XS
SM
MD
LG

Zvezda sa "kreča" do trijumfa na "Čika Dači"

Foto: N. Kotlajić

Nisu fudbaleri Radničkog 1923 uspeli da izbegnu poraz u susretu sa braniocem titule i liderom Mocart Bet Superlige Srbije, ekipom Crvene zvezde, ali prikazanom igrom nisu razočarali svoje pristalice, koje su u velikom broju ispunile tribine stadiona “Čika Dača”. Pobednika je odlučio detalj iz 75. minuta, kada je posle duela iskusnog Dušana Cvetinovića i napadača Crvene zvezde Aleksandra Pešića u kaznenom prostoru kragujevačkog tima sudija Lazar Lukić dosudio kazneni udarac u korist beogradskih “crveno-belih”, koji je Aleksandar Katai, uz dosta sreće, pretvorio u pobedonosni pogodak – 0:1 (0:0).

Baš kao što se to i očekivalo, susret aktuelnog šampiona Srbije i “zahuktalog” Radničkog 1923, koji je u današnju utakmicu ušao na krilima tri uzastopna trijumfa, izazvao je ogromno interesovanje kod kragujevačke publike, koja je maltene u potpunosti ispunila kapacitete istočne i zapadne tribine stadiona “Čika Dača”. Zaključno sa najvernijim navijačima Radničkog 1923 i Crvene zvezde, koji su popunili preostale dve tribine, procena je da je današnji susret pratilo između 11 i 12 hiljada gledalaca, što je zaista impozantna brojka za superligaške standarde.

Četa Dejana Joksimovića je, mora se konstatovati, energetski ušla mnogo bolje u utakmicu u odnosu na ekipu trenera Miloša Milojevića, koja u prvih pola sata igre nije pokazala skoro pa ništa. A onda su maltene iz prve ozbiljnije situacije na utakmici “crveno-beli” uspeli da zatresu mrežu domaćina, ali je pogodak Mirka Ivanića opravdano poništen zbog ofsajd pozicije u kojoj se prethodno našao El Fardu Ben.

Bio je to uvod u seriju uzbuđenja koja su usledila u finišu prvog poluvremena. Prvo se Cvetinović iznenada našao u dobroj poziciji da savlada Borjana, koji je odlično reagovao u ovoj situaciji, mada bi i da je lopta završila u mreži gol verovatno bio poništen zbog ofsajda.

Potom je Kanga na suprotnoj strani uzdrmao stativu iz slobodnog udarca, dok je Ivanić sa ivice šesnaesterca praktično dodao loptu Lazaru Raičeviću. Slično se završio i pokušaj najboljeg strelca Radničkog 1923 ove sezone Milutina Vidosavljevića nepun minut kasnije, čime je propala i poslednja prilika za promenu rezultata u prvih 45 minuta susreta.

Krenuli su gosti nešto energičnije u drugom poluvremenu. Ivanić je u 50. minutu još jednom zapretio sa distance, primoravši Raičevića da izbaci loptu u korner. Potom je Pešić tukao glavom posle centaršuta Bena iz prekida, da bi nedugo zatim na sličan način pokušao i Aleksandar Katai, koji je u međuvremenu zamenio upravo Bena, međutim, ni on nije bio dovoljno precizan.

U 64. minutu “crveno-beli” po drugi put pogađaju okvir gola kragujevačkog tima, i to ponovo iz slobodnog udarca, koji je ovoga puta izveo Katai. Samo minut kasnije Bukari je lukavo proigrao Gobeljića, čiji je pokušaj osujetio oprezni Raičević.

Mnogo će se narednih dana pričati o situaciji iz 74. minuta, kada je posle duela iskusnog defanzivca Radničkog 1923 Dušana Cvetinovića i napadača Crvene zvezde Aleksandra Pešića u kaznenom prostoru kragujevačkog tima sudija Lukić pokazao na “belu tačku”. Lazar Raičević je u prvi mah uspeo da zaustavi udarac Aleksandra Kataija sa jedanaest metara, ali je lopta na volšeban način ipak završila u njegovoj mreži.

Nakon vodećeg gola gostujuće ekipe, stvari na terenu su se dodatno “zakuvale”. “Crveno-beli” su u želji da Kragujevčane po svaku cenu odvrate od svog gola počeli da igraju veoma grubo, pa je sudija Lukić imao pune ruke posla da održi utakmicu pod kontrolom.

Žaliće Šumadinci sigurno za situacijom iz 91. minuta, kada su mogli da dođu do izjednačenja. Nakon dobrog centaršuta Čolovića, rezervista Maksimović je zahvatio loptu glavom na prvoj stativi, ali je ona završila iznad gola. Imali su i gosti priliku da osiguraju trijumf u sudijskoj nadoknadi vremena, kada je posle ubačene lopte od strane Bukarija, Aleksandar Pešić ostao kratak za pola koraka.

Kragujevčani su ovim porazom, sedmim u sezoni, prekinuli niz od tri uzastopna trijumfa, ali su ostali na devetom mestu prvenstvene tabele sa osamnaest sakupljenih bodova. Ovom utakmicom fudbaleri Radničkog 1923 zaključili su prvi deo prvenstvene trke.

Pred izabranicima trenera Dejana Joksimovića su “paklenih” sedam dana. Već u sredu “crvene” očekuje gostovanje vodećoj ekipi Prve lige Srbije IMT-u u utakmici šesnaestine finala Kupa Srbije, a zatim na “Čika Daču” stiže uvek neugodna ekipa Kolubare iz Lazarevca, sa kojom su Kragujevčani podelili bodove na startu prvenstva.

JOKSIMOVIĆ ČESTITAO SVOJIM IGRAČIMA NA BORBENOJ I HRABROJ IGRI, MILOJEVIĆU ZASMETALO STANJE TERENA

Prošlo je vreme kada su Crvena zvezda i Partizan sa lakoćom osvajali bodove u srcu Šumadije. Poput “crno-belih”, koji su pre nekoliko kola na jedvite jade došli do trijumfa na “Čika Dači”, i njihov večiti rival sa druge strane Topčiderskog brda morao je dobrano da se pomuči ne bi li slomio otpor borbenih Kragujevčana, koji su i ovoga puta pokazali da bez problema mogu da izađu “na crtu” svakom rivalu u Mocart Bet Superligi.

Mogla je današnja utakmica da ima daleko povoljniji epilog za Šumadince, mada se i pored poraza izabranicima Dejana Joksimovića retko šta može zameriti.

– Jako sam ponosan na moje igrače, koji su danas bili hrabri, požrtvovani i defanzivno dobro organizovani. Imali smo neku ideju na koji način bismo mogli da iskoristimo uslovno rečeno „mane“ protivnika, ali nam to nije pošlo za rukom. Možda smo u prvom poluvremenu propustili da pronađemo bolja rešenja u par nekih povoljnih situacija pred protivničkim golom. Zvezda je početkom drugog poluvremena pojačala ritam i izašla prilično visoko, mi na to nismo uspeli baš najbolje da odgovorimo i primili smo gol iz penala. Posle primljenog gola napravili smo određenu reakciju, imali dve sasvim solidne prilike da dođemo do izjednačenja, ali ih nažalost nismo iskoristili – konstatovao je glavnokomandujući u taboru kragujevačkog superligaša.

“Crveno-beli” su došli do planirana tri boda, ali utisak je da trener srpskog šampiona Miloš Milojević nije baš najzadovoljniji izdanjem svoje ekipe na današnjoj utakmici.

– U prvom poluvremenu nismo uspevali da se prilagodimo uslovima za igru i pronađemo prostor da ozbiljnije ugrozimo gol Radničkog. Osim par šuteva sa distance i tog pogotka koji je poništen zbog ofsajda, nismo imali ozbiljnijih prilika pred protivničkim golom. U drugom poluvremenu smo napravili par rotacija u timu kako bismo imali mirniji ulaz iz zone 2 u zonu 3. Posle nekoliko šuteva ka golu Radničkog, došli smo do te situacije koja je rezultovala pogotkom. Sigurno da bih i ja sam voleo da smo danas odigrali efektivnije i da to bude lepše za oko publike, ali je na kraju ipak najvažnije da smo došli do važnih bodova. Čestitam kolegi Joksimoviću na dobro pripremljenoj utakmici. Radnički je pokazao da je jedna čvrsta, kompaktna i agresivna ekipa. Dali su sve od sebe da nas dobiju, ali smo mi zadržali fokus tokom svih devedeset minuta igre i stoički izdržali utakmicu do kraja – izjavio je Milojević po završetku utakmice.

Strateg beogradskih “crveno-belih” izneo je niz zamerki na račun terena za igru, koji prema njegovom mišljenju nije bio u najidealnijem stanju.

– Ne bih da izgleda kao da se žalim, ali mi smo prvih pola sata utakmice potrošili u nastojanju da se adaptiramo na uslove za igru. Možda izgleda kao da sam idealista, ali činjenica je da mi treniramo i igramo na brzim terenima, a onda dođemo u situaciju da igramo na ovako sporim i neošišanim terenima. Poštujem odluku domaćina, iako smatram da to nije baš u duhu prosperiteta srpskog fudbala. Naša je obaveza da pobeđujemo svuda, posebno jer će biti sigurno još gorih terena do kraja prvenstva – smatra Milojević.

RADNIČKI 1923 – CRVENA ZVEZDA 0:1 (0:0)

KRAGUJEVAC
Stadion:
„Čika Dača“.
Gledalaca: 11 000.
Sudija: Lazar Lukić (Beograd).
Pomoćnici: Dragan Bogićević, Bojan Banović (obojica iz Beograda).
Strelac: Katai u 75. minutu iz jedanaesterca.
Žuti kartoni: Ivanović, M. Vidović, Krajišnik, Cvetinović (Radnički 1923), Pankov, Eraković, Mitrović, Milunović, Ivanić, Mijailović, Gobeljić (Crvena zvezda).

RADNIČKI 1923: Raičević, Vlajković, Pecelj, Ivanović, Cvetinović, M. Vidović (od 83. Srnić), Krajišnik, Čolović, Tomić (od 68. Stoiljković), Vidosavljević (od 67. Miličić), Evandro da Silva (od 83. Maksimović). Trener: Dejan Joksimović.

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Gobeljić, Srnić (od 70. Mustafa), Eraković, Milunović, Mijailović, Kanga (od 57. Krstičić), Ben (od 57. Katai), Ivanić (od 87. Pankov), Mitrović (od 57. Bukari), Pešić. Trener: Miloš Milojević.


Javor Matis 0 : 2 Radnički (N)
Partizan 3 : 2 Čukarički
TSC 3 : 0 Voždovac
Novi Pazar 1 : 1 Vojvodina
Napredak 1 : 0 Radnik
Mladost GAT 1 : 1 Mladost (L)
Spartak ŽK 2 : 1 Kolubara
Radnički 1923 0 : 1 Crvena zvezda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 15 13 2 0 41
2 Partizan 15 10 3 2 33
3 TSC 15 9 5 1 32
4 Čukarički 15 9 2 4 29
5 Novi Pazar 15 8 2 5 26
6 Vojvodina 15 6 5 4 23
7 Voždovac 15 7 2 6 23
8 Kolubara 15 5 4 6 19
9 Radnički 1923 15 5 3 7 18
10 Napredak 15 5 2 8 17
11 Spartak ŽK 15 4 4 7 16
12 Radnički (N) 15 4 4 7 16
13 Mladost (L) 15 3 4 8 13
14 Javor Matis 15 3 3 9 12
15 Mladost GAT 15 2 4 9 10
16 Radnik 15 0 5 10 5