XS
SM
MD
LG
25.07.2022 Vladimir Stanković

Jedinstvena knjiga Dragana Stojića o fudbalu i politici: Venčanje nerazdvojnog para

Po definiciji, amandman je predlog za izmenu nekog zakonskog teksta. Prvobitni tekst se ne menja nego dopunjuje kao dodatak postojećem. Dragan Stojić se prihvatio ozbiljnog zadatka da "fudbalski zakon" dopuni svojim književnim amandmanima. Nisam siguran u koju bih kategoriju svrstao njegove "Fudbalske amandmane" jer mi se čini da se mešaju anegdote, dogodovštine, događaji i žanrovi.

U svakom slučaju je reč o jedinstvenoj knjizi i prvom autoru koji je kod nas i širem nam okruženju fudbal i politiku, kako sam kaže, “venčao” kao nerazdvojni par. Osobenim stilom kratkih rečenica Stojić putuje fudbalskim meridijanima sveta. Priča o poznatim i nepoznatim ljudima, igračima i političarima. To nisu klasične biografije, već istorijske. Nisu ni velika takmičenja, ni veliki pojedinačni dometi. Autor vešto meša realnost sa fikcijom, poznate sa nepoznatima, sport sa politikom. Zato u ovim njegovim pričama imamo junake iz rata na Kosovu i Metohiji, političare poput Karlosa Menema, Ala Gora i Eva Moralesa, (ne)poznata igračka imena, trenerske magove i crkvene ljude poput Amfilohija Radovića, koji je umesto dresa obukao mantiju.

Dragan Stojić svojim fudbalskim amandmanima vešto krstari svetskim meridijanima. On traži detalj, "caku", neku žaoku, neki kuriozitet kojim uspeva da zadrži pažnju čitaoca. Naša (oskudna) sportska literatura obogaćena je njegovim zanimljivim, uspešnim pokušajem u kom fudbal ne gleda samo kroz golove, promašene šanse, milione, incidente ili afere. Na početku knjige citira aforističara Karla Minića koji kaže da se "Sport ne meša u politiku, ali se politika meša u sport". Pošto se fudbal, sa našim dopuštenjem, meša u naše živote, Draganovi "Fudbalski amandmani" doprinose da ta veza između nas i fudbala bude čvršća i originalnija. Ne vidimo uvek loptu, ali nam je stalno u mislima. Makar preko amandmana.

Knjigu možete pročitati na ovom linku: https://www.exyufudbal.in.rs/biblioteka/fa2

Autor: Vladimir Stanković