XS
SM
MD
LG

''Leteći Magarci'' odleteli u istoriju

Foto: Youtube

Nema ljubitelja fudbala koji nije volio stari dobri ''Kalčo''. Bila je to prava rutina. Nedelja, 15h i gledanje nekog meča Kalča. Nije ni bilo važno šta će se prenositi jer je svaka utakmica bila sjajna i u svakom timu je bilo nekoliko fenomenalnih fudbalera. Jedna od najljepših priča u zlatnom dobu Kalča, ispričana je u Veroni. Autor priče bio je Luiđi Del Neri sa Kijevo Veronom.

U sezoni 2001/02 ''Leteći Magarci'' ušli su u Seriju A. BIla je to zaista sjajna ekipa. Posebno su u napadu imali nekoliko sjajnih igrača poput Federika Kosata, Masima Marazine i Bernarda Koradija. U veznom redu igrali su Eugenio Korini, Simone Perota i Tomas Manfredini dok su u odbrani bili igrači poput Salvatorea Lane i Nikole Legrotaljea. Kristijano Lupateli branio je gol ekipe koju je sa klupe vodio Luiđi Del Neri.

Kijevo je od starta igrao fenomenalno. Već u prvom kolu savladali su Fiorentinu u gostima sa 2-0. Nastavili su tako igrati tokom cijelog prvog dijela sezone. između ostalih savladali su i Lacio, tada veoma jaku Parmu i neugodnu Atalantu a sa 2-1 savladali su Inter u gostima. Sa 37 bodova, bili su jesenji prvaci. U nastavku su doživjeli pad i nisu mogli održati formu te su na kraju sa 55 bodova osvojili peto mjesto koje je bilo nevjerovatan uspjeh.

Naredne sezone su takođe bile dobre. Imali su sedmo i osmo mjesto a posebno zanimljiva bila je sezona 05/06. U toj sezoni Kijevo je završilo na šestom mjestu. Međutim, desio se čuveni ''Kalčopoli'' pa su radi kazni drugih klubova završili četvrti i otišli su u kalifikacije za Ligu šampiona. Levski je bio nepremostiva prepreka i nisu ipak zaigrali u grupnoj fazi LŠ.

Narednih godina doživjeli su pad. Bilo je tu svega. Imali su i sezone u eliti ali i sezone u Seriji B. Nikada više nisu uspjeli prići rezultatima kao u periodu između 2001. i 2006. godine gdje su zaista imali sjajne rezultate sa ne baš prevelikim budžetom. 

Poslednju sezonu u eliti odigrali su u sezoni 2018/2019. Potom su uslijedile dvije sezone u Seriji B. U obje sezone su se borili za plasman u elitu ali su oba puta ispadali u plej ofu. Prošle sezone ispali su od Venecije u četvrtfinalu a Venecija je kasnije ušla u elitu. 

U tom trenutku to je bio samo jedan meč. Bitan ali ni blizu koliko će se ispostaviti da je bitan. Ispostaviće se da će to biti poslednji zvanični meč Kijeva Verone. Naime, prije par dana saopšteno je da se Kijevo Verona gasi i da više ne postoji. To je javnosti saopštila klupska legenda Serđo Pelisijer koji je bio zadužen da nađe nekog kupca ali nije uspio i donesena je odluka da se klub ugasi.

Tako je klub star 92 godine otišao u istoriju. Sama vijest došla je kao pravi šok za svakog ljubitelja starog dobrog Kalča. Jednostavno, jedan dobar šmek tom zlatnom periodu fudbala na ''Čizmi'' dalo je i Kijevo sa legendarnim Luiđi Del Nerijem na klupi. 

Vjerovatno su mnogi od vas igrali bar na nekoj verziji fudbalskog menadžera sejv sa Kijevom jer većina voli probati igrati sa osrednjim klubom koji ima perspektivu da uradi nešto. Barem tako ja igram a samim tim sam igrao i dosta puta sa Kijevom.

Ali u budućnosti nema takvih tvari jer više Kijeva nema. Pod vodstvom Luiđi Del Nerija Leteći Magarci odletjeli su u neslućene visine. Ali nažalost, prije par dana imali su svoj poslednji let. Let u istoriju u kojoj će biti zapisano da su imali sjajnih par sezona u zlatnom dobu Kalča.

A da li će nekad oživjeti klub, ostaje da se vidi. Neku takvu sudbinu je doživjela Parma i kroz par sezona se vratila u elitu. U ovom trenutku nije realno da se nešto slično desi sa Kijevom. Međutim, ostaje nada da će se nešto slično desiti u budućnosti. Jer zaista bi bilo šteta da ovo bude i definitivni kraj.