XS
SM
MD
LG

Miloš Josimov završio višegodišnje dokazivanje u Finskoj

Miloš Josimov pred novim izazovima

Završila se „finska epizoda“ u prebogatoj karijeri Miloša Josimova (37). Posle četiri godine vraća se u srpski fudbal, s nesmanjenom željom za novim dokazivanjem.

- Supruga za par meseci treba da se porodi – kaže popularni Joske – Kako mi je porodica na prvom mestu, odluka o povratku u srpski fudbal je donešena vrlo lako. Moram priznati da je poslednji trening sa mojim sadašnjim klubom bio jedan od najemotivnijih trenutaka u mojoj dvadesetogodišnjoj karijeri. Svaki igrač ponaosob mi je rekao koliko ću im nedostajati i koliko su naučili od mene u proteklih godinu i po dana. Posebno su mlađi saigrači izražavali zahvalnost što sam im posvećivao pažnju i pokušavao što više da ih naučim fudbalu. Moram izraziti zahvalnost mom klubu PEPO što mi je izašao u susret i dopustio da se vratim kući, uprkos ugovoru koji sam imao do kraja oktobre. PEPO se trenutno takmiči za ulazak u Drugu ligu, ali svi su razumeli moje razloge.

Vrlo je lako uraditi intervju sa Josimovim. Jednostavno, pitanja nisu potrebna.

- Boravak u Finskoj bi podelio na dva dela – nastavlja Miloš Josimov – Posle svojevremeno završene polusezone u Super ligi Srbije, u Bačkoj iz Bačke Palanke u januaru 2017. godine, otisnuo sam se u nepoznato, u Finskuu, u grad Kokolu. Klub KPV dao mi je šansu da nastavim karijeru, odn. da mim pomognem da se vrate u Veikausligu (najviši rang), posle 30 godina. Prva godina je bila uspešna, ali smo, na žalost, bili kratki za par bodova, te smo završili na trećem mestu. Ja sam se lepo aklimatizovao, uklopio u klub, u finsku fudbal. Uopšte, u finsku kulturu. Potpisao sam novi ugovor. Ambicije su ostale iste. Uspeli smo, dakle, posle više decenija, da se vratimo među elitu. Godina 2018. bila je jedna ode boljih u mojoj karijeri. Kao odbrambeni igrač, postigao sam osam golova, od kojih su neki bili spektakularni. Pokrivao sam više pozicija u timu. Kao kruna svega, došla je nagrada od strane Saveza, tj. proglašen sam za najboljeg odbrambenog igrača Druge lige. Logičan sled događaja je potpis novog ugovora za 2019. godinu, koja je odlično počela. Sjajno smo igrali u Kupu i samo nas je par minuta delilo od ulaska u finale. Na žalost, u Veikausligi smo slabo počeli. Loši rezultati su došli kao posledica povreda igrača, a i selekcija nije bila najsjajnija. Sredinom sezone, izvršili smo doselekciju, promenili trenera, stabilizovali se i izbegli direktno ispadanje. Međutim, pred baraž povredili su se ključni igrači, među kojima sam bio i ja. Na žalost, ispali smo. Prihvatio sam svoj deo odgovornosti i shvatio da je možda vreme da prepustim mesto mlađima i da se oprostim od KPV-a. Nažalost, klub stagnira od tada. Dosta se ulaže, pokušavaju da se vrate u Prvu ligu. Jednnostavno, ne ide. Odmah po završetku te sezone dobio sam zanimljivu ponudu od trećeligaša PEPO iz Lapenranta (jugoistok Finske), da uz igranje vodim dečake, 2007. godišta. S obzirom da posedujem trenersku UEFA B licencu, prihvatio sam poziv. Boravak u lepom gradu, na obalama majvećeg finskog jezera Saima, doneo mi je lepe trenutke u radu s mladima, ali i odličnu sezonu u seniorskom timu. Vodim sam ekipu kao kapiten. Prvo mesto nam je izmaklo za bod. Ponovo sam nagrađen kao najbolji odbrambeni igrač, što mi je donelo produženje ugovora. I ova sezona je počela lepo. Ekipa je pri vrhu, a ja igram odlično. Na žalost, zbog porodičnih razloga, napuštam klub i vraćam se u Srbiju.

 Šta dalje?

- Vratio sam se u Srbiju – ističe Josimov - Plan mi je da nastavim s fudbalom i verujem da ću vrlo brzo naći ambiciozan klub. Olakšavajuća okolnost je što dolazim bukvalno iz sezone koja je u toku, te sam u punoj takmičarskoj formi. Prvenstvo u Finskoj počinje u maju, a završava se krajem oktobra. Takođe, planiram da nastavim školovanje za trenersku A licencu. Zaželeo sam se porodice, prijatelja i Srbije, te se vraćam oran i motivisan.

Ostavio je „dubok trag“ Miloš Josimov u Srpskom fudbalu. Pamte se njegovi nastupi za Sloven (Ruma), Donji Srem (Pećinci), Novi Sad, Radnički (Sremska Mitrovica), Bačku (Bačka Palanka).

Nastavak sledi! Srećno!