XS
SM
MD
LG

Velež savladao AEK

Fudbaleri Veleža večeras su pred oko 7000 gledalaca na stadionu Grbavica odigrali veličanstvenu utakmicu protiv atinskog AEK-a u drugom pretkolu Konferencijske lige, te su tako nakon 33 godine pauze pokazali da definitivno pripadaju evropskoj sceni.

Trener Veleža Feđa Dudić i prije utakmice je najavio da će njegov tim pokušati da napadne i igra ofanzivno protiv svog rivala, a od prve minute je i bilo tako i Velež je nastojao visokim presingom već u samom začetku zaustaviti sve eventualne napade gostujućeg tima.

Sjajna publika odlično je bodrila mostarski tim koji je impresivnom igrom u šahu držao svog protivnika, ali ipak je u 12. minuti napravio prvu grešku koju su Grci odmah kaznili. Kristos Albanis je zaboravljen pred golom Veleža, on je odlično odložio loptu za Karima Ansarifarda koji se lijepo pozicionirao na ivici šesnaesterca i izbjegao ofsajd, te je rutinski savladao nemoćnog Slavišu Bogdanovića.

Utihnula je nakratko publika na Grbavici nakon ovog gola gostiju, ali Velež se nije predavao i ekipa koja je dva puta uspješno preokretala zaostatak protiv Kolerajna imala je još mnogo toga za pokazati i protiv AEK-a. Do poravnanja je Velež stigao već u 14. minuti, kada je Omar Pršeš sa distance postigao najljepši gol u karijeri i donio erupciju oduševljenja na Grbavici.

Mostarski tim se strašno podigao nakon pogotka i potpuno je do kraja prvog dijela nadigrao AEK, ali nikako nije uspijevao da stvori stopostotnu šansu ili postigne gol. No, uspio je stvoriti nekoliko šansi, a najbliži je golu ponovo bio sjajni Pršeš, čiji je udarac sa distance uz dosta muke odbranio Panajiotis Cintotas.

U samom finišu prvog dijela gol gostima je poništen zbog sumnjive ofsajd pozicije, pa je prvo poluvrijeme okončano rezultatom 1:1. Drugi dio je počeo dosta zatvoreno i rezervisano sa obje strane, ali je onda praktično iz prve opasnije situacije Velež stigao do vodstva. 

Dženan Zajmović je pobjegao odbrani gostiju nakon što mu je loptu podvalio Mehmed Ćosić, te je tek onda nastalo pravo oduševljenje na Grbavici. Mostarski tim ipak nije odustajao od svoje igre, pritiskao je goste i nije im dopustio da odigraju nijednu ozbiljniju akciju, te je uskoro postalo jasno da grčki tim do kraja može prijetiti samo iz prekida. 

Ipak, zaista su Grci bili opasni iz prekida, a u dvije prilike Cavelas je bio jako blizu postizanja gola. Međutim, nije bio precizan. Na drugoj strani, imao je sjajnu šansu i rezervista Dejan Georgijević, koji je glavom šutirao nakon lijepe lopte Brandaa, ali njegov udarac Cintotas je spasio na gol liniji.

Do kraja meča, AEK je ipak uspio da se nametne i pritisne Velež, te da sve fudbalere domaćina "vrati" iza lopte. I pored toga, nije gostujući tim bio previše opasan, a tek u drugoj minuti sudijske nadoknade imali su veliku šansu, no Slaviša Bogdanović je odbranio udarac Arauja iz sjajne pozicije.

Promjena nije bilo, pa je Velež nakon fenomenalne partije ostvario pobjedu i to bez dileme najveću u novijoj klupskoj historiji.