XS
SM
MD
LG

Sportska publicistika: Promocija knjige Miroslava Nešića "Pričao mi Gliga"

BEOGRAD. 1. februar (Info centar).- Knjiga o Svetozaru Gligoriću „Pričao mi Gliga“ Miroslava Nešića, novinara Radio Beograda, autora emisije „Sportski spomenar“ i publiciste, biće predstavljena u subotu 2. februara u 18 časova u prostorijama Šah kluba Beograda u Ulici kralja Milana 27 (prvi sprat).

Recenzenti su bili velemajstor Aleksandar Matanović i pesnik i šahista Ljubivoje Ršumović koji će, sa autorom, govoriti o knjizi na predstavljanju. Poseban gost na promociji biće je književnik Branimir Brana Šćepanović.

- Kada sam počeo da pišem, u dogovoru sa Svetozarom Gligorićem, ideja je bila da je predstavimo na njegov 90. rođendan 2. februara ove godine – kaže Miroslav Nešić.- Na žalost, nije dočekao da vidi rezultat našeg zajedničkog truda, jer je od početka aktivno učestvovao u stvaranju, pričajući o najinteresantnijim detaljima iz prebogate šahovske, novinarske i pred kraj života i uspešne muzičke karijere.

U knjizi je, sa dijagramima, dato i preko sto Gligorićevih partija. Od zaborava je otrgnuta prva zvanična Glgorićeva partija na Prvenstvu Beogradskog šah kluba 1939. kada je osvojio titulu prvaka. Objavljene su i njegove poslednje partije iz novembra 2007. kada je u Moskvi igrao sa Korčnojem (jednu izgubio, drugu remizirao) a taj susret je bio deo sećanja na legendarne mečeve SSSR – Jugoslavija iz šezdesetih.

- Složili smo se da u knjizi objavimo samo tri Gligorićeva komentara svojih partija, iako sam insistrirao da ih bude više – seća se Nešić.- Komentarisao je partiju protiv Najdorfa iz 1953. u varijanti Mar del Plata koju je, upravo Gligorić podario šahovskom svetu, kao i dve partije protiv Petrosjana 1954. sa turnira „Oslobođenje Beograda“ i 1970. sa „Turnira mira“ u Zagrebu. Objavili smo dve partije koje je odigrao protiv šahistkinja Sonje Graf Stivenson koja je dva puta igrala za titulu šampiona sveta i svetske prvakinje None Gaprindašvili.

U knjizi su i tri, od deset, „tajnih partija“ koje je Gligorić odigrao sa Fišerom uoči meča protiv Spaskog 1992. na Svetom Stefanu. Gligorić je formulare trening mečeva poklonio Fišeru, a kasnije je neko iz Fišerovog okruženja pustio u javnost tri partije sa komentarima Fišera ispisanim na marginama formulara.

Značajan deo u knjizi zauzimaju dva veoma važna dela Gligorićevog života – novinarstvo i muzika. Štampan je izveštaj Gligorića posle državnog udara na Kubi 1952. za „Borbu“, koji su, potom, objavili svi svetski mediji, kao i njegov komentar u Ninu, gde je radio kao spoljnopolitički komentator, iz 1957. kada je SSSR lansirao prvi veštački satelit. Objavljen je i Gligirićev javni odgovor Karpovu koji ga je optužio da je, kao sudija, namerno prekinuo njegov meč protiv Kasparova 1985. Takođe ima i nekoliko veoma interesantnih priča o njegovom muzičkom stvaralaštvu i kompakt disku „Kako sam preživeo 20. vek“ objavljenom u novembru 2011.

Posebna dragocenost knjige su fotografije, a ima ih preko 80, od kojih su neke prvi put objavljene. Postoji i fotografija Gligine dečačke sveske u kojoj je sakupljao i lepio tekstove Ozrena Nedeljkovića iz novina i tako učio šah. Štampan je i faksimil teksta o Gligorićevoj pobedi na amaterskom Šampionatu Jugoslavije 1939. u Zagrebu.

Knjigu je izdao Šah klub Beograd pod pokroviteljstvom Minstarstva omladine i sporta Srbije i uskoro će biti u prodaji i u Poštama Srbije. Moći će da se kupi i u prostorijima Šah kluba Beograd Ulica kralja Milana 27 (prvi sprat).

Svetozar Gligorić preminuo je 14. avgusta 2012. u Beogradu u 89. godini.