XS
SM
MD
LG

Sportski savez Srbije: Više novca za sport mladih

NIŠ, 24. oktobar (Info centar).- Vlada Srbije usvojila je 2008. „Strategiju razvoja sporta od 2009. do 2013“ čime su prvi put u istoriji sistematizovani i objedinjeni planovi razvoja sporta.

Stretegijom su definisana tri najvažnije oblasti delovanja – sport dece i omladine, izgradnje objekata i vrhunski sport, a kako je u Nišu, na prvoj od 20 planiranih tribina istakla ministar omladine i sporta Srbije Alisa Marić, time su utvrđene i oblasti u koje je će se ulagati i najveći deo sredstava.

- Čini se, na osnovu mog dosadašnjeg sagledavanja problema u sportu, da je najtanja nit finansiranje školskog sporta. Primat je u rukama klubova, klubovi su opterećeni tržišnom utakmicom i ono što mogu da ponude školskoj populaciji, odakle crpe bazu, je neodovoljno. Strategija mora da prepozna i element finansiranja klubova i mislim da je tu uloga lokalne zajednice nezamenljiva, uključujući sportski savez na lokalnom nivou i opštinsku upravu – istakla je Alisa Marić.- Važeći Zakon o sportu i „Stretegija razvoja za period do 2013“ obavezao je lokalnu zajednicu da „preslika“ sistem finansiranja sa državnog nivoa, što podrazumeva i praćenje svih programa u strategiji. Sigurna sam da je u primeni ovih zakona, ali i drugih akata u praksi bilo određenih problema i na ovakvim tribinama, idealna je prilika da se na njih ukaže, da bi se kroz javnu raspravu napravili i predlozi za eventualne izmene i dopune Zakona o sportu i ostalih pravilnika.

Tribina je održana u velikoj sali Skupštine grada Niša a sa ministrom za omladinu i sport Srbije Alisom Marić u delegaciji su bili i pomoćnikom ministra za sport Dragan Atanasov i državni sekretar za sport Predrag Peruničić. Organizatori su bili Sportski savez Srbije i Sportski savez Niša. Ugledne zvanice primio je i gradonačelnik Niša Zoran Perišić. Zahvaljujući gradonačelniku na gostoprimstvu, Alisa Marić je istakla da je Niš već decenijama sportski centar koji je dao brojne šampione.

Pomoćnik ministra za sport Dragan Atanasov je predstavio „Analizu akcionog plana Strategije razvoja sporta za period 2009-2013“, dok je Nenad Đurđević održao predavanje „Pravni akti-perspektive i izazovi“. Prisustvovali su i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar i generalni sekretar Dane Korica. Delegacija Ministarstva omladine i sporta, u kojoj je bio i savetnik za školski sport Igor Marinković, obišla je sportski kompleks Čair u Nišu, čiju je izgradnju finansiralo ovo ministarstvo.