XS
SM
MD
LG

Srpskocrnjanin - David bez praćke

Kapiten Cane Todorov - mnogo leta mu i nadalje ne smeta (foto: Dragan Pejić)

Nakon ispadanja iz Vojvođanske lige u Srpskoj Crnji je zavladao razočarenje pa fudbal dugo gotovo da nikog nije interesovao. Budućnost je prvenstvo  u novom rangu takmičenja - Područnoj ligi Zrenjanin, dočekala bez valjanih priprema i malim fondom, uglavnom svojih igrača. I da u pomoć nisu priskočili veterani  Radin - Aba, Đukanović - Dime i Lukin - Baća teško da bi se sastavio tim.

Međutim sve je ipak krenulo bolje od očekivanja nakon pobeda u Melencima i Bašaida, remija protiv odličnog Banata, pobede protiv Krajine... Tim je ''skockan'' od svojih igrača, osim Šarenca pleja iz Zrenjanina. I kako se radilo ne slabo no nedovoljno - jer je treninzima prisustvovao više nego mali broj fudbalera, polusezona je završena zadovoljavajuće skromno: peto mesto, od 15 utakmica 8 je dobijeno, dve remizirane a 5 izgubljeno, sa solidnom gol razlikom 41:20, dakle + 21!

- Zadovoljni smo plasmanom jer smo ostvarili cilj da konsolidujemo ekipu od svojih fudbalera i plasiramo se u gurnji deo tabele - kaže mladi predsednik Darko Števijan. Finansijske mogućnosti su bile i ostale skromne, tako da je svima jasno da je ovaj rang takmičenja za sada naš krajnji domet. Cilj nam je da i dalje podmlađujemo ekipu svojim igračima i da oživimo rad mlađuh selekcija, kako bi za koju godinu mogli gajiti veće ambicije. Mi ćemo na proleće biti nešto jači za nekoliko kvalitetnih igrača (Vasiljević se oporavio od povrede, iz Aleksandrova se vratio mladi Slavko Tomin, povratak je najavio i Matić - Duta iz Šajkaša) ali naša ambicija nije upuštanje u trku za lidersku poziciju sa objektivno boljima ŽAK-om, Poletom i ŽFK Banatom već  usavršavanje igre i igrača kako bi u godini ljubileja - 100. godišnjici Kluba imali i mogli šta da pokažemo svojim i gledaocima u regionu. Jer, kod mnogih nas kako u upravi kluba tako i mestu u celini, polako sazreva uverenje da nama Vojvođanska liga i nije potrebna - za naše finansijske kapacitete je preskupa, a u ovoj područnoj ligi ima puno kvalitetnih klubova i fudbalskih sredina u kojima je divno igrati i takmičiti se s njima - naravno prevashodno svojim igračkim kadrovima. Šta, recimo, vredi Stepi, Karađorđevu, Kozarcima... koji su u Vojvođanskoj ligi a većina prvotimaca im je sa strane - to  je na prvom mestu užasno skupo, ne voli to ni domaća publika a objektivno ne doprinosi razvoju fudbala u mestu! I Crnja se minulih godina umnogome oslanjala na igrače sa strane, sve dok joj nisu ispraznili kasu a u klubu i mestu shvatili da to ničem i nikuda ne vodi. Stoga ćemo još aktivnije forsirati rad sa mlađim selekcijama a za rad sa prvim timom vratiti našeg proverenog i dokazanog trenera iz Crnje  Milenka Zečevića - kaže Števijan.

Poklon dresovi Žive Savina - foto: Dragan Pejić

Ako metafora iz naslova nije najjasnija - nećemo je ni objašnjavati. Ko je razumeo - shvatiće, drugima ne vredi ni objašnjavati. Uzgred, Crnja trenutno nije fudbalski Div, a maleni ''David'' je trenutno bez ''praćke'' da ga njom obori na pleća. Što ne znači da to uskoro neće biti - kad crnjanski mališani stasaju u ''Davide'' i fudbalska bubamara im postane ''praćka'' kojom će oboriti samozvane i umišljenje golijate!!!

Konačno, o sponzorima. Za sledeću godinu, kada obeležava 100-godišnjicu uspešnog osnivanja i postojanja, Klub se obratio mnogima za pomoć, u nadi da neće izostati - jer treba odštampati Monografiju, održati svečanu akademiju, pozvati u goste prijateljske klubove, zaslužne pojedince...

Poklon dresovi Žive Savina - foto: Dragan Pejić

Za sada se oglasio samo Živa Savim, simpatizer kluba iz Crnje koji živi u Australiji. Poslao je tri najkvalitetnije lopte koje postoje na svetskom tržištu i dve garniture dresova! Svaka mu čast! Pa ko hoće i može neka izvoli i pomogne - toliko da mu to bude podnošljhivo a za klub ne ponižavajuće! Jer, treba biti dostojanstvan i umeren, u čemu - U SVEMU!

Piše: Dragan PEJIĆ


30 .kolo PFL Zrenjanin
Vojvodina (NM) 2 : 1 ŽFK Banat
Vojvodina (B) 0 : 3 Krajina
Rusanda 3 : 2 ŽAK
Mladost (BD) 0 : 2 Budućnost
Napredak 5 : 4 Banat
Mladost (L) 6 : 2 Borac
Polet 7 : 1 Delija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 ŽAK 28 22 2 4 68
2 Polet 28 21 3 4 66
3 ŽFK Banat 28 16 5 7 53
4 Budućnost 28 14 4 10 46
5 Rusanda 28 13 4 11 43
6 Napredak 28 11 8 9 41
7 Banat 28 11 8 9 41
8 Delija 28 10 5 13 35
9 Mladost (BD) 28 10 4 14 34
10 Vojvodina (NM) 28 9 6 13 33
11 Krajina 28 10 3 15 33
12 ASK 28 8 8 12 32
13 Mladost (L) 28 9 4 15 31
14 Vojvodina (B) 28 7 0 21 21
15 Borac 28 6 2 20 20