XS
SM
MD
LG

Šahovski klub Pion iz Bečeja simultankom propagira drevnu igru

Predsednik ŠK Pion Radovan Zavišin je još lane najavio uspon šaha u Bečeju - foto: V. Jankov

Iako je jesen, u Šahovskom klubu Pion iz Bečeja doživljavaju svoje „proleće“. Posle dugog tavorenja, nekadašnji vojvođanski ligaš se „budi“. Ne ide to ni lako ni brzo, ali ide. Lane su, zahvaljujući pokroviteljstvu opštine Bečej, u cilju propagande drevne igre na 64 polja organizovali prvo Otvoreno rapid prvenstvo Bečeja. Učestovalo je 116 šahista, a trijumfovao je velemajstor Robert Markuš iz Novog Sada, koji je u devet kola po Švajcarskom sistemu osvojio osam poena.

Potom su u prvenstvu Novosadske lige bez poraza osvojili titulu prvaka sa maksimalnim brojem bodova i izborili plasman u viši stepen  takmičenja -Južnobačku ligu.

- Nastavljamo s akcijom propagande šaha. Procenili smo da je to u ovom trenutku najefikasnije organizacijom simultanke. Dvojica naših najkvalitetnijih takmičara, FIDE majstor Momčilo Dragović i majstorski kandidat Ivan Popov, odmeriće snagu na 20 tabli sa zainteresovanim Bečejcima. Prvobitno smo planirali da se atraktivni šahovski događaj održi krajem avgusta na centralom gradskom trku, ali je to još uvek bio period godišnjih odmora i deca su na raspustu, a cilj nam je da se što više mladih uključi u ovu našu akciju, pa smo sve prolongirali. Najzad, odlučeno je da se simultanka održi u  petak, 14. oktobra, od 14 sati u OŠ „Sever Đurkić“. Procenjujemo da će ova događaj trajati oko dva sata i da će privući zavidan broj sugrađana, a mi bismo želeli, ponavljam, da mladih bude što više, rekao nam je predsednik ŠK Pion Radovan Zavišin.

Nema sumnje, šah hvata priključak sa ostalim sportovima u gradu kraj Tise. Poželimo im da istraju u svojoj nameri, pa će klupske prostorije na spratu zgrade DTV Partizan biti punije i drevna igra sve popularnija.