XS
SM
MD
LG

Srbija je na Svetskom prvenstvu!

Foto: RSS

Ženska rukometna reprezentacija Srbije savladala je Tursku rezultatom 32:25 (16:15) u revanš meču na Banjici i obezedila plasman na Svetski šampionat koji se krajem godine igra u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj!

Fantastičnu atmosferu i veliki rezutat krunisao je i emotivni oproštaj pet igračica - Jovana Stoiljković, Kristina Liščević, Jelena Lavko, Tamara Radojević i Kristina Graovac odigrale su svoj poslednji meč u dresu Srbije. U opravdanom odsustvu predsednice Milene Delić, uramljene dresove, plakete i cveće uručio im je Generalni sekretar RSS, gospodin Svetozar Stanković.

Srbija je na startu meča izašla u sledećem sastavu: Graovac na golu, Radosavljević i Janjušević na krilnim pozicijama, kapiten StoiljkovićLiščević i Lavko kao bekovi i Jovana Milojević na pivotu.

Kapiten Stoiljković otvorila je meč golom u prvom napadu Srbije, a već u narednom prelepo je lobovala golmanku Turske i upisala i drugi pogodak na svoj konto. Usledio je period ujednačene igre, gol za gol, a od 13. minuta gošće su uspele i da povedu po prvi put na meču. Srpske reprezentativke imale su problema sa efikasnošću, ali su posle pet minuta konsolidovale redove i preuzele kontrolu nad igrom.

Najpre je Stoiljković povratila vođstvo na stranu Srbije. Potom je Radojević povećala prednost, njena sestra Graovac upisala odbranu na drugoj strani i omogućila novi napad. Radojević je ponovo blistala, uputila je fantastičan pas iza leđa i asistirala Sanji Radosavljević za novi pogodak. U igru je potom ušla i mlada nada Dunja Tabak i svojim golom donela srpskom timu najveću prednost od starta meča, 13:9. Međutim, odmah potom zaradila je i isključenje te su Turkinje iskoristile igrača više i vratile se rezultatski u igru. U poslednjem minutu prvog dela igre, Graovac je upisala još jednu u nizu fantastičnih odbrana, a Radosavljević je postigla pogodak za vođstvo na poluvremenu 16:15

Selektor Bregar odlučio se za samo jednu promenu u odnosu na početak meča, u drugom poluvremenu Risović je zamenila Graovac na golu. Upravo je popularna Zmajče otvorila drugi period igre odbranom i nagovestila potpuno drugačiju sliku Srbije.

Razigrale su se najbolje srpske rukometašice i redom rešetale mrežu turskog gola. Kapiten Stoiljković ponovo je otvorila svojim golom, a pratile su je LiščevićLavkoRadosavljevićMilojević i Janjušević. Na terenu je postojala samo jedna ekipa, blistala je Risović na golu, a selektor Bregar sve do završnih minuta dao je šansu mlađim i manje iskusnim igračicama dok je sa klupe stizala prelepa slika podrške petorke koja se oprašta.

U završnici su ponovo stupile na scenu i fantastičnim cepelinom Jelene Lavko na asistenciju Kristine Lišćević podigle publiku na noge. Iako pogodak nije priznat, rezultat je ostao 32:25, ali je slavlje moglo da počne.

Selektor Srbije, gospodin Uroš Bregar, zahvalio se publici i napravio kratku analizu utakmice protiv Turkinja.

Zahvalio bih se svima koji su došli večeras na Banjicu i pomogli nam da se u sjajnoj atmosferi plasiramo na Svetsko prvenstvo. Nismo prikazali dobru igru u prvom poluvremenu, ali smo u drugom poluvremenu podigli nivo igre i pokazali šta znamo. Dobra odbrana i kontranapadi doprineli su ovakvom rezultatu i drago mi je što smo pobedom završili ovaj kvalifikacioni ciklus. Bilo je emotivno, na najbolji mogući način ispratili smo igračice koje su odigrale poslednji meč za Srbiju i hvala im za sve što su uradile za državni tim”, poručio je selektor i potom se osvranuo na šampionat sveta koji se igra krajem godine:

Imamo vremena do Svetskog prvenstva, ali ne previše. Plan i program smo napravili i sigurno je da ćemo na šampionat otići sa najboljim mogućim sastavom koji budemo imali na raspolaganju. Rezultat će zavisiti od mnogo različitih faktora, ali smo ovim plasmanom već postigli uspeh”, zaključio je strateg srpskog tima.