XS
SM
MD
LG

U susret 19. Svetskom prvenstvu za vaterpoliste

Sa aktuelnih priprema reprezentacije Sbije u Beogradu - foto: VSS

Mađarska će naredne dve nedelje biti centar vodenih sportova, jer se u zemnji naših severnih suseda odražava 19. Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima. Našu sportsku javnost najviše interesuje takmičenje vaterpolista, discipline u kojoj su naši predstavnici vodeća sila. Jer, u vitrinama VSS je tuce medalja sa planetarnog prvenstva vaterpolista.

 Na "prvencu" 1973. godine u Beogradu, Jugoslavija je bila bronzana, kao i pet godina kasnije, te 1998, 2003. (Srbija i Crna Gora)  i 2017. (Srbija). Prvo, od ukupno pet, zlato Jugoslavija je osvojila 1986, ponovljeno je 1991,prvi su kao Srbija i Crna Gora bili 2005, a poslednja dva naslova prvaka sveta, 2009. i 2015, osvojili su kao Srbija. Jedno srebro je 2001. bilo jugoslovensko, a drugo 2011. srpsko.

Druga nacija po broju osvojenih odličja je Mađarska 11 (3,7,1), zatim sa po sedam medalja slede Italija (4,2,1), Španija (2,4,1) i Hrvatska (2,1,4), pa Rusija 6 (2,1,3), Grčka 2 (-, -,2), Crna Gora 1 (-,1,-) i Nemačka 1 (-,-,1)

Samo od sebe nameće se pitaje hoće li Srbija zadržati lidersku poziciju, ali i odmah dobija odgovor – hoće! Čak i ako ne osvoji medalju, a malo je verovatno, uprkos znatno podmlađenom sastavu selekcije koju uspešno predvodi selektor Dejan Savić, da će tako biti, jer Mađarska može samo da se izjednači po broju medalja, ali Srbija već ima pet, a Mađarska do sada tri, zlata.

Pred prvo zlato u Madridu 1986. godine selekcija Jugoslavije najveći deo priprema obavila je u Bečeju. A pred aktuelni šampionat završnih par dana kraj Tise rade reprezentacija Crne Gore predvođena selektorom Vladimirom Gojkovićem i selekcija Gruzije, koju vodi Novosađanin Dejan Stanojević. Tako će Bečejci imati prilu da u dve sparing utakmice, 17. i 18. juna, od 18,30 sati vide učesnike A grupe, Crnu Goru i Gruziju. U istoj grupi su još Brazil i Mađarska.

U grupi B igraće Hrvatska, Grčka, Nemačka i Japan, grupu C čine aktuelni svetski prvak Italija, Španija, Kanada i Južna Afrika, a u grupi D su Srbija, SAD, Australija i Kazahstan.

Srbije će grupnu fazu takmičenja igrati u Segedinu i u prvom kolu 21. juna sastaje sa SAD, dva dana kasnije igraće protiv Australije, a 25. juna odmeriće snagu sa Kazahstanom. Prvaci grupa se plasiraju direktno u četvrtfinale, a drugoplasirane i trećeplasirane ekipe igraju osminu finala. Ova druga faza takmičenja igra se u Budipešti na dunavskom ostrvu Marget Siget u legendarnom bazenu „Alfred Hajoš“, gde su naši vaterpolisti briljirali na Evropskom prvenstvu 2001. godine osvajanjem titule prvaka Starog kontinenta.Tada je aktuelni selektor Srbije Dejan Savić bio jedan od „zatnih delfina“, pa neka se, posle 21. godine, sve ponovi usred Dunava.

Nimalo lak zadatak u Mađarskoj imaće sledeći mladići: Branislav Mitrović i Lazar Dobožanov (golmani), te igrači Dušan Mandić, Viktor Rašović, Nikola Lukić, Sava Ranđelović, Nikola Jakšić, Radomir Drašović, Strahinja Rašović, Marko Radulović, Gavril Subotić, Đorđe Lazić, Nemanja Vico, a rezerve su: Luka Pljevančić i Đorđe Vučinić.