XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Da deci sale ne fale

BEOGRAD, 6. novembar (Info centar).- Predrag Peruničić državni sekretar za sport i Zagorka Petrović Zlatanović Gigić pomoćnik ministra u sektoru za upravljanje projektima obišli su sportsku halu u školi za decu sa oštećenim vidom „Veljko Ramadanović“ u Zemunu.

Od formiranja Ministarstva 2007. do danas, ukupno je realizovano više od 500 projekata izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije i sanacije sportskih objekata, vrednih više od tri milijarde dinara, a sportska hala u školi „Veljko Ramadanović“ jedan je od 14 završenih projekata iz zasebnog programa namenjenog sportistima sa posebnim potrebama.

Predrag Peruničić je istakao da će sala mnogo značiti deci, jer će im omogućiti prostor u kome mogu da, osim fizičkih vežbi, sprovode i specijalne vežbe kojima se osposobljavaju za samostalan život.

- Ministarstvo omladine i sporta uključeno je u ovaj projekat od 2009. i jedan je od najznačajnijih namenjenih licima sa posebnim potrebama – naglasila je Zagorka Petrović Zlatanović Gigić i podvukla da je u izgradnju sportske hale, čija je treća faza radova završena u oktobru ove godine, uloženo preko 31 milion dinara.

Istakla je i da deca u sportu predstavaljaju jedan od osnovnih prioriteta „Strategije razvoja sporta“ koju je izradilo Ministarstvo omladine i sporta, kao i da je suština približiti sport što većem broju dece, učiniti sportske objekte pristupačnim i obezbediti kvalitetan i siguran prostor bavljenje fizičkim aktivnostima.

Direktor škole „Veljko Ramadanović“ Radmila Laban istakla je da će sala puno značiti kako učenicima te škole, tako i zaposlenima. Trećom fazom radova objekat je u potpunosti završen, a za početak korišćenja sale neophodno je još izvesti radove na spoljašnjim instalacijama.

- Od osnivanja škole 1917. do danas nismo imali fiskulturnu salu, već su deca vežbala u učionici i često se i povređivala. Zahvalni smo Ministarstvu omladine i sporta što nam je pomoglo da se stvore uslovi da svim našim učenicima sport postane dostupan- istakla je Radmila Laban.

Jedna od osnovnih smernica „Strategije razvoja sporta u Republici Srbiji za period od 2009. do 2013. godine“ je dostupnost sporta svima. Ovo podrazumeva i da osobe sa invaliditetom mogu da se ravnopravno uključe u sve sportske aktivnsti, što je i jedan od standarda svakog humanog društva. Primerena sportska aktivnost pozitivno utiče na resocijalizaciju, rehabilitaciju i samostalnost osoba sa invaliditetom.

Ministarstvo je, u okviru programa „Izgradnja sportskih objekata za lica sa posebnim potrebama i invaliditetom i rekonstrukcija postojećih sportskih objekata radi prilagođavanja osobama sa invaliditetom“, realizovalo i sledeće projekte: rekonstrukcija sportskog terena u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu, ugradnja lifta za osobe sa invaliditetom u Hali sportova u Subotici, rekonstrukcija sportskih objekata u OSC „Mladost“ Bečej, „Gradski bazen“ u Svilajncu i druge.