XS
SM
MD
LG

Šah: Ministar Alisa Marić predala zastavu šahovskoj olimpijskoj reprezentaciji

Ministar za omladinu i sport Srbije Alisa Marić uručila je direktoru šahovske reprezentacije Srbije Obrenu Ćetkoviću zastavu koju će poneti šahvski olimpijci na 40. Olimpijadu čiji je domaćin Istanbul od 27. avgusta do 10. septembra.

Svečanosti u Ministarstvu omladine i sporta Sbrije prisustvovali su članovi seniorske muške i ženske reprezentacije, stručni štabovi i rukovodstvo ŠS Srbije, kao i juniorski tim koji će učestvovati na omladinskoj šahovskoj Olimpijadi takođe u Istanbulu od 26. avgusta do 6. septembra.

- Ono što su olimpijske igre za ostale sportiste to su Olimpijade za šahiste – istakala je u pozdravnoj reči Alisa Marić, naš proslavljeni šahovski velemajstor.- U Istanbulu se očekuje oko 160 reprezentcija i teško je govoriti o prognozama i očekivanjima. Šahovska igra napreduje, razvija se, dolaze novi igrači i stvaraju se nove, jake reprezentacije. Sigurna sam da su se selektori potrudili da se naši olimpijci dobro pripremili i da će dati sve od sebe.

Na prijemu se zahvalio predsednik Šahovskog saveza Srbije Midrag Vukotić.

Ivan Ivanišević, član muške šahovske olimpijske selekcije je rekao:

- Nama ovakav lep ispraćaj, na čemu se zahvaljujemo ministru Alisi Marić, mnogo znači. Takva nam podrška daje podstrek i siguran sma da ćemo dati sve od sebe. Teško je govoriti o plasmanu, mi smo po rejtingu 20. od 160 zemalja i ako uspemo da se plasiramo među deset biće to odličan rezultat. Međtim, kada dođeš u situaciju da se boriš za ulazak u sam vrh, tada se otvaraju šanse i za pohod na medalje i odlučju nijanse.

Nataša Bojaković je naglasila da je za šahistkinje otežavajuća okolnost što nema i u Srbiji jakih ženskih turnira:

- Okupili smo s u Vrnjačkoj Banji šest dana više da bismo bile zajedno, jer je to prekratko za neke studioznije pripreme. Na Olimpijadi od izražaja dolazi rad koji je svaki član reprezentacije uložio pre takvih okupljanja, ali na žalost, veoma mali broj šahistkinja dobija priliku da igra na kvalitetnim turnirima. Imao dragocenu pomoć od selektora i trenera Igora Miladinović. Veoma je važno da pravilno rasporedimo snage, da nam se ne dogodi kao u Drezdenu pre četri godine kada smo u poslednja tri kola ispustile veoma visoko plasman.

Selektor muške reprezentacije Boško Abramović povešće u Istanbu ove igrače (raspored po tablama): 1. Ivan Ivanišević, 2. Robert Markuš, 3. Miloš Perunović. 4. Nikola Sedlak, 5. Dušan Popović.

Igor Miladinović selektor seniorki odlučio se za ove igračice (raspored po tablama): 1. Nataša Bojković, 2. Marija Manakova, 3. Anđelija Stojanović, 4. Marija Rakić i 5. Ana Banderać.

Juniorska muška reprezentacija u Istanbulu će igrati u sastavu Novak Čabarkapa, Gojko Vučinić, Dušan Radovanović, Filip Kumić i Pavle Dimić.

Na 39. Olimpijadi 2010. u Hanti Mansijsku, muška reprezntacija Srbije bila je 33. U konkurenciji 149 reprezentacija slavila je Ukrajina ispred Rusije i Izraela.

Na ženskoj šahovskoj Olimpijadi 2010. Srbija je bila 26. a u konkurenciji 115 timova. Pobedile su Ruskinje ispred Kineskinja i selekcije Gruzije.

Na Olimpijadi u Drezdenu 2008. ženska ekipa Srbije je bila sedma, a muška 25.

Šahistkinje su poslednju medalju i to bronzanu osvjile 1988. a šahisti srebrnu 1974.

Istanbul je u 21. veku drugi put domaćin Olimpijade, bio je organizator i 2000.