XS
SM
MD
LG

Zvezda u sudaru sa filijalom sa Točiderskog brda, beogradski derbi na Banovom brdu, Partizan računa na bodove na Starom sajmištu

Arhivski snimak - foto: H.D.Vujanović

U subotu i nedelju na programu su utakmice 15. kola Omladinske lige Srbije. Vodeći Partizan gostuje na Starom sajmištu i sastaje se sa desetoplasiranim Brodarcem. U prethodnom kolu crno-beli su nadigrali “Traktoriste” (6:0) i zabeležili 11 pobedu u prvenstvu. Dobro selektirana ekipa ističe se efikasnošću zahvaljujući hitrim i brzim bočnim igračima, koji su naročito opasni u kontrama. Brodarac je doživeo ubedljiv poraz na krovu, odigrali su dobro trkački, imali šansi i igrača manje. Hendikep je što u rotaciji sa prvim timom imali između 10 i 15 igrča, tako da nisu bili u prilici da izvedu najači sastav. Iz plejade darovitih igrača iskočili su talentovani Atanasijević i Đokić.

Derbi se igra na Banovom brdu, gde se sastaju Čukarički i Voždovac, ekipe koje se nalaze na deobi od četvrtog do šestog mesta. Belo-crni su neočekivano poraženi od RFK Grafičara i popravni će imati protiv “zmajeva”. Domaćin poseduje kvalitetan sastav sa nekoliko izrazitih pojedinaca. Gosti su savladali ubedljivo Brodarac(4:0) i imaju treći po efikasnosti navalni red. Dobro su postavljeni, takmičarsi nastrojeni, i kao domaćin čekaće iz kontre i brze tranzicije da iznenade.

IMT-e će na Bežaniji ugostiti TSC iz Bačke Topole, koje na tabeli razdvaja jedan bod. Domaćin je zadovoljan dosadašnjim igrama, ali ne zbirom bodova. Trener Igor Kalaba smatra da je ekipi mesto među 3-4 ekipe. Gubili su na individualne greške a u pobedama bili dominantni. Prvi put će biti u prilici da sastavi najači tim, jer će na raspolaganju imati igrače koji su bili u prvom timu. Ponosan je na činjenicu da su Luković, Vukić i Vasić ( 2005.) uspeli da se izbore za status u prvom timu. Protekle sezone “crveni” su slavili u Bačkoj Topli i očekuju otvorenu utakmicu, biće ofanzivni i pokušati da probiju zadnju liniju domaćina.

Ekipe iz donjeg dela tabele, Novi Pazar i Rad, odmeriće snage u borbi za opstanak. “Građevinari” se nalaze u boljoj poziciji, imaju sedam bodova viška u odnosu na domaćina, na 14 mestu. Rad je na Banjici savladao Napredak sa 2:0, dok su mladi Pazarci pružili dobar otpor TSC-u i pretrpeli minimalan poraz (2:1). Nadahnuti domaćin predstavlja pismeni sastav koji hoće da igra, “proslavio” se pobedom nad Crvenom zvezdom. Biće to egal utakmica dva slična rivala u kojoj blagu prednost dajemo ambicioznom I motivisanom domaćinu.

Predposlednji Kruševljani dočekaće Radnički sa Novog Beograda u pokušatju da uknjiže treću pobedu u prvenstvu. Muči ih realizacija, na momente se prikažu u pozitivnom svetlu, da bi sledeću utakmicu odigrali kao da su se prvi put okupili. Nisu dovoljno takmičarski utegnuti i nedostajalo im je sportske sreće. Novobeograđani su dobro ukomponovana ekipa sa izuzetnim trenerom Brankom Čavić kome u radu aktivno pomaže predsednik Aca Bulić.

U nedelju su na programu tri utakmice u Vršcu, Lučanima i na Marakani.

Drugoplasirana Crvena zvezda ugostiće svoju filijalu RFK Grafičar. Praktično to je ista grupa igrača koja je seliktirana u dva kluba. Nijanse su u pitanju, ko se trenutno bolje kotira, što ne znači da ne mogu biti prekomandovani i zameniti mesta na polusezoni. Tome treba doda da su treneri na istom platnom spisku, sa zajedničkim kordinatorom omladinskog pogona. Crveno-beli zaostaju za vodećim Partizanom četiri boda (utakmica manje) i u derbiju savladali su Vojvodinu na Karađorđu rezultatom 4:1. U duel ulaze kao favoriti, jer drugog izbora nemaju ukoliko žele da održe rastojanje sa crno-belima. Zbog ispomoći prvom timu “grafosi” nisu bili u mogućnosti da sastave najači tim, tako da deveto mesto ne odražava prave mogućnosti ekipe.

Mladost se nalazi u grupi timova koji su sakupili po 21 bod. U prethodnom kolu poraženi su u Kragujevcu i biće na iskušenju protiv kvalitetnog sastava Vojvodine. Domaćina bije glas da su nezgodan rival za svakog takmaca naročito u Lučanima i nisu bez šanse da iznenade Novosađane. Vojvodina u svojim redovima ima reprezentativace, dobro su selektirani i fudbalski pismeni, imaju veliki potencijal, mada su na gostovanjima neuspešni (pet bodova). Trener teži na pas igri, iz zadnje linije, ali kao da nemaju dovoljno “mišića” da zahteve sprovedu u delo.

Poslednji OFK Vršac je već otpisan i samo ga teorija drži u igri. Imaju najviše poraza (12), jednu pobedu i primili su čak 61 pogodak. Nisu toliko loši koliko govore rezultati i u svojim redovima imaju 2-3 kvalitetna pojedinca. Psihički su labilni, nemaju timskog duha i kada prime gol “padaju”. Šteta je što sa zavidnom infrastrukturom rezultatski tako loše prolaze. Ugostiće Radnički 1923 najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg toka prvenstva. Vidi se ručni rad doskorašnjeg trenera Joksimovića, koji budno prati njihov razvoj. Da li su Kragujevčani toliko dobri, ili su drugi slabiji, pitanje je na koje će dati odgovor naredne utakmice i biće teško da sačuvaju sadašnje pozicije. U Vršac odlaze kao favoriti i svaki drugi rezultat predstavljao bi iznenađenje.


RFK Grafičar 0 : 1 Crvena zvezda
Vojvodina 1 : 2 Mladost (L)
Radnički 1923 4 : 0 OFK Vršac
Radnički (NB) 9 : 1 Napredak
Rad 1 : 1 Novi Pazar
TSC 3 : 2 IMT
Partizan 1 : 1 Brodarac
Voždovac 1 : 1 Čukarički
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan 30 23 1 6 70
2 Crvena zvezda 30 20 4 6 64
3 IMT 30 17 4 9 55
4 Mladost (L) 30 15 6 9 51
5 Voždovac 30 14 5 11 47
6 Brodarac 30 13 7 10 46
7 Čukarički 30 12 10 8 46
8 RFK Grafičar 30 13 5 12 44
9 Radnički 1923 30 12 7 11 43
10 Vojvodina 30 13 4 13 43
11 Novi Pazar 30 12 5 13 41
12 Radnički (NB) 30 11 5 14 38
13 Rad 30 9 9 12 36
14 TSC 30 10 3 17 33
15 Napredak 30 3 4 23 13
16 OFK Vršac 30 2 3 25 9