XS
SM
MD
LG

Početak jesenje polusezone

 

Jesenji deo takmičenja nam uvek donosi dosta zanimljivosti i uzbuđenja. U Prvenstvu Srbije nas očekuje završnica takmičenja. Kup Srbije se već tradicionalno igra na kraju sezone odmah po završetku Prvenstva. U mlađim kategorijama za jesen su rezervisana takmičenja u Prvenstvu Srbije. Biće izuzetno zanimljivo videti kako ekipe izgledaju nakon promena godišta.

U oktobru počinje novi ciklus takmičenja pod okriljem Evropske ragbi federacije. Kao i prošle godine takmičićemo se u grupi Konferencije 2 jug. Očekuje nas teško gostovanje u Turskoj i meč protiv Crne Gore na domaćem terenu. Takođe, U18 reprezentacija Srbije će odigrati test meč protiv Hrvatske u gostima, koji je nastavak staža koji se održao prošlog proleća u Zagrebu.

Ljubitelji ragbija će imati dosta prilika za uživanje do kraja sezone. Posebno bi da istaknemo mlađe kategorije, koje itekako vredi pratiti, jer ima dosta talentovanih igrača. Klubovi su dosta uložili proteklih godina u omladinski pogon, zato i mogu ubirati rezultate u vidu školovanih igrača koji su spremni za nastup u seniorima. U odeljku Takmičenja na našem sajtu možete ispratiti rezultate, tabele i liste strelaca. Redakcija će se potruditi da pokrije što više aktivnosti sa izveštajima, tako da će biti i dosta zanimljivih članaka.

Konferencija 2 jug 2022-2024

Evropska ragbi federacija je još jednom promenila sistem takmičenja. Umesto jednokružnog sistema gde igra svako sa svakim, igraće se dvokružno. Od ove sezone u našoj grupi nastupaju četiri reprezentacije: Crna Gora, Turska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Ove jeseni ćemo gostovati Turskoj i dočekati Crnu Goru. Kada budemo znali tačan raspored, ažuriraćemo takmičenje na našem sajtu da možete da ga ispratite na pravi način.

Dobra stvar je što se vraća dvokružan sistem takmičenja, koji je i najpošteniji, jer na našem nivou nisu iste ekipe na gostovanjima i kod kuće. Srbija je blagi favorit u grupi po našem mišljenju, jer smatramo da imamo najviše kvaliteta. Reči su jedno a dela su drugo, to se mora dokazati na terenu. Prva prilika će biti protiv Crne Gore, gde ćemo 08. oktobra biti domaćini. Nedelju dana kasnije igramo u gostima protiv Turske, gde možemo očekivati jako tešku utakmicu. Možemo očekivati nastavak kontinuiteta igre iz prethodnog ciklusa i nadati se dobrim rezultatima.

U18 reprezentacija Srbije

Naši juniori će odigrati test meč protiv Hrvatske u gostima. Utakmica je planirana da se održi 08/09. oktobra. Meč možemo smatrati kao kontinuitet rada U18 staža iz Zagreba. Da podsetimo, u mini mečevima u Zagrebu, Srbija je savladala Hrvatsku i Bugarsku. Potom je odigrana utakmica u Petrovcu na Mlavi protiv Bugarske koju su naši juniori pobedili rezultatom 51-8. Nadamo se da će U18 juniorska Reprezentacija imati što više aktivnosti, jer imamo izuzetno kvalitetne igrače koji bi stekli prekopotrebno iskustvo u ovakvim mečevima.

Prvenstvo Srbije

Ova polusezona će biti izuzetno naporna za sve klubove u takmičenju. Očekuje nas veliki broj utakmica, između ostalog i odigravanje ne malog broja odloženih mečeva iz prolećnog dela. Uz Kup i reprezentatvne obaveze, biće poprilično intenzivno. Nemojte se začuditi ukoliko neko od klubova ne uspe da kompletira takmičenje. Jednostavno, ekipe su u velikom problemu što se tiče broja igrača u seniorskoj konkurenciji, to je sada već problem koji traje nekoliko sezona. Takođe dosta juniora igra za seniore, a oni imaju poprilično obraveza, što u Prvenstvu, što za Nacionalni tim.

Titula Prvaka se može rešiti već na prvoj utakmici u sezoni?

Ove sezone se igra trokružno, po sistemu svako sa svakim. Nema plejof utakmice. Svaka ekipa bi na kraju takmičenja odigrala po 12 utakmica. Ekipa koja na kraju takmičenja ima najveći broj bodova osvaja titulu Prvaka Srbije. Ovakav sistem takmičenja nije loš, međutim ima jednu veliku manu, a to je da se titula Prvaka može odlučiti već na sredini sezone. Onda se postavlja pitanje koji je motiv ekipa i igrača da se takmiče do kraja kada je već sve gotovo. Sve lige u Evropi igraju plejof, jer ne žele da dozvole da na sredini sezone bude sve rešeno, poenta takmičenja je da do kraja bude interesantno i neizvesno. Nijednom sponzoru nije zanimljivo da investira u takmičenje koje niko ne prati. Srbija je jedina zemlja u Evropi, možda čak i u svetu, gde se ne igra plejof.

U nedelju se igra utakmica 9. kola gde se sastaju RK Rad i RK Partizan. Ulog je veliki. Ukoliko pobedi Partizan imaće već dve pobede nad Radom i biće im dovoljno da pobedi sve utakmice do kraja sezone (treća utakmica sa Radom neće imati rezultatskog značaja) i osvoje titulu. To ne bi trebalo da bude težak posao jer su sve ekipe osim Rada, trenutno jako daleko po kvalitetu u odnosu na crno bele. Ukoliko Rad pobedi Partizan, odluka o Prvaku će pasti u 14. kolu, gde će u direktnom susretu pasti odluka ko osvaja šampionat. Da budemo iskreni, obe ekipe su za po dva koplja bolje u odnosu na ostale u takmičenju. Tako da sve osim sigurnih pobeda sa bonus poenom možemo klasifikovti kao iznenađenje.

Borba za treću poziciju

BRK Crvena Zvezda, RK Dinamo 1954 i RK Torpedo Mlava će voditi borbu za treću poziciju na tabeli. Ekipe Zvezde i Dinama su veoma mlade i pred njima je budućnost. Torpedu je ovo prva sezona u najvišem rangu takmičenja, tako da je svako iskustvo neprocennjivo. Kao što smo rekli ranije u tekstu, velika je opasnost da neka od ove tri ekipe ne završi takmičenje. Sve ekipe imaju da odigraju po još osam mečeva, što je popriličan broj za jednu polusezonu po našim standardima. Mi bismo voleli da ekipe odigraju sve utakmice, ali mislimo da je realnost da treće mesto osvoji ekipa koja će ostati u takmičenju i imati najmanji broj negativnih bodova.

Prvenstvo Srbije B grupa

Na proleće se odigrao samo jedan turnir, gde su nastupile ekipe Vojvodine i Kruševca. Planirano je do kraja sezone održavanje još tri turnira. Biće interesatno da ispratimo da li će se još neka ekipa priključiti takmičenju i kako će izgledati borba za prvo mesto. Vojvođani su veliki favoriti za osvajanje B lige, što su i dokazali na jedinom odigranom turniru gde su ubedljivo savladali domaće. Iako su bili ubedljivo savladani, Kruševljani imaju jako mlad i perspektivan tim, tako da će kako sezona odmiče sasvim sigurno smanjiti zaostatak nad Novosađanima.

Kup Srbije

Tradicionalno se igra nakon završetka Prvenstva. Kada budemo saznali parove objavićeto vest.

Prvenstvo Srbije za U18 juniore

Iskreni da budemo, jedva čekamo. Zašto? Pa zato što će ovogodišnje Prvenstvo biti najneizvesnije i najzanimljivije ikad. Ovo takmičenje je najbolji dokaz temeljnog i kvalitetnog rada Ragbi saveza Srbije i klubovima na razvoju igrača. Svaki od klubova u takmičenju je u stanju da pobedi svakog. Kod U18 juniora se Prvenstvo igra u ragbiju 7, koji je Olimpijska disciplina. Igra se serija od četiri turnira, gde će ekipa koja sakupi najveći broj bodova osvojiti Titulu Prvaka Srbije. Pravo nastupa u konkurenciji U18 juniora imaju igrači koji su rođeni 2004. i 2005. godine, dok igrači koji su rođeni 2006. godine moraju imati posebnu dozvolu za nastup.

Za nas su favoriti za osvajanje Prvenstva ekipe Dinama i Rada. Pančevci brane osvojenu titulu prošle sezone. To će im biti otežano jer su ostali bez Voštića i Pala koji su prešli u seniore. Kod Rada nijedan od ključnih igrača nije prešao u seniore, tako da kompletna ekipa od prošle godine nastupa i ove.

Kruševac, Borac, Zvezda i Čelik apsolutno mogu da se umešaju u borbu za prvo mesto. Svaka od navedenih ekipa poseduje kvalitet i kontinuitet da ostvari dobre rezultate. Kruševljani su ostali bez Krsmanovića koji je otišao u seniore, ali imaju ključne igrače koji su ušli u poslednju godinu juniorskog staža, tako da možemo da očekujemo dobar rezultat od njih. Borac ima na raspolaganju komplet ekipu od prošle godine, povređeni igrači su sanirali povrede, pa se nadamo dobrim partijama. Zvezda je ostala bez Lučića, Ilića i Lojanice, koji nemaju više pravo nastupa za juniore, ali tu su igrači koji su bili izuzetni prošle godine i koji mogu da odgovore izazovima i ostvare dobar plasman. Čelik ima odličnu školu ragbija, i uvek je pružao dobre partije. Od njih očekujemo da ovog Prvenstva budu u gornjem domu.

Toplo savetujemo ljubiteljima da isprate U18 takmičenje, jer ima itekako mnogo toga da se vidi. Bilo bi lepo da se turniri snimaju, ali mislimo da je mala verovatnoća da se to desi. Mi ćemo svakako sa velikim zadovoljstvom da ispratimo takmičenje i razvoj igrača.

Prvenstvo Srbije U16 kadeti

Prvenstvo Srbije kod U16 kadeta se igra u formatu ragbija 10. Ukupno će na programu biti 4 turnira. Ekipa koja osvoji najviše bodova na kraju takmičenja osvaja titulu Prvaka. Za takmičenje se prijavilo ukupno 6 timova: RK Borac Starčevo, RK Rad, RK Dorćol 1998, RK Dinamo 1954, RK Čelik i RK Kruševac. Pravo nastupa imaju igrači rođeni 2006. i 2007. godine, dok igrači koji su rođeni 2008. mogu nastupiti uz posebnu dozvolu.

Mišljenja smo da će ovo takmičenje biti najizvesnije što se tiče plasmana. Apsolutni favorit je ekipa Rada, dok će se za drugo mesto boriti ekipe Borca i Čelika. Ostale ekipe su daleko iza ove tri. Čak mislimo da bi bilo dobro da se na turniru naprave dve kvalitativne grupe, kako bi se izbegli previsoki rezultati i povrede.

Prvenstvo Srbije U14 pioniri

Još jedna poslastica od takmičenja za ljubitelje ragbija. Isto kao kod juniora, imaćemo veliki broj ekipa koje se bore za najviši plasman. Ne zaboravite, što je konkurencija jača, to se diže nivo igre. Kvalitetna generacija koja je zastupljena u nekoliko klubova i na koju treba obratiti posebnu pažnju kako bi istrajali do juniora i kasnije seniora. Planirano je odigravanje 4 turnira u formatu ragbija 10. Ekipa koja osvoji najviše bodova osvaja Titulu Prvaka Srbije. Za takmičenje se prijavilo 7 ekipa: RK Žarkovo, RK Rad, BRK Crvena Zvezda, RK Dinamo 1954, RK Torpedo Mlava, RK Dorćol 1998 i RK Čelik. Pravo nastupa imaju igrači rođeni 2008. i 2009. godine, dok igrači koji su rođeni 2010. mogu nastupiti uz posebnu dozvolu.

Onaj ko prati ragbi u mlađim kategorijama već zna da će se velika borba voditi između četiri ekipe. Rad, Dinamo, Zvezda i Čelik će biti definitivno glavni favoriti. Borba će biti izuzetno zanimljiva i mi jedva čekamo da počne takmičenje kako bi uživali u kvalitetnim mečevima. Dorćol i Torpedo su ekipe koje mogu da pomrse konce favoritima. Dorćolci vredno rade godinama, i kako vreme odmiče smanjuju zaostatak i postaju sve konkurentniji. Petrovčani imaju izuzetno fizički jaku ekipu koja lako može da preuzme primat kako takmičenje bude odmicalo. Žarkovci su najmlađi tim, gde će gro ekipe činiti mlađi pioniri, tako da je za njih najbitnije da sakupe što više iskustva, ali nemojte se iznenaditi ako bljesnu i naprave dobar rezultat.

Prvenstvo Srbije U12 petlići

Kod U12 petlića je planirano održavanje tri turnira u Prvenstvu. Razlog zašto nema četiri je taj što će se tokom septembra održavati promocije po školama. Tek nakon promocija će se održati prvi turnir. Igra se u formatu ragbija 8. Ukupno se za takmičenje prijavilo sedam ekipa: RK Rad, RK Čelik, RK Dinamo 1954, RK Dorćol 1998, RK Borac Starčevo, RK Žarkovo i BRK Crvena Zvezda. Pravo nastupa imaju igrači rođeni 2010. i 2011. godine, dok igrači koji su rođeni 2012. mogu nastupiti uz posebnu dozvolu.

Što se tiče same situacije u takmičenju, moramo da budemo iskreni da ne možemo da damo neku smisleniju procenu. Nakon prvog turnira ćemo imati kakvu takvu sliku koliko su ekipe uigrane i jake. Prezentacije po školama će sasvim sigurno trajati tokom cele jeseni, tako da je najbolje da sačekamo prvi turnir i vidimo kako izgledaju ekipe.

 

rugby.rs