XS
SM
MD
LG

Reprezentacija FS Beograda pobednik kvalifikacionog turnira regiona FS Srbije

Amaterska reprezentacija Beograda pobednik - foto: G.Janković

Amaterska reprezentacija Beograda pobednik je Kvalifikacionog turnira regiona FS Srbije za UEFA Regionalni kup koji je odigran na Zlatiboru. Igrači iz glavnog grada su u finalu savladali reprezentaciju FS regiona Zapadne Srbije posle boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 7:6, u regularnom delu susret se završio 1:1. Izabranici selektora Gorana Jankovića izborili pravo nastupa u evropskim kvalifikacijama grupe 8, koje su na programu od 28. septembra do 4. oktobra u Hrvatskoj. Pobednik tog turnira igraće na finalnom turniru UEFA Regionalnog kupa.

Finalna utakmica bila je tvrda i neizvesna do samog kraja. Domaćin sa iskusnijom ekipom težio da se nametne i dođe do prednosti, i u prvom delu igre stvorili više prilika za gol. Gosti su se umešno branili, predvođeni kapitenom Kožovićem i golmanom Bojovićrem koji su bili na visini zadatka. Prvo poluvreme proteklo je bez golova, da bi u nastavku “Zapadnjaci” popustili i dali mogućnost rivalu da gradi akcije i ugrožava gol. Na isteku 60. minuta usledio je brz kontranapad preko Svetličića, uleteo je u kazneni prostor, bio povučen za dres i najstrožu kaznu u gol je pretvorio Šarić. Od tog momenta domaćin se otvorio, krenuo ofanzivnije i u 87. minutu uspeo da preko Jovanovića poravna rezultat.

U prvoj seriji izvođenja jedanaesteraca golmani su odbranili po jedan šut sa bele tačke. U nastavku serije viđena je nova drama, Baković i Pavlović donose prednost Beograđanima, domaćin je isto tako uspešan, da bi Bojović u osmoj seriji odbranio za veliko slavlje gostiju.

Kapitenu Luki Kožoviću pobednički pehar FSS uručio je Miodrag Janković, član Takmičarske komisije FSS.

Selektor Goran Janković, trener Prve Iskre, formirao je ekipu po želji i ambicijama igrača, da po završetku naporne sezone, učine dodatni napor i dostojno reprezentuju beogradski amaterski fudbal. Prvenstveno se vodio da prikupi i formira mlad i ambiciozan sastav, željan dokazivanja. U satavu reprezentacije bilo je igrača iz Srpske lige, Beogradske zone i Prve beogradske lige. U sklopu priprema odigrali su četiri prijateljske utakmice kako bi selektor stekao uvid u mogućnosti svakog pojedinca.

- Otišli smo na Zlatibor sa ambicijom da osvojimo turnir. Bili smo ubedljivo najmlađa ekipa sa prosekom od oko 21 godine (sedam bonusa). U polufinalu savladana je reprezentacija FS Vojvodine, posle bolje igre u drugom poluvrenenu, kada se Svetličić upisao u listu strelaca. Protiv domaćina u finalu bilo je neizvesno, prvi perod odigran je nešto slabije, da bi u nastavku bili bolji i konkretniji, dali gol iz jedanaesterca, ali je u samom finišu došlo do zamora, pada koncentracije i protivnik je izjednačio u 87. minutu. U penal seriji istakao se golman Bojović sa dve odbrane, i to je bilo dovoljno za osvajanje turnira - ističe selektor Janković.

Beogradski fudbalski amateri biće u prilici da krajem septembra, u Hrvatskoj, u konkurenciji rivala iz Ukrajine, Malte i domaćina pokušaju da pobede i izbor plasman na finalni turnir UEFA Regionalnog kupa.