XS
SM
MD
LG

Sportski savez Beograda: Za kraj o psihologiji i infektivnim bolestima

BEOGRAD, 14. decembar (Info centar).- Doktor Ana Vesković, održala je predavanje na temu “Uloga psihologa u psihološkoj pripremi sporitisat”, a dr Ina Gajić je govorila na temu “Infektivne bolesti kod sportista” u šestom ciklusu predavanja Sportskog savez Beograda „Unapređenje zdravstvene zaštite sportista kroz stručna predavanja o prevenciji povreda i upotrebi suplemenata u ishrani sportista“.

I pored lošeg vremena prisustvovalo je u sali Privredne komore Beograda oko 50 slušalaca, a ukupno je šest predavanja pratilo preko 400 lekara, trenera i drugih sportskih radnika.

Veskovićeva, zaposlena na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, na predmetima Psihologija sporta i Opšta psihologija, održala je predavanje na temu “Uloga psihologa u psihološkoj pripremi sportista“, koja u poslednje vreme zaokuplja pažnju ovdašnih sportova iako je u razvijenim zemljama sastavni deo sportske pripreme već duže vreme. Vlasnica evropskog sertifikata za psihoterapiju EAP nakon uvoda u ovu temu pričala je o najčešćim problemima, procenama i intervencijama kada je u pitanju psihološka priprema sportista.

Dr. Ina Gajić, specijalista medicinske mikrobiologije i saradnik u nastavi na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde radi i kao istraživač saradnik, obradila je podteme “Imunitet i trening”, “Epidemiološki trougao – izvor infekcije”, “Transmisija infekcije”, “Najčešće infekcije kod sportista”, “Pregled najznačajnijih infektivnih bolesti kod sportista”, “Infekcije gornjih respiratornih puteva -tonzilitis i komplikacije, sinuzitis i drugo”, “Infekcije kože i mekih tkiva - infekcije izazvane meticilin rezistentnim S. aureus-MRSA, herpes gladiatorum, atletsko stopalo i drugo”, “Infekcije uha - plivačko uho”, “Infekcije oka – konjuktivitis”, “Infekcije gastrointestinalnog trakta”, “Infekcije koje se prenose parenteralnim putem -HBV, HCV i HIV” i “Prevencija i profilaksa infekcija”.

Posle predavanja istaknutih stručnjaka učesnici su se aktivno uključili postavljajući pitanja na koja su Veskovićeva i Gajićeva s velikim zadovoljstvom odgovarale. Svi polaznici barem jednog predavanja dobiće u januaru 2013. i sertifikate.