XS
SM
MD
LG

Sinđelić, BASK i Jedinstvo kažnjeni oduzimanjem bodova, Zemunci oslobođeni krivice, vodeći dvojac nastavlja trku, Borčanima najteže

Na osnovu istražnog postupka sprovedenog od strane Komisije za integritet FSB i dokaza dostavljenim disciplinskom sudiji, doneta je odluka da se kazne oduzimanjem četiri boda FK Sinđelić, BASK i Jedinstvo. OFK Beograd je prošao sa novčanom kaznom od 50.000 dinara.

Najnovijom odlukom došlo je do promena na tabeli, ali to neće bitnije uticati na postojeći plasman pomenutih klubova, izuzev Sinđelića i Jedinstva, koji se matematički još nisu obezbedili.

U Srpskoj ligi, Beograd, u subotu su na programu utakmice predposlednjeg 29. kola. Prethodnu nedelju obeležile su pobede vodećih ekipa, “Romantičari” su bili ubedljivi protiv Surčinaca, dok je Zemun uz mnogo muke odneo bodove sa Careve ćuprije. Borčani su izgubili protiv “studenata” ključne bodove u borbi za opstanak, Obrenovčani su sedmom pobedom u nastavku, na Dušanovcu, na tabeli pretekli konkurenta i blizu su luke spasa. Torlak je u Lazarevcu dobio službenim rezultatom, “bulke” se konsoliduju, Ušće se obezbedilo u Dobanovcima, mladost “Optičara” nadvisila je iskusnije Baričane.

Na Bežaniji Studentski grad ugostiće će lidera, bez obaveze da juri za iznenađenjem. Mlad i kvalitetan sastav suprostaviće se silnom OFK Beogradu, kome samo pobeda odgovara. Ovo je u neku ruku poslednja prepreka gde mogu pokleknuti, ali su male šanse da domaćin iznenadi moćne goste, koji su u seriji od 12 prolećnih pobeda. Najuspešniji su kao gosti sa prosekom od 1,79 gola po meču.

Zemun je domaćin Sinđeliću u ulozi favorita, jer drugu opciju nema ukoliko želi da održi korak za vodećim. U sredu su na “krovu” odigrali finale Kupa FS Beograda i u zanimljivom i dinamičnom okršaju, poraženi golom u 90. minutu. Posebno se istakao iskusni golman Jevrić, koji je mnogo falio Zemuncima u velikom derbiju. “Orlovi” su oduzimanjem četiri boda spali na 11. mesto i imaju četiri boda više od prvog ispod crte. Nastavili su da igraju promenljivo i bodove sa Dušanovca odneli su ambiciozni Obrenovčani.

BSK Borča ima popravni ponovo na svom stadionu u okršaju sa Dobanovčanima. Serijom od četiri remija (ukupno 14) su došli u situaciju da više ne zavise od sebe i moraju da se nadaju kiksu direktnih konkurenata. Ako se zna da u poslednjem kolu igraju na Karaburmi, male su šanse da se zadrže među srpskoligašima. Kad je bilo najpotrebnije podbacili su protiv Studentskog grada i očigledno da nisu mogli da se nose sa pritiskom i timski nisu položili ispit. Budućnost igra promenljivo, ne mogu u kontinuitetu da odigraju na željenom nivou, bodove su odneli Ušćani i sa druge strane Dunava moraju da se vade.

Ko se nadao da Radnički može da nadmaši sve prognoze i obeleži uzbudljivo proleće. Sa zbirom od sedam pobeda i četiri poraza odmah su iza vodećeg dvojca. Ne obaziru se mnogo na priče po kuloarima vezanim sa neregularnosti na pojedinim utakmicama, i u kontinuitetu igraju u visokom ritmu, sa izraženim pobedničkim mentalitetom. Najnovijom odlukom disciplinskih organa lige, pao im je kamen sa srca i uzdignuta čela nastavljaju borbu za bodove. Kaže trener Saša Stojadinović da iza sjajnih rezultata stoji veliki rad, kvalitetan trenig i igrači koji mogu da isprate njegove zahteve. Na Dušanovcu su na vreme poveli, imali još dve šanse, u nastavku bili disciplinovani u defanzivnom bloku i zatvorili prilaze svome golu. Protiv fenjeraša iz Lazarevca već su upisali nove bodove, ali mera opreza nije na odmet.

Ako ne može na terenu, Torlak je upisao bodove službenim rezultatom u Lazarevcu i najverovatnije se obezbedio. Blistavu jesen i očajno proleće (10 poraza) brzo će da zaborave. Zahvaljujući jesenjoj zalihi, mogli su da krčme bodove i u finišu zaustave strmoglavi pad. Na Adi ugostiće Zvezdaru , domaći teren im ne leži (11 bodova). Slična konstatacija važi za rivala sa Bulbuderca, jesenjeg pravaka, koji se u drugom delu sezone ne može prepoznati (12 bodova). Pobedom u duelu sa mladim sastavom Brodarca konsolidovali su redove, odlepili se od rivala sa Starog sajmišta na tri boda i preuzeli četvrto mesto.

Na Starom sajmištu sledi duel dve najmlađe ekipe u ligi. Brodarac je domaćin poletnim “Optičarima”, koji u nastavku sezone igraju kao preporođeni i mesto iza vodećeg dvojca potvrda je izrečenog. Domaćin nije uspešan u poslednje vreme (tri poraza) i u nivou su igara iz prvog dela prvenstva. Pored Save su osvojili gro bodova i sudeći po trenutnoj formi, očekuje nas lepa i kvalitetna predstava, sa šansama na obe strane.

Dva kažnjena kluba oduzimanjem bodova, Jedinstvo I BASK odmeriće snage u Surčinu i domaćinu je potreban bod da se obezbedi. Na Karaburmi su doživeli ubedljiv poraz i po prolećnom doprinosu su u nivou jesenjeg izdanja. Pored aerodroma su uspešniji i mladi “sokolovi” biće izazov, s obzirom da dolaze sa osvojenim peharom pobednika Kupa Beograda. Neefikasni domaćin računa na umor rivala i emocijalnu ispražnjenost.

Na oproštaju od svojih navijača Prva iskra će ugostiti Ušće sa željom da uknjiže pobedu. Poraženi su u burnom meču u Zemunelu i potvrdili da su nešto uspešniji na stani nego u Bariču. Negativan skor u Koloniji u prilici su da protiv Ušćana poprave i zaključe relativno uspešnu sezonu. Gost ima bod manje i u slučaju povoljnog rezultata i teorijski može obezbediti opstanak.


Budućnost 6 : 0 Prva iskra
Ušće Novi Beograd 0 : 1 Brodarac
Teleoptik 3 : 0 Torlak
Zvezdara 2 : 5 Radnički (O)
Borac 0 : 1 Zemun
Sinđelić 1 : 1 Jedinstvo
BASK TEK 1 : 3 Studentski grad
OFK Beograd 3 : 0 BSK Borča
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 10 1 67
2 Zemun 30 21 4 5 67
3 Teleoptik 30 15 7 8 52
4 Zvezdara 30 12 8 10 44
5 Brodarac 30 12 8 10 44
6 Budućnost 30 10 10 10 40
7 Jedinstvo (-4) 30 10 12 8 38
8 BASK TEK (-4) 30 10 10 10 36
9 Prva iskra 30 9 9 12 36
10 Torlak 30 11 3 16 36
11 Radnički (O) 30 10 6 14 36
12 Studentski grad 30 11 3 16 36
13 Ušće Novi Beograd 30 9 8 13 35
14 Sinđelić (-4) 30 9 11 10 34
15 BSK Borča (-9) 30 6 14 10 23
16 Borac 30 3 3 24 12