XS
SM
MD
LG

Kragujevčani načinili krupan korak ka opstanku

Foto: M. Ivanović (fkradnicki.com)

Fudbaleri Radničkog 1923 na dobrom su putu da ostvare zacrtani cilj i obezbede opstanak u najvišem rangu takmičenja. Izabranici trenera Nenada Lalatovića su u prvoj utakmici baraža za popunu Linglong Tajer Super lige Srbije savladali pančevački Železničar sa 3:1 (2:0) i tako stekli zavidan kapital pred revanš, koji je na programu u nedelju, 29. maja, od 16 časova na stadionu „Čika Dača“ u Kragujevcu.

Sudeći po ishodu današnje utakmice u Smederevu, klub sa “Čika Dače” će svoj stoti rođendan naredne godine dočekati u superligaškom društvu. Naravno da još uvek ništa nije gotovo i da “crvene” očekuje dodatnih devedeset minuta fudbalske borbe sa ekipom iz Pančeva, koja se danas nije predstavila u najboljem izdanju.

Obe ekipe su sa dosta opreza ušle u današnji susret, ali se sve promenilo u 20. minutu, kada je iskusni Vojo Ubiparip iskoristio odličan centaršut Nemanje Tomića sa leve strane i snažnim udarcem glavom sa više od deset metara poslao loptu u nebranjeni deo mreže.

Rano vođstvo nije “uljuljkalo” Kragujevčane, koji su nastavili da prete, pa se tako u 26. minutu Marko Mirić iznenada našao u prilici da savlada golmana Železničara Mladena Živkovića, koji je odlično odreagovao u ovoj situaciji, sprečivši kapitena Radničkog 1923 da se upiše u strelce.

Ipak, samo tri minuta kasnije mreža pančevačkog tima ponovo se zatresla. Bila je to preslikana akcija kao kod prvog gola. Tomić je uputio još jedan laserski precizan centaršut sa leve strane za Voju Ubiparipa, koji je lepo ispratio let lopte, pre nego što ju je pravovremenim trzajem glavom poslao iza Živkovićevih leđa.

Koliko su Pančevci bili inferiorni u prvih tridesetak minuta utakmice možda najbolje govori podatak da su prvi udarac ka golu Radničkog 1923 uputili tek u 39. minutu. Učinio je to Aleksandar Simčević, ali bio je to lak plen za čuvara mreže kragujevačkog tima Ognjena Lukića.

Znatno ozbiljniji bio je pokušaj iskusnog defanzivca Železničara u 45. minutu, kada je posle kornera zahvatio loptu glavom, ali nije uspeo da prevari dobro postavljenog Lukića.

Nezadovoljan krajnje indolentnim izdanjem svoje ekipe u prvih 45 minuta susreta, strateg Železničara Dragan Perišić je već na startu drugog poluvremena izvršio trostruku izmenu, pa su tako umesto Markovića, Stanimirovića i Plavšića u igru ušli Balaž, Stojčev i Regan.

Ulazak trojice svežih igrača sa klupe doneo je boljitak u igri pančevačke “dizelke”, koja je već na samom startu drugog dela utakmice propustila veliku priliku da smanji rezultatski deficit. Konatar je šutirao, lopta se nakon Lukićeve intervencije odbila od prečke i došla do Kostića, koji sa tri metra ne uspeva da je pošalje u gol Radničkog 1923.

Ovaj veliki promašaj je fudbalerima Železničara došao na naplatu u 61. minutu, kada je posle udarca Miloša Vidovića i još jedne u nizu sjajnih intervencija golmana pančevačkog tima Mladena Živkovića lopta došla do Nedeljka Piščevića, koji ne propušta priliku da uveća prednost svog tima.

Pančevci su u tim momentima bili u potpunom nok-daunu, pa se činilo da im se sprema rezultatski debakl, posebno jer su Kragujevčani i pored visokog vođstva nastavili da stvaraju šanse. Tako je u 70. minutu udarac ka golu Železničara uputio Saša Jovanović, da bi nepun minut kasnije Živković refleksnom reakcijom zaustavio pokušaj Ubiparipa.

Nedugo zatim istakao se i Živkovićev znatno mlađi kolega na golu Radničkog 1923 Ognjen Lukić, koji je dobro reagovao nakon pokušaja Konatara i Balaža posle prekida u 76. minutu.

Minut kasnije sudija Milan Mitić je zbog igranja rukom od strane Aleksandra Varjačića dosudio kazneni udarac za formalno gledano domaći tim na ovoj utakmici, pokazavši tom prilikom drugi žuti karton desnom beku Radničkog 1923. Precizan sa jedanaest metara bio je Petar Gigić.

Pokušali su fudbaleri Železničara da iskoriste brojčanu prednost u samoj završnici utakmice, ali su Kragujevčani sa igračem manje uspeli da sačuvaju značajnu prednost pred revanš, koji se igra u nedelju, 29. maja, od 16 časova na stadionu “Čika Dača”.

ŽELEZNIČAR – RADNIČKI 1923 1:3 (0:2)

SMEDEREVO - Stadion:
FK Smederevo. Sudija: Milan Mitić (Leskovac). Pomoćnici: Miloje Milićević (Prokuplje), Stefan Vojnić (Boljevac). Strelci: Gigić u 79. minutu iz jedanaesterca za Železničar, a Ubiparip u 20. i 29. i Piščević u 61. minutu za Radnički 1923. Žuti kartoni: Đorđević, Milošev (Železničar), Varjačić, M. Vidović, Brnović, Mirić (Radnički 1923). Crveni karton: Aleksandar Varjačić (Radnički 1923) u 77. minutu.

ŽELEZNIČAR: Živković, Simčević, Marković (od 46. Balaž), Kostić, Stanimirović (od 46. Stojčev), Konatar (od 82. Milošev), Plavšić (od 46. Regan), Đorđević, Zuvić (od 72. Grgić), Petrović, Gigić. Trener: Dragan Perišić.

RADNIČKI 1923: Lukić, Varjačić, Pecelj, Andrić, N. Kovačević, M. Vidović, Piščević (od 80. Gajić), Milisavljević (od 72. Brnović), Mirić, Tomić (od 65. S. Jovanović), Ubiparip (od 80. Trifunović). Trener: Nenad Lalatović.