XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Pritisak se diže pred prvi izlazak na vatrenu liniju

Goran Maksimović, v.d. selektora srpske streljačke reprezentacije, olimpijski šampion iz Seula 1988. i petostruki olimpijac koji iz iskustva zna kakvi su pritisci na olimpijskim igrama, pozitivno ocenjuje atmosferu u srpskom timu pred prvi izlazak na vatrenu liniju 28. jula:

- Pritisak se diže, nada se da će ga naši strelci usmeriti u pozitivnom pravcu, da ih motiviše, a ne da ih sputa – kaže Maksimović.- Odlično su trenirali ovih nedelju dana, nema nikavih problema sa oružjem i municijom što je veoma bitno i nadam se da će pokazati koliko mogu. Svaki rezultat blizu njihovog optimalnog ove sezone garantuje finale, za to su spremni, a posle – videćemo.

Sigurno je da Andrea Arsović i Ivana Maksimović neće ići na svečano otvaranje, kao i Andrija Zlatić i Damir Mikec koji takođe gađaju prvog dana Olimpijskih igara.

- Jeste da je to poseban doživljaj i siguran sam de će ostali, posebno debitanti Zorana Arunović i Bobana Veličković, uživati. Na svečanom otvaranju se najbolje oseti duh olimpijskih igara, oseti se i da si deo tima i da moraš da daš maksimum zbog tih ljudi, ali i onih koji u Srbiji navijaju za tebe – dodao je Maksimović.

Prvog dana 28. jula gađaće vazdušnom puškom Ivana Maksimović i Andrea Arsović. Finale je u 12 časova po srpskom vremenu. Takođe, gađaće i Andrija Zlatić i Damir Mikec vazdušnim pištoljem i finale je od 16,30.

U gađanju puškom prijavljeno je 56 takmičarki. Arsovićeva je na mestu broj 16, a Maksimovićeva na 26. Pored Maksimovićeve na mestu 27 je je Mirijam Arzoukui (Kuvajt) čiji je jedan od trenera srpski olimpijac Srećko Pejović a pored Arsovićeve na mestu 18 je Katarina Emons (Češka) olimpijska šampionka iz Pekinga. Interenso da su Kinezi prijavili svetsku šamppionku iz 2010. i pobednicu dva svetska kupa ove godine Siling Ji i jednu potpuno anonimnu takmičarku Ju Dan koja ima samo zlato sa Azijskih igara 2009.

U gađanju vazdušnim pištoljem prijavljena su 44 strelca. Andrija Zlatić je izvukao mesto 19, a Damir Mikec je dobio mesto 36. Na mestu 35 je olimpijski šampion iz Pekinga Vei Pang (Kina) a na mestu 37 Francuz Lapere šestoplasirani pre četiri godine.