XS
SM
MD
LG

Uspeh čekan duže od decenije

Pravi šampioni - Kadetska ekipa FK Sloga iz Kraljeva sa stručnim štabom

Pre više od decenije mlađe selekcije kraljevačke Sloge (pioniri, kadeti, omladinci) bile su članovi Kvalitetne lige Srbije. Uz „večite rivale“ retko ko se mogao pohvaliti takvim učinkom. Nažalost, došlo je vreme propadanja kluba iz Industrijske ulice. Pre četiri godine Sloga nije imala pionirsku ekipu, omladinci i kadeti su postojali u tragovima i ispali su u drugu ligu Zapadne Srbije. na čelo kluba tada je došao Aleksandar Mijatović i odmah angažovao Rašu Babića, bivšeg Sloginog igrača i kapitena, trenera u mlađim reprezentativnim selekcijama koji u to vreme bio angažovan u Kikeru. Bio je to vrhunski potez mladog sportskog radnika, Rašo Babić je prionuo na posao, angažovao plejadu mladih trenera željnih rada i posvećenih klubu, „zategao“ sve do detalja i stvari su počele da se menjaju na bolje. Tri godine kasnije, kao rezultat takvog rada, stigla je nagrada u vidu plasmana kadetske ekipe u Kvalitetnu ligu Srbije.

Ponovo smo tamo gde je Slogi mesto. Presrećan sam i mogu samo da se zahvalim dečacima, pre svega, našem stručnom štabu, ljudima u koubu i roditeljima dece na ovom sjajnom uspehu. Zacrtali smo kao cilj, kada sam se vratio u Slogu, da sve selekcije budu u eliti. Na najboljem smo putu da to i uradimo – kaže Rašo Babić, trener Sloginih kadeta i prvi čovek mlađih selekcija „belih“.

Sloga je u Prvoj kadetskoj ligi FSRZS osvojila prvo mesto sa 64 boda, sedam više od Radničkog 1923 iz Kragujevca. „Beli“ su ostvarili 21 pobedu, jedan remi i osam poraza, ali su na liderskoj poziciji bili od prvog do poslednjeg kola. Iza sebe su ostavili, pored Krgaujevčana, kadetske ekipe Novog Pazara, Javora, Metalca iz Gornjeg Milanovca, čačanskog Borca, šabačke Mačve, užičke Slobode.

Samo mi znamo koliko je ovo bilo teško ostvariti. U ovakvoj konkurenciji biti prvi sa ekipom koja je po godištu mlađa od kadetskog uzrasta, pravi je podvig. U pitanju su dečaci koji su pre godinu dana igrali najlepši fudbal u Zapadnoj Srbiji kao pioniri. Znali smo da su talentovani, imaju kvalitet, ali ih je trebalo brusiti na pravi način. Rekli smo da ćemo biti kost u grlu mnogima u ligi, ali smo u prvih deset kola prvenstva imali isto toliko pobeda i prosto se otvorilo da napadnemo tron i najviši rang takmičenja. Zaista sam ponosan na ovu generaciju koja još nije rekla poslednju reč.

Slede pripreme za elitu, mnogo teže i juače takmičenje sa našim najboljim ekipama?

Za početak naš osnovni cilj biće opstanak u eliti, da ne igramo samo jedno leto. Želimo kontinuitet i učinićemo napor da selektiramo jako dobar tim i budemo ravnopravan takmac rivalima. Posle mnogo godina smo postigli dogovor sa većim brojem škola fudbala sa teritorije Kraljeva, njihova najbolja deca će obući dres Sloge i tako graditi fudbalsku karijeru. Moram reći, to je pravi put, tako i treba da bude, jer Sloga treba da bude odskočna daska za sve talente u ovoj regiji.

Po prvi put Kraljevo će u najvišem rangu imati i gradski derbi?

Jedan smo od retkih gradova van Beograda koji ima dva predstavnika u Kadetskoj ligi Srbije. Kiker i Sloga će imati šta da pokažu, to je sigurno i sigurno da će međusobni dueli biti praznik fudbala za naš grad i ovu regiju. Radujem se tim duelima, potvrda je ovo koliko je Kraljevo veliki fudbalski centar.

Osim kadeta, u Slogi sada rade sve selekcije. Kakvi su planovi?

Naš sledeći cilj jeste da sa omladincima krenemo u napad na najviši rang takmičenja. Biće to jako dobra selekcija, radićemo naporno i verujem da ćemo uspeti da se borimo za tron do samog kraja. Biće teško, ozbiljna je konkurencija, ali pokazali smo da umemo i možemo. Pioniri su takođe u takmičenju, to je temelj kompletne ove priče – zaključuje Raša Babić, direktor svih mlađih selekcija FK Sloga iz Kraljeva.

KADETI U ELITI, A SENIORI U ZONI!?

Neverovatan paradoks u kraljevačkoj Slogi. Dok mlađe kategorije rade odlično, imaju sjajnu organizaciju i rezultate na ponos, prvi tim grca. Ekipa je zvanično ispala i iz Srpske lige, ništa ne funkcioniše kako bi trebalo.

Kao dojučerašnjem igraču Sloge i kapitenu, to mi je jako teško pada. I ne samo meni. Siguran sam da se tako osećaju svi bivši fudbaleri Sloge. Vreme je za ozbiljnu perestrojku, jer ako smo uspeli sve ovo da uradimo sa mlađim selekcijama, ne vidim zašto tako nešto ne bilo moguće i sa prvom ekipom. To nam je neophodno, jer sutra ova deca treba prirodno da igraju za prvi tim, ali ne u zoni. Slogi je mesto najmanje u Prvoj ligi i moramo da se ujedinimo oko kluba, da pomognemo svako na svoj način. Siguran sam da ćemo naći najbolje rešenje – naglašava Rašo Babić.

Stručni štab Sloginih mladjih selekcija

STRUČNI ŠTAB ZA PRIMER!

Koordinator mlađih selekcija Sloge je Aleksandar Eldić, pored Raše Babića, sa kadetima Sloge radi i Marko Đorđević. Pionirsku selekciju vodi Petar Marinković, dok sa omladincima rade Đorđe Mihailović i aktuelni kapiten prve ekipe Aleksandar Gojković. Obuka golmana je poverena Aleksandru Božoviću, dok o zdravlju mlađih Sloginih selekcija brine Staniša Jovanović.

 


Šumadija 1903 2 : 1 Apolon 4
Sunrise Šabac 2 : 5 Mačva
Radnički 1923 2 : 1 Radnički (V)
Apolon 2018 6 : 4 Jedinstvo
GFK Sloboda 6 : 0 Loznica
Novi Pazar 2 : 1 Metalac (GM)
Borac 1926 2 : 1 Savacijum
Sloga (K) 4 : 1 Javor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sloga (K) 30 21 1 8 64
2 Radnički 1923 30 17 6 7 57
3 Novi Pazar 30 16 7 7 55
4 Apolon 2018 30 15 7 8 52
5 Apolon 4 30 14 6 10 48
6 Jedinstvo 30 14 6 10 48
7 Javor 30 13 5 12 44
8 Metalac (GM) 30 13 4 13 43
9 Borac 1926 30 12 5 13 41
10 Mačva 30 11 7 12 40
11 GFK Sloboda 30 10 7 13 37
12 Savacijum 30 10 5 15 35
13 Šumadija 1903 30 10 4 16 34
14 Radnički (V) 30 9 6 15 33
15 Loznica 30 7 5 18 26
16 Sunrise Šabac 30 5 5 20 20