XS
SM
MD
LG

Jovana Jovović: Reprezentacija je moja kuća

Jovana Jovović - foto: RSS

Na okupljanju pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo viđena su neka nova lica, ali su se vratila i stara. Posebnu radost izazvao je dolazak Jovane Jovović, koja je posle duže pauze tamo gde joj je i mesto.

”Godinu ipo dana kako nisam bila na okupljanju sa reprezentacijom. Prvo problemi sa slepim crevom, zatim operacija zbog povreda lakta, propušteno Evropsko prvenstvo. Iako deluje da se odužilo, taj period je nekako i brzo prošao. Lep je osećaj biti povratnik i ponovo sa ovim sjajnim devojkama.”

Pre odlaska u Dansku, sledi utakmica u Zrenjaninu sa Bugarskom i gostovanje ekipi Turske, za Jovanu, ovoga puta kao jednog od predvodnika ove selekcije.

”Čeka me totalno drugačija uloga. Do sada sam uvek bila iza starijih igračica, ali sada će mi to iskustvo biti od velike koristi. Znam koja mi je uloga i znači mi što sam posle Jovane Stojiljković iza koje sam igrala došla do liderske uloge jer sam od nje dosta učila, kao i od Jovane Kovačević posle. Sve to mi je ulivalo samopouzdanje. Smatram da mogu posle povrede da odreagujem kako treba, da pomognem svojim sigračicama u bilo kojoj ulozi koja od mene bude tražena.”

Od dolaska Uroša Bregara izmenio se veliki broj igračica, ali je promenjen i podmlađen sastav sada najevidentniji.

”Skroz smo nova ekipa, puno mladih igračica, ali polazim od sebe, želim da malim stvarima pomognem svima, pa da kroz neke godine budem zaista ono što se smatra liderom. To mi je i san od malena, takmičarski sam nastrojena i bez obzira što se od nas gotovo ništa ne očekuje, ja imam najviša očekivanja i tako je bilo i u mlađim selekcijama. Nosila sam tu odgovornost na svojim ramenima uvek i to mi ne predstavlja problem. Za četiri, pet godina koliko sam ovde shvatila sam kolika je odgovornost nositi dres sa nacionalnim grbom i to želim da prenesem dalje. Mediteranske igre su nam donele jednu pozitivnu polaznu tačku. Znam šta selektor očekuje, kakva je kultura van terena i želim da budem uzor sa svih aspekata.”

Iako je fokus usmeren na kvalifikacije za Evropsku rukometnu smotru, na vidiku je i šampionat Sveta kojem se mladi bek izuzetno raduje.

”Jedva čekam Svetsko prvenstvo! Ne znam kako je kod drugih devojaka, ali ja sam jako uzbuđena. Sedam godina sam u Mađarskoj, ali kada sam sa reprezntacijom ja sam kod kuće. Nemamo nikakav pritisak, ali uvek ekipe koje tako odlaze na velika prvenstva naprave nešto, neki iskorak. Mom mentalitetu smeta taj odnos prema ženskoj selekciji iako ja znam u kakvom sastavu idemo, ali ja verujem u ovaj mladi tim i verujem da narednih deset godina možemo da trajemo kao ekipa i da se razvijamo kroz takmičenja.”