XS
SM
MD
LG

Jedinstvo iz Bobovišta napada Nišavsku okružnu ligu

FK Jedinstvo - foto: Milan Milojević

Aleksinac može da se pohvali da ima jednu od kvalitetnijih i bez lažne skromnosti jačih opštinskih liga u Srbiji. Tome su dosta doprinele i ekipe koje se trenutno takmiče u njoj, sa odlično odrađenim prošlogodišnjim letnjim prelaznim rokom, vrativši veliki broj igrača iz zonskih i okružnih liga. Tako smo dobili najneizvesniju ligu u poslednjih desetak godina, gde se nekoliko ekipa s pravom nada lovorikama i podizanju pobedničkog pehara na kraju prvenstva.

Jedna od takvih ekipa je i ekipa Jedinstva iz Bobovišta, malog moravskog Aleksinačkog sela, osnovana davne 1962. godine. Od poslednjeg igranja u Nišavskoj okružnoj ligi prošlo je nepunih sedam godina, tačnije u sezoni 2015/2016, kada su od šesnaest ekipa zauzeli 14. mesto i vratili se u opštinski rang.

Ove sezone članovi Upravnog odbora zasukli su rukave, doveli kvalitetne igrače slažući kockice kako bi napali viši rang. Dovedeni su Marko Živković (Rudar ALPOS – Al.Rudnik), Stefan Petrović, Đorđe Veljković, Stefan Vidojković, Andrija Ljubisavljević (Bukovik – Ražanj), Nemanja Radivojević (OFK Napredak 1929 – Aleksinac), Miljan Radojković (Polet – Radevac), Milan Ljubenović (Palilula – Aleksinac). Sa mladim igračima koji su već bili u klubu napravili su spoj mladosti i iskustva.
Krenulo je derbijem u prvom kolu sa još jednim pretendentom za viši rang. Sigurnom igrom prvenstvo su otvorili pobedom. A onda u naredna tri kola hladan tuš. Tri poraza, od toga dva na svom terenu upalili su alarm u klubu. Doveden je iskusni Miloš Belić na mesto trenera i stvari se kroz redovne treninge i uigravanje akcija vraćaju na pobednički kolosek. Do kraja jesenjeg dela zabeležen je maksimalni učinak od sedam pobeda, zauzevši treće mesto na tabeli zajedno sa četvoroplasiranom ekipom Škriljca, i sa tri boda zaostaka u odnosu na vodeći dvojac.

Članovi uprave su pored pravljenja respektabilnog sastava radili tokom prošle godine i na poboljšanju uslova i infrastrukture. Po prvi put postavljen je sistem za navodnjavanje koji će u sušnim periodima održavati teren u dobrom stanju. Veliku pomoć klub ima od svojih ljudi koji rade u inostranstvu. Gospodin Zoran Aleksić, koji trenutno radi u Severnoj Makedoniji donirao je klubu opremu. Tako da će sada klub zahvaljujući njemu imati kako domaću tako i gostujuću garnituru dresova, majice za trening kao i šuškavce za kišno i vetrovito vreme. Zahvaljujući gospodinu Ivanu Brzakoviću klub je u novoj 2022. godini ušao bez dugovanja, jer je isti isplatio klupsko dugovanje gradskom vodovodu. Klub im od sveg srca zahvaljuje što su ovim teškim vremenima uspeli da odvoje sredstva i pomognu.

Igralište Jedinstva u Bobovištu sa novim prskalicama za zalivanje terena - foto: Milan Milojević

U toku zimskog prelaznog roka dolazi do sporazumnog raskida sa trenerom Belićem, na čije mesto dolazi prekaljeni Dragan Mikić. Ekipu je napustio Stefan Petrović (otišao u Juhor iz Obreža). Đorđe Veljković je doživeo težu povredu i za njega je ova sezona završena (klub mu želi brzi oporavak), dok je Miljan Radojković na odsluženju vojnog roka. Dovedena su dva kvalitetna pojačanja u vidu Nikole Radojkovića (Palilula – Aleksinac) i Stefan Lazarević (Rudar ALPOS – Al.Rudnik).
Ekipa je krenula krajem januara sa pripremama, koje su obavili na svom terenu u Bobovištu. Odigrali su i tri kontrolne utakmice sa jakim protivnicima, gde je novi trener mogao da uigrava kontrolu lopte i presing ekipe. Poraz su doživeli od zonaša iz Medoševca 4:1, dok su pobedili Moravu iz Krušca, člana Prve niške lige 1:0 kao i Vitoševčane sa 6:2.

Početkom aprila startuje prolećni deo prvenstva, gde će se u prvim kolima mnogo toga iskristalisati oko ekipe Jedinstva iz Bobovišta. Pakleni raspored kaže da u prvom kolu gostuju drugoplasiranom Napretku iz Krušja, u drugom dočekuju jesenjeg šampiona iz Kormana, a u četvrtom gostuju četvrtoplasiranom Škriljcu.
Kraj prvenstva će reći da li je ova ekipa sposobna da se okiti šampionskim naslovom i zaigra u većem rangu takmičenja, gde im je po svim parametrima i mesto.


Tempo 0 : 4 Polet
Rudar 2016 3 : 7 Ratar
Rutevac 0 : 7 Crvena zvezda
Škriljac 6 : 1 Borac
Jedinstvo 7 : 1 OFK Sloga
Sloga 1 : 1 Napredak 2012
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sloga 22 18 1 3 55
2 Napredak 2012 22 17 3 2 54
3 Jedinstvo 22 17 1 4 52
4 Škriljac 22 16 2 4 50
5 Crvena zvezda 22 12 1 9 37
6 Rudar 2016 (-1) 22 10 2 10 31
7 Polet 22 8 3 11 27
8 Ratar 22 6 2 14 20
9 Borac (-1) 22 6 1 15 18
10 OFK Sloga 22 4 6 12 18
11 Rutevac 22 3 0 19 9
12 Tempo (-2) 22 3 2 17 9