XS
SM
MD
LG
22.10.2012 Marić Darko

Kavazović Nikola najmladji selektor na svetu

Jedan od nadolazećih vrhunskih trenera u fudbalskom svetu, svakako je Nikola Kavazović. Srbin je aktuelni šef stručnog štaba šampiona Tadžikistana FK Istiklola, i takođe od avgusta ove godine i selektor reprezentacije Tadžikistana. U prvih sedam meseci rada sa Istiklolom, Kavazović je osvojio dve titule. Osvojen je Super kup i AFC azijski kup predsednika. Debi kao selektor reprezentacije, Kavazović je imao protiv Katara. Meč je odigran u

Ingolštadu u Nemačkoj. Sa novom energijom, i novim razumevanjem modernog fudbala koji je sa sobom doneo Kavazović, igrači Tadžikistana su potpuno promenili svoj pristup igri i obavezama. Ljubitelji fudbala u ovoj zemlji su oduševljeni pobedom protiv snažnijeg protivnika, i još više obradovani borbenošću svog tima, pokazanom velikom željom i ofanzivnim pristupom igri.
- Moja fudbalska filozofija je napadački fudbal, sa visokom kontrolom lopte i dubokim presingom. Uvek kažem mojim igračima da kada izgubimo posed lopte, želim da je ponovo što pre osvojimo. Ako imamo loptu u našem posedu, tada nema načina da dođemo u opasnu situaciju po naš gol – objašnjava Nikola.

Kavazović je igrao fudbal u OFK Beogradu, ali je posle teške povrede počeo trenersku karijeru. Sa svojim ekspertskim analizama i modernim shvatanjem skretao je pažnju ne samo u Srbiji. Kako si dobio poziv iz Tadžikistana
?
- Predsednik mog kluba je i predsednik fudbalskog saveza. Radi se o gospodinu Emomali Rustamu, čoveku sa enormnom energijom, koji je napravio ovde pravu malu revoluciju u fudbalu, i progres je vidljiv na svakom koraku. Hteo je nekog mladog, energičnog, na poziciji u svom klubu. Konsultovao sam se sa mojim menadžerom Marić Darkom, i istog dana i spakovao kofere – priseća se Nikola.

Interesantno je da Emomali Rustem ima dvadeset pet godina, i da je najstariji sin aktuelnog predsednika Tadžikistana. Već ste prepoznatljivi u azijskom svetu kao najmlađi predsednik fudbalskog saveza, i najmlađi selektor reprezentacije.
- Da, tačno je. Oboje imamo puno energije, i ja sam spreman da radim celi dan i noć da dostignemo naš prvi cilj, a to je plasman na Azijski kup 2015 u Australiji. Dugoročni cilj je da selektiram tim koji će za par godina biti ozbiljan takmac svima za odlazak na svetsko prvenstvo u Rusiji 2018 – kaže Nikola Kavazović.

Kakvog je trenutno kvaliteta reprezentacija koju predvodiš? Ima li igrača za visoke domete?

- Moja ideja je da promenim stvari u Tadžikistanskom fudbalu. Imam puno planova, predsednik me podržava, i siguran sam da ćemo napraviti uspeh. Već smo počeli da radimo na drugačiji način sa mlađim igračima, kao i u mom Istiklolu. Posle utakmice sa Katarom, Energi Kotbus je potpisao predugovor sa našim veznjakom Davronovim, a još jedan veliki evropski klub je vrlo blizu da potpise našeg najboljeg igrača Ergaševa. Uskoro ćemo imati još igrača za najveće klubove – uverava nas Kavazović.

Sledeća utakmica za Kavazovića i njegovu reprezentaciju je 6.Novembra protiv Irana u Teheranu. Nikola je na kraju poručio da se nikoga ne plaši i da su on i njegovi momci spremni za jos jedno iznenađenje.