XS
SM
MD
LG

Ivanjičani odoleli na "Čika Dači"

Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Nikako da krene izabranike trenera Dejana Joksimovića ovog proleća. Posle dva nesrećna poraza od Voždovca i Čukaričkog, fudbaleri Radničkog 1923 danas su, uprkos još jednoj dobroj partiji, uspeli da uzmu samo bod u susretu sa odličnom ekipom Javor Matisa – 0:0. Najveći “krivac” za ovakav epilog današnje utakmice na stadionu "Čika Dača" je mladi golman ekipe iz Ivanjice Strahinja Manojlović, koji je prosto začarao svoju mrežu i osujetio sve pokušaje fudbalera kragujevačkog tima.

Odsustvo trojice izuzetno bitnih igrača u manevru, kapitena Miloša Vidovića, Damjana Krajišnika i Dragoljuba Srnića, i te kako se osetilo u igri kragujevačkog tima na današnjoj utakmici, posebno kad je reč o kreaciji i završnom pasu. Izostanak kreativnosti u veznom redu Kragujevčani su pokušali da kompenzuju povećanom agresivnošću, pa su tako od prvog minuta potisnuli igrače Javora na njihovu polovinu terena, ne dajući im bukvalno “da dišu”. Ipak, i pored izražene terenske inicijative i velikog broja stvorenih prilika, Šumadinci nisu uspeli da pronađu put do mreže ekipe iz Ivanjice, na čijem golu je briljirao mladi Strahinja Manojlović, koji je sjajnim odbranama ovog proleća privukao pažnju fudbalske javnosti u Srbiji.

Prvi udarac ka golu Ivanjičana uputio je Stefan Čolović na isteku 5. minuta, ali je lopta završila pored gola. Pokušao je potom i snažni Ivanović glavom posle kornera, međutim, ni on nije bio precizan, da bi se u 19. minutu u odličnoj prilici našao energični Luka Zorić, koji je posle povratne lopte Vidosavljevića šutirao tik pored stative.

Dva minuta kasnije beležimo i prvu priliku za gostujući sastav. Gojković je na brzinu izveo prekid, lopta je došla do najboljeg strelca Javora ove sezone Petra Gigića, koji je iz vrlo teške pozicije bezuspešno pokušao da ugrozi gol kragujevačkog tima.

Opasno je bilo pred golom Ivanjičana u 31. minutu, kada se posle centaršuta Čolovića u prilici našao vihorni Milutin Vidosavljević, koga je u poslednjem momentu uspeo da izblokira Kristijan Tojčić. Usledila je potom još jedna prilika za Luku Zorića, ovoga puta posle centaršuta Vidosavljevića, kada je loše zahvatio loptu glavom, da bi pred sam odlazak na odmor Filip Ivanović udarcem sa distance umalo iznenadio mladog Manojlovića, koji je ostao ukopan u mestu, ali je lopta na njegovu sreću završila pored gola.

Nezadovoljni ishodom prvog dela susreta, “crveni” su u nastavku utakmice pojačali pritisak ka golu Ivanjičana. Najpre je Vidosavljević na samom startu drugog poluvremena u dva navrata zapretio Manojloviću, najpre udarcem sa distance, a potom i iz prekida, ali je mladi čuvar mreže Javora oba puta bio na visini zadatka.

Burno je bilo u 49. minutu, kada je glavni sudija Marko Ivković duel francuskog internacionalca Bubakari Dukurea i Filipa Ivanovića u kaznenom prostoru Javora okarakterisao kao prekršaj za najstrožu kaznu, ali je nakon konsultacija sa kolegama iz VAR sobe i ponovnog pregledavanja snimka sporne situacije odlučio da preinači prethodno donešenu odluku, što, naravno, nije naišlo na simpatije igrača i navijača Radničkog 1923.

Danas ne previše zapaženi Činedu se u 58. minutu našao u dobroj prilici da postigne svoj drugi pogodak u dresu kragujevačkog superligaša, ali je njegov udarac iskosa sa leve strane efektnom paradom osujetio Manojlović. Čuvar mreže Javora istakao se i u 74. minutu, kada je zaustavio prilično nezgodan udarac Stefana Čolovića sa ivice šesnaesterca.

Na suprotnoj strani, rezervista Bosić je u par navrata uspevao da napravi ozbiljnu pometnju u odbrani Radničkog 1923, posebno u 79. minutu kada je posle munjevito izvedene kontre pripremio šansu Gojkoviću, ispred koga je u poslednjem trenutku intervenisao povratnik na gol kragujevačkog superligaša Lazar Raičević.

Sam finiš utakmice obeležila je potpuna opsada gola Ivanjičana. Ipak, izuzev atraktivnog pokušaja Luke Milunovića “makazicama” iz 89. minuta i još jedne u nizu sjajnih intervencija mladog Manojlovića, nije bilo nekih ozbiljnijih prilika za “crvene” u poslednjim trenucima utakmice.

Da stvari budu gore po domaći tim, Filip Ivanović je bukvalno u poslednjem minutu sudijske nadoknade vremena zaradio drugi žuti karton, tako da neće biti u konkurenciji za utakmicu protiv Partizana u narednom kolu.

Pozitivna okolnost za Kragujevčane je što su ovim remijem prekinuli seriju od tri vezana poraza u prvenstvu, a negativna to što su dopustili svom najbližem pratiocu na tabeli, ekipi Kolubare iz Lazarevca, da ih bodovno sustigne i ozbiljno im ugrozi izglede za plasman u plej-of.

Pred izabranicima trenera Dejana Joksimovića je paklen raspored utakmica, koji započinju gostovanjem beogradskom Partizanu u nedelju, 26. februara. Samo tri dana kasnije “crveni” će na svom “Čika Dači” ugostiti trećeplasirani tim Mocart Bet Superlige, TSC iz Bačke Topole, dok je za prvi vikend u martu predviđeno gostovanje Novom Pazaru.

RADNIČKI 1923 – JAVOR MATIS 0:0

KRAGUJEVAC-Stadion: „Čika Dača“. Gledalaca: 1 500. Sudija: Marko Ivković (Lajkovac). Pomoćnici: Nemanja Petrović, Slobodan Pavlović (obojica iz Užica). Žuti kartoni: Ivanović, Milunović (Radnički 1923), Kembel, Adamović, Ratković (Javor Matis). Crveni karton: Ivanović u 90+4. minutu.

RADNIČKI 1923: Raičević, Vlajković (od 90. Miličić), Pecelj, Ivanović, Mitrović, U. Vidović (od 82. Krajišnik), Zorić, Čolović (od 82. Maksimović), Vidosavljević, Evandro (od 61. Milunović), Činedu. Trener: Dejan Joksimović.

JAVOR MATIS: Manojlović, Ilić, Miletić, Tojčić, Obradović, Dukure, Adamović (od 90. Đukić), Tanko (od 61. Bosić), Gojković (od 85. Eliomar), Kembel (od 85. Đurić), Gigić (od 61. Ratković). Trener: Mladen Dodić.


Radnički (N) 0 : 0 Radnik
Mladost (L) 1 : 1 Vojvodina
Kolubara 1 : 0 Voždovac
Crvena zvezda 3 : 0 Čukarički
Radnički 1923 0 : 0 Javor Matis
Spartak ŽK 1 : 2 Partizan
Mladost GAT 1 : 2 TSC
Napredak 0 : 1 Novi Pazar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 22 19 3 0 60
2 Partizan 22 15 4 3 49
3 TSC 22 13 6 3 45
4 Čukarički 22 12 5 5 41
5 Vojvodina 22 10 8 4 38
6 Novi Pazar 22 11 5 6 38
7 Voždovac 22 10 4 8 34
8 Radnički 1923 22 7 5 10 26
9 Kolubara 22 7 5 10 26
10 Javor Matis 22 6 5 11 23
11 Radnički (N) 22 5 7 10 22
12 Napredak 22 5 4 13 19
13 Mladost (L) 22 4 7 11 19
14 Spartak ŽK 22 4 6 12 18
15 Mladost GAT 22 4 4 14 16
16 Radnik 22 2 6 14 12