XS
SM
MD
LG

Logitech Streamcam - web kamera kao stvorena za striming

Foto: Logitech

Web kamere su nešto što je u poslednjih dve godine postalo praktično nezaobilazan deo svakoga ko učestvuje na webinarima, online konferencijama, sastancima i slično. Međutim u isto vreme vidimo i veliki uzlet društvenih mreža i pogotovu gledanja strimova i samog strimovanja igranja, bez obzira da li se radi o novoj igri, o nekom esports profesionalcu ili prosto nekoj ličnosti koja je sama po sebi zanimljiva na društvenim mrežama pa nije ni bitno toliko šta tačno strimuje. Sve to je podstaklo proizvođače da sve češće izbacuju proizvode koji su prilagođeni baš ovim korisnicima.

Logitech Streamcam

Streamcam je kao što mu i sam naziv govori web kamera koja je prilagođena specifično strimovanju različitih gejmerskih sesija, što naravno ne znači da se ne može koristiti i za bilo šta drugo zašta inače koristite kameru. U tom smislu je i prvo iznenađenje kada se otvori pakovanje – u prilogu se dobija standardni nosač za vrh ekrana, ali drugi konektor koji služi da uređaj postavite na bilo koji tripod ili bilo šta drugo što ima standardni šraf za foto-aparat ili kameru. Ovo vam nudi mnogo više fleksibilnosti u smislu rasporeda elemenata i kadriranja za vaš strim čime se možete odvojiti od ostatka ekipe koja radi to isto. Sama instalacija je vrlo jednostavna s tim da treba napomenuti da se kamera povezuje preko novog USB-C standarda pa treba proveriti da li imate taj port na računaru za strimovanje, ali ukoliko i nemate to se može rešiti jednostavnim adapterom na standardni USB-A.

Sam dizajn kamere je vrlo interesantan, mi smo je dobili u beloj boji koja ima neku kariranu tkaninu na prednjoj strani tako da izgleda vrlo simpatično, ali je zanimljivo i da je Logi natpis zapravo rotiran za 90 stepeni pa sam ja prvo potpuno pogrešio orijentaciju kamere jer ona nije zapravo potpuno kvadratna već je pravougaona. Još jedna bitna stvar jeste da postoji bela LED dioda koja vam govori kada kamera snima što je vrlo korisno ukoliko radite uživo uključenja da ne bi bilo nedoumica da li nešto radi ili ne. Već i na prvi pogled kamera odaje utisak premium proizvoda ali se to i te kako dokazuje tek kada je uključite.

Fenomenalan kvalitet za strim

Možda će nekoga za početak iznenaditi da je rezolucija strim kamere „samo“ 1920×1080 piksela ali treba imati u vidu da je ona pre svega namenjena za strimovanje – dakle ukoliko je kombinujete sa igranjem neke igre verovatno će najveći deo ekrana okupirati sama igra dok ukoliko se bavite neki drugim sadržajem poput vlogova i slično platforme na koje se to kači obično ne daju prioritet višoj rezoluciji. S druge strane snimanje je moguće u do 60fps tako da ćete uz dobru internet konekciju imati zaista jako glatku sliku bez obzira šta radili na ekranu. Vrlo bitna stvar je i stakleno sočivo koje ima mogućnost smart auto-focus što u praksi znači da ukoliko se značajno pomerite u kadru, odaljite od kamere i slično (što dosta strimera radi kada se desi nešto neočekivano ili interesantno u igri) fokus će i dalje ostati čvrsto na vama i nećete imati zamućenje usled promene udaljenosti subjekta od kamere. To je takođe i mogućnost auto-kadriranja koja će praviti male promene u kadru kako bi uvek onaj koji strimuje bio u sredini kadra.

Dodatna pogodnost je i auto ekspozicija koja će snimak brzo prilagoditi promenama u svetlu koje se mogu desiti, na primer ako vam neko upali svetlo u inače tamnoj prostoriji i slično, to će zaista minimalno uticati na sam snimak što sa ranijim web kamerama nije bio slučaj. Automatsko podešavanje ekspozicije će proizvesti i vrlo prirodne tonove vaše kože shodno podešavanjima koje ste odabrali, a to smo često viđali kod strimera kao problem gde se dešava da neko izgleda previše bledo i slično. Kamera poseduje i ugrađen mikrofon sa noise-cancelling funkcijom koji radi solidno, ali bih za strimovanje ipak preporučio neki odvojeni odgovarajući mikrofon.

Koliko je sam hardver bitan za dobar strim toliko je bitan i softver koji koristite a Logitech je Streamcam dodatno optimizovao za rad sa najpopularnijim programima za ovu svrhu kao što su Streamlabs ili Open Broadcaster Software (OBS), dok uz uređaj dobijate i 3 meseca besplatne premium pretplate za XSplit. Sve ostalo se dodatno podešava i kroz G Hub softver i tu postoji gomila efekata koje možete dodati, od onih komičnih do onih koji će zaista dati specifičan pečat slici. Treba ipak imati u vidu da Logitech za sve ovo, ali i za samo strimovanje u 1080p 60fps predlaže da imate računar sa najmanje sedmom generacijom Intel i5 procesora (ili noviji ili AMD ekvivalent), kao i bar 8GB RAM memorije – a to je sve pre nego što uopšte uključite i bilo koju igru, tako da treba znati da live striming u dobrom kvalitetu zahteva dosta jaku mašinu, kao i naravno dobru internet konekciju.

Zaključak 

Sa cenom od preko 20 hiljada dinara u domaćim radnjama Logitech Streamcam spada u definitivno jednu od skupljih kamera na tržištu ali deluje da njene mogućnosti opravdavaju cenu. Bez obzira da li hoćete da imate svoj gejming strim na Twitch-u, da li želite da budete influenser na TikToku ili Youtube-u sa bilo kojom temom od šminke do nekih životnih pitanja, sa ovom kamerom možete biti sigurni da ćete izgledati dobro što je u današnje vreme gde je konkurencija za gledaoce na ovoj sceni vrlo žestoka praktično jedan od preduslova za uspeh. Naravno ne treba se osloniti ni samo na kameru, već treba obezbediti i moćan računar, dobar mikrofon i svetlo i druge uslove, a pre svega interesantan i informativan sadržaj, ali sa Streamcam-om će sve u startu izgledati dosta bolje nego sa nekom obično web kamerom.