XS
SM
MD
LG

Derbi na Banovom brdu, tri međusobna okršaja beogradskih ligaša, "čarapani" bez nade protiv "majstora", dupli program u Lučanima

Arhivski snimak - foto: H.D.Vujanović

Prethodno 15. kolo donelo je velika uzbuđenja na Marakani i Starom sajmištu. Vodeći Parizan u goleadi na Starom sajmištu došao do novih bodova i jesenjeg naslova. “Grafosi” su vodili i na kraju otkinuli bod Zvezdi. Kragujevčanima i “majstorima” pripali su bodovi u gostima protiv ekipa sa začelja. “Čuka” teško do bodova protiv “zmajeva”, “traktoristima” i Pazarcima bodovi kod kuće.

Predposlednje 16. kolo donosi derbi na Banovom brdu gde gostuje lider iz Humske. Proteklog vikenda zabeležili su bitnu pobedu protiv Brodarca i na programu imaju još jedan zahtevan duel. Liderskom pozicijom su pokazali da poseduju potencijal i ukoliko uvedu domaćina u svoj ritam bliži su pobedi. “Belo-crni” su za nijansu slabiji nego prethodnih sezona, imaju kvalitet, energiju, i ukoliko budu nastupili u kompletnom sastavu mogu da iznenade lidera. Očekuje se utakmica za fudbalske sladokusce, igra će se otvoreno, za gol više.

Još jedan beogradski derbi odigraće se ispod južne tribine stadiona “Rajko Mitić”, gde će snage odmeriti RFK Grafičar i Voždovac. “Ljubičasti” ohrabreni dobrom igrom protiv Zvezde, sa optimizmom očekuju “zmajeve”. Trener Vladimir Sandulović kaže da su taktički odigrali najbolje prvo poluvreme, utakmica je imala dobar ritam i intezitet, ali su sa izmenama izgubili na oštrini. Voždovac je imao uspone i padove, upražnjavaju presing, hoće da izađu gore. U sastavu imaju mlađe omladince i kadete, na strani nisu tako uspešni kao na “krovu”.

Iza Brodaraca je turbulentna utakmica sa “crno-belima” i malo je nedostajalo da uzmu bar bod. Igraju sa dosta energije, čvrsto, direktno, i protiv TSC-a su bliži pobedi. Na tabeli ih deli dva boda, radi se o rivalima sličnog kvaliteta i specifičan teren na Starom sajmištu daje prednost domaćinu. Topolčani su tipična domaća ekipa i na strani su uzeli tri boda. Na utakmica dva rivala pada dosta golova i sutrašnji duel neće biti izuzetak.

Treći susret beogradskih ekipa odigraće IMT-e i Rad. “Traktoristi” igraju ofanzivno, imaju ujednačen kvalitet i ukoliko budu imali na raspolaganju Lukovića, Čarlsa i još neke prvotimce bliži su pobedi. “Građevinari” ne smeju dozvoliti domaćinu da nametne ritam i da se on pita. Rad je od pre pet kola dobio novog trenera, poznato fudbalsko ime Đorđa Čotru. Uvideo je da ekipa poseduje potencijal, odigrali su dosta kvalitetnih utakmica, bez adekvatnog rezultatskog učinka, i smatra da nije lako igrati pod pritiskom. Protiv Pazara su odigrali zahtevnu utakmicu, na teškom terenu, i ko zna u kom bi smeru otišao meč da su iskoristili jedanaesterac u 60. minutu.

Novi Pazar na krilima trijumfa protiv “građevinara” dočekuju odličan sastav Radničkog sa Novog Beograda. Domaćin ima dobro selektiranu i čvrstu ekipu, koji su ranije uzeli skalp Crvenoj zvezdi. Imaju par kvalitetnih pojedinaca, rezultat im je uvek u fokusu, i mali veštak može biti problem za ekipe koje se bave organizacijom igre. Ukoliko žele da izbore opstanak moraju osvajati bodove pored Jošanice, mada im neće biti lako protiv gosta koji je na strani uspešan (12 bodova).

Napredak je pri dnu tabele i nezavidna situacija ih navodi da počnu da osvajaju bodove ispod Bagdale. Za sada se nisu adaptirali na ligu, nemaju takmičarski nerv, i ponekad deluju da su se prvi put okupili. Prošle nedelje položili su oružje pred “majstorima” i u goste im dolazi odličan sastav Radničkog1923, jedno od najprijattnijih iznenađenja. Radi se o ozbiljnoj i kvalitetnoj ekipi, imaju kontinuitet rezultata I poseduju stabilnost i samopouzdanje.

Vojvođanski derbi igra se između poslednjeg OFK Vršca i Vojvodine. Uprkos nezavidnom položaju domaćin nije za podcenjivanje, pružali su bolje igre nego što rezultati govore. Imaju izuzetnu infrasrukturu, kvalitetan teren, nesvojstven većini ligaša. Novosađani ne briljiraju u tekućoj sezoni i osmo mesto ne zadovoljava njihova očekivanja. Na strani su osvojili samo pet bodova, dok su Vrščani u prvom kolu pružili žestok otpor “voši”, dva puta vodili i tri gola u mreži domaćina nisu bili dovoljni za pozitivan rezultat.

Lučani su poprište duplog programa i mesto okršaja kadeta i omladinaca Mladosti i Zvezde. Domaćin je stabilan ligaš, sa najboljom školom u ovom delu Srbije. Pored razvojne uloge, rezultatski su uspešni i u prošlom kolu nadigrali su Vojvodinu. Ukoliko budu kompletni mogu iznenaditi favorizovanog rivala, koje očekuje jedno od najtežih gostovanja. Koliko su ozbiljno shvatili utakmicu u Lučanima najverovatnije će biti pojačani prvotimcima Stankovićem, Lekovićem, možda mlađanim Mijatovićem... Mladost je jedan od najuspešnijih domaćina(šest pobeda), mada i crveno-beli pružaju zapažene partije na strani.


RFK Grafičar 0 : 1 Crvena zvezda
Vojvodina 1 : 2 Mladost (L)
Radnički 1923 4 : 0 OFK Vršac
Radnički (NB) 9 : 1 Napredak
Rad 1 : 1 Novi Pazar
TSC 3 : 2 IMT
Partizan 1 : 1 Brodarac
Voždovac 1 : 1 Čukarički
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan 30 23 1 6 70
2 Crvena zvezda 30 20 4 6 64
3 IMT 30 17 4 9 55
4 Mladost (L) 30 15 6 9 51
5 Voždovac 30 14 5 11 47
6 Brodarac 30 13 7 10 46
7 Čukarički 30 12 10 8 46
8 RFK Grafičar 30 13 5 12 44
9 Radnički 1923 30 12 7 11 43
10 Vojvodina 30 13 4 13 43
11 Novi Pazar 30 12 5 13 41
12 Radnički (NB) 30 11 5 14 38
13 Rad 30 9 9 12 36
14 TSC 30 10 3 17 33
15 Napredak 30 3 4 23 13
16 OFK Vršac 30 2 3 25 9