušnim pištoljem, a sa Jasnom Šekarić i Zoranom Arunović bila je članica reprezentacije Srbije koja je osvojila bronzu.

Andrea Arsović, reprezentativka Partizana osvojila je pojednačnu bronzu vazdušnom puškom, a sa Ivanom Maksimović i Draganom Todorović i ekipno srebro.