XS
SM
MD
LG

Atletika: Sjajni Usein Bolt

 

LONDON, 5. avgusta (Info centra) - Sjajni sprinter iz Jamajke Usein Bolt potvrdio je olimpijski trijumf od pre četiri godine u Pekingu, pošto je večeras na Olimpijskim igrama u Londonu u trci na 100 metara ponovo ubedljivo pobedio rezultatom 9, 63 sekunde.

Drugo mesto i srebrna medalja pripala je njegovom zemljaku Johanu Blejku sa 9,75, a treće Džastinu Getlinu iz SAD sa 9,79. Od osmorice finalista sedmorica su trčala ispod deset sekundi, zbog povrede 11,99 je istrčao Jamajčanin Pauel.

Time je Bolt otklonio svaku sumnju u njegovu formu, jer nije dozvolio bilo kakvo iznenađenje. Getlin je opasno pretio tokom polufinalne trke, ali u finalu nije uspeo da parira Jamajčaninu. Ostao je i bez drugog mesta, pošto je odlični Blejk uspeo da osvoji srebro.

U trci na 400 metara za žene pobedila je Sanja Ričards Ros iz SAD sa 49,55 sekundi. Drugo mesto pripalo je Kristini Ohurogu iz Velike Britanije sa 49,70, a treće Didi Troter iz SAD sa 49,72.

U trci na 3.000 metara stipl Kenijci su potvrdili dominaciju. Pobedio je Ezekijel Kemboi u vremenu 8:18,56. Njegov zemljak Abel Mutai je bio je treći u vremenu 8:23,73. Između njih dvojice na drugo mesto plasirao se Mehidin Benabad iz Francuske u vremenu 8:19,08. Bila je to 10. zlatna medalja za Keniju u toj disciplini na olimpijskim igrama.

Mađarski bacač kladiva Kristijan Parš osvojio je zlatnu medalju ispred osvajača prvog mesta u Pekingu Slovenca Primoža Kozmuša. Parš je bacio kladivo na daljinu od 80,59 metara. Slovenac Kozmuš je ostvario rezultat od 79,31 m. Treće mesto pripalo je Japancu Koji Mirofuši sa 78,71.

U troskoku je trijumfovala Olga Ripakova iz Kazahstana sa 14,98 metara. Druga je bila Katarina Ibargen iz Kolumbije sa 14,80, a treća Olga Kaladuha iz Ukrajine sa 14,79.

Srbija je imala tri predstavnika u atletskim takmičenjima. Maratonka Ana Subotić je zauzela 71. mesto, dok je Olivera Jevtić u istoj disciplini odustala na 25 km. Skakač u vis Dragutin Topić, kome su to bile šeste olimpijske igre, nije preskočio kvalifikacionu normu. Topić je tri puta rušio letvicu na visini od 2,16 metara.