XS
SM
MD
LG

PLS: Na Štrandu, u derbiju, pada odluka ko je bliži istorijskom uspehu?

Foto: Prva liga Srbije 

Utakmice 30. kola prvenstva Prve lige Srbije obeležiće derbi na Štrandu između Kabela i Kolubare, dva pretendenata za jedno od dva mesta koje vodi u Superligu. Ukoliko Kragujevčani nastave sa bledim izdanjima, ni titula neće biti daleko za jednog od dva rivala. Zbog toga duel u Novom Sadu dobija na još većem značaju. I ostali dueli verujemo mogu doneti zanimljive i neizvesne rezultate, konstatacija naročito važi kad je u pitanju borba za opstanak. 

U Kabelu se raduju okršaju sa velikim rivalom i očekuju dobru utakmicu u kojoj će na prvom mestu biti fudbal i borba za istorijski ulazak u Superligu. Posle dužeg vremena u tim se vraća oporavljeni mladi Vidakov i najbolji strelac Mesarović, dok će derbi preskočiti iskusni Govedarica i Pavličević. U Kolubari su svesni šta ih očekuje na Štrandu, to potvrđuju reči trenera Zorana Milinkovića. - Kabel je ekipa koja zaslužuje respekt i poštovanje. Za nas je ovo jako teška, ali u isto vreme veoma bitna utakmica. Očekujem od mojih momaka da pruže maksimum i videćemo šta će biti posle 90 minuta velike borbe. Kolubara će biti jača za Đokića i Milosavljeva i Pavićevića. Zbog povreda u kombinaciji za tim nisu Stojanović i Milosavljević.  

Drugi derbi u isto vreme igra se u Klupcima, gde će Loznica ugostiti vodeći Radnički 1923. Kragujevčani nikako da ponove uspešnu jesen i igre sa početka nastavka prvenstva i došli su u poziciju da od gotovog naprave veresiju. Loznica nije tim za vađenje, pogotovu što će protiv sebe imati najefikasniji napad lige i najboljeg strelca Komarčevića, čiji nastup, kako kaže trener Dragan Mićić, neizvestan. Iskusan stručnjak ulogu favorita prepušta gostu i pritisak prebacuje na pleća lidera. Pored Komarčevića, pod znakom pitanja su Belić, Milinković i G.Matić. 

Mali beogradski derbi igra se na Novom Beogradu, a snage će odmeriti IMT-e, najprijatnije iznenađenje prvenstva, ako to može da se kaže, i uspešni Dobanovčani. Trener Nebojša Jandrić na raspolaganju će imati talentovanog golmana Katića i Dimitrića, dok još ne može da računa na nedovoljno oporavljenog Džinovića, Đukovića i Đuričkovića. Gosti će biti bez povređenog Arsića i Veselinovića, i trener Vladica Petrović očekuje tesku utakmicu protiv rivala koji ima najviše ambicije.

Pored Save snage će odmeriti preporođeni Mitrovčani i odličan sastav iz Pančeva. Radnički je ostvario tri vezane pobede i prvi put se našao iznad crte. Trener Korak, koji je preporodu ekipu, smatra da je ovo za njih utakmice polusezone i veruje da mogu nastaviti uspešan niz. Susret će propustiti Radović i Trebović. Reče mi Dragan Aničić, pola u zbilji, pola u šali, da samo gleda prvu utakmicu, jer ne zna da li će drugu dočekati na klupi. - Sa kolegom Korakom sam prijatelj, bili smo rivali kao igrači i treneri, i znam da igraju agresivno i da vole da dominiraju. Igra im je sačinjena od dugih lopti, centaršuteva, uspešan su spoj mladosti i iskustva - navodi iskusni strucnjak.

Još jedan beogradski okršaj odigraće se u Makiškoj šumi, između Zemuna i OFK Žarkova. Bar na papiru favorit je domaćin, ali kad je mladi sastav iz Gornje varoši u pitanju pravila nema. To su se u prethodnom kolu uverili vodeći Kragujevčani. U Zemunu očekuju otvorenu utakmicu, jer rivali ulaze u meč rasterećeni po pitanju plasmana. Gost će biti jači za povratnike Križana, Kuzmanovića, Paunovića i Pavlovića, dok još nisu spremni Stevanović i Nenadović. Za tim iz Žarkova ovo je bitan meč kako bi popraviti utisak posle dva poraza, i zadržali visoke pozicije. Utakmicu će propustiti Delević.

Jagodinci su rekorderi po broju remija (14), i još očekuju prvu prolećnu pobedu. Oduzimanje bodova im je dodatno otežalo položaj i praktično ih ostavilo bez šanse da zadrže prvoligaški status. Teško se bitnije može popraviti situacija posle gostovanja na "Rajku Mitiću", mada ni "ljubičasti" ne blistaju ovog proleća. Trener Božičić i dalje ima velike kadrovske probleme i duže vreme ne može da računa na nekoliko teže povređenih ključnih igrača.

Biće zanimljivo i u Vranju gde gostuju kažnjeni Čačani, kojima gori pod nogama i u minusu su za šest bodova u odnosu na prvi tim iznad crte. Prošlonedeljna utakmica u Čačku će pamtiti po teškoj povredi i lomu noge napadača Andrije Ratkovića, koji je uspešno operisan na Banjici i duže vreme će biti van zelenog terena. Izgleda da su se strasti u klubu pored Morave, bar privremeno smirile, i okrenuti su postizanju povoljnog rezultata u Vranju. Biće izuzetno teško ako se zna da Dinamo igra kao preporođen, vezali su dve pobede i nalaze se na korak od luke spasa. 

U Pirotu će odmeriti snage ekipe koje se ne mogu pohvaliti dobrim rezultatima. Radnički ima tri poraza u poslednjih pet mečeva, a Trayal je takođe u negativnoj seriji od tri poraza. Gosti znaju da su Piroćanci pored Nišave jako ofanzivni, i neće kalkulisati, jednostavno nemaju izbora, i odigraće ofanzivno. Zbog kartona izostaće Punoševac.

Leskovčani moraju izboriti brejk na strani posle neočekivanog poraza u Vlasotincu od Dinama. Moraće da se vade u Kraljevu protiv fenjeraša koji je odavno prebrinuo brige oko plasmana, ali se nisu odrekli težnje da se što časnije oproste od Prve lige. Statistika im ne ide na ruku, pogotovu ako se vidi da su postigli najmanje golova (18), i zabeležili tek četiri pobede. 


34 .kolo Prva liga Srbije
Dinamo 2 : 3 Loznica
Zemun 1 : 4 Kolubara
Borac 1926 2 : 2 Trayal
OFK Žarkovo 2 : 0 Budućnost
Radnički 1923 4 : 2 GFK Jagodina
Kabel 2 : 0 Železničar (P)
Radnički (P) 1 : 0 GFK Dubočica
IMT 6 : 1 Sloga (K)
RFK Grafičar 2 : 0 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički 1923 34 20 9 5 69
2 Kolubara 34 21 6 7 69
3 Kabel 34 18 11 5 65
4 IMT 34 18 6 10 60
5 Loznica 34 15 9 10 54
6 OFK Žarkovo 34 16 5 13 53
7 RFK Grafičar 34 13 12 9 51
8 Budućnost 34 14 8 12 50
9 Radnički (SM) 34 14 5 15 47
10 Železničar (P) 34 13 5 16 44
11 Radnički (P) 34 10 9 15 39
12 GFK Dubočica 34 9 12 13 39
13 Dinamo 34 11 5 18 38
14 Borac 1926 (-6) 34 11 9 14 36
15 Trayal 34 9 8 17 35
16 GFK Jagodina (-6) 34 7 14 13 29
17 Zemun 34 7 6 21 27
18 Sloga (K) 34 5 11 18 26