XS
SM
MD
LG
23.02.2021 Dragan PEJIĆ

Crnjani: Bićemo prolećni hit lige!

Budućnost proleće: Lakić, Todorov, Čanak, Manojlović, Prpa, Nemanja Kovačević i Perin. Čuče: Šarenac, Ratko, S. Prokin, Latković i Nešić. Nedostaju: Vasiljević, Vukobrat i Ilić - foto: Goran Savin

Novajlije trener Jovica Lakić - Laki i sedmorica novoangažovanih fudbalera - Ilić, Nešić, Vukobrat, Šarenac, Čanak, Latković i Ratko nagoveštavaju de će Crnjani u nastavku prvenstva (6. marta) biti znatno kvalitetniji i uspešniji nego jesenas - tako da bi mogli biti prolećni hit lige! A to bi trebala da bude uvertira pred sledeću sezonu kada "Budućnost" obeležava 100-godišnjicu postojanja i rada i kada će ambicije - Kluba, Mesta i Opštine - biti plasman u viši rang takmičenja!

S obzirom na objektivne okolnosti - korona, mlad trener početnik, neplaniran odlazak nekoliko prvotimaca tokom trajanja prvenstva (Magda, Topić, Kodnić, Tatić) te nesretno izgubljeni 5-6 bodovi u poslednjim minutima na nekoliko utakmica - uslovili su plasman ekipe na sredinu tabele, što je u Crnji ocenjeno kao (NE)ZADOVOLJAVAJUĆE SKROMNO. No, kako se u ovoj fudbalskoj varošici niko nikada nije zadovoljavao prosečnošću, tokom zimske pauze je povučeno niz "poteza" od kojih se očekuje boljitak, kako na kraći tako i duži rok!

Logično, krenulo se od trenera. Doveden je Jovica Lalić- Laki iz Kikinde, trener sa zavidnom igračkom i trenerskom reputacijom, ne samo u ovom regionu. Naime, igrao je u Kikindi, OFK Beogradu, Obiliću, Torpedu iz Moskve i Zilu iz Meksika. Trenersku karijeru, počeo je u pionirima FK Kikinda, potom radio, po dve godine, u vojvođanskim ligašima ŽAK-u, Slobodi iz Novih Kozaraca, Kozari iz Banatskog Velikog Sela i Poletu iz Nakova i Obiliću Novi Kneževac. Najveći uspeh, i trenerski rejting, postigao je pretprošle sezone u Bečeju, kada je istoimeni tim superiorno prošetao kroz srpskoligašku "Vojvodinu" i doveo u Prvu ligu Srbije! Da je imao adekvatnu trenersku licencu sigurno bi i danas vodio klub sa Tise! Konačno, uspeh sa Bečejom su registrovali i ljudi u FSS, gde je bio pomoćnik Milanu Obradoviću u radu sa reprezentativcima do 19 godina, a trenutno radi kao regionalni instruktor Vojvodine.

Nakon jednoipogodišnje pauze, i mnoštva odbijenih ponuda, Lakić je dragovoljno prihvatio poziv Crnjana, jer kaže da zna kakva je Crnja fudbalska sredina:

- Od kad znam za sebe, pamtim Crnju kao visokokvalitetnu fudbalsku meku gde se igra kvalitetan fudbal i odgajaju sjajni fudbaleri! Još dok sam bio igrač znao sam da su iz Crnje u Vojvodini igrali Sentin i braća Veljko i Rajko Aleksić, potom Zeljković u drugoligaškom YU Dinamu iz Pančeva, Jovin u Zvezudi i Vukov u Vojvodini, a lično sam poznavao crnjanske fudbalere - Zečevića u Kikindi i Olimpiji, Milana Marića iz Proletera i Radničkog,  Milankova u Proleteru i Crvenki, Plazinića u Zemunu, Lazičića u Novom Sadu, Živkova u Kikindi, Ždrnju u Apatinu i Novom Sadu, Sašu Babića u prvoligaškom Banatu iz Banatskog Dvora… A nedavno sam u sportskoj štampi pročitao i da je mlađanog četrnaestogodišnjeg Dušana Došloa - Šolaju  iz Crnje odveo niko drugi nego beogradski Partizan, smatrajući ga najtalentovanijim pionirom u Srbiji. Rečju, klub sa takvom istorijom se ne odbija - objašnjava svoj dolazak u Đurinu varoš, afirmisani mladi trener.

Trener Jovica Lakić - foto: Goran Savin

Kakvu situaciju ste zatekli dolaskom u Crnju?

- Budućnost ove godine obeležava 100-godišnjicu osnivanja i rada pa im je cilj da u ovoj polusezoni formiraju kvalitetan i perspektivan tim sposoban da se već u narednoj sezoni plasira u viši rang takmičenja, što Crnjani već duže žele. Najbitnije je da klub ima jaku bazu bazu - kvalitetnu omladinsku školu fudbala, dobre uslove za rad dosta svojih kvalitetnih igrača u prvoj ekipi. Sa nekoliko kvalitetnih pojačanja bićemo jedna od boljih ekipa u ligi.

Koje igrače ste tokom zime doveli?   

- Umesto mladog i nepotvrđenog golmana Cvejića iz Zrenjanina doveden je kvalitetni golman Begeja iz Žitišta - ČanakLatković iz Kikinde će igrati  levog beka, iskusni Raša Ilić iz Kikinde će igrati zadnjeg veznog, po potrebi libera. Ratko iz Novokozaračke Slobode će biti zadnji vezni, Šasrenac iz Zrenjanina centralni plej, Vukobrat iz Nakova će igrati centarfora a mlađani bonus Nešić iz Kozare levokrilnog napadača.

Šteta je iz Crnje otišao sjajni mladi tandem štopera Topić - Matić (u Šajkaš) i dvojica mladih vežnjaka Stojičić i Hovanec (u Perlez) - verovatno bi bili kao i jesenas u prvoj postavi, ali moj princip je da koga nema bez njega se može/mora, tim pre što smo doveli igrače koji će ih kvalitetno zameniti i njihov odlazak se ne bi smeo osetiti.

Jedino mi je žao što je tokom priprema povredu obnovio kapiten i jedan od najboljih igrača - štoper Vasiljević, ali ostaje nada da povreda nije teže prirode i na će se uskoro vratiti u tim.

Šta su pokazale dosadašnje pripreme, da li ste zadovoljni i može li i koliko bolje?

- Polovično sam zadovoljan dosadasnjim delom priprema iz prostog razloga što zbog razno, raznih okolnosti nismo bili u mogućnosti da svi igrači koje imamo budu redovni na treninzima! Neki rade po smenama, neki imaju koronu a neki su bili ili su povređeni, tako da je izvesno da ćemo u početku imati problema sa nedovoljnom fizičkom pripremljenošću i nepotpunom uigranošću željenih taktičkih varijanti!

Uprkos svemu, uzdamo se u iskustvo i individualni kvalitet.

Od novajlija se očekuje da podignu kvalitet igre i što pre da se prilagode na zahteve koje se od njih traže. Od Raše Ilića, Danila Vukobrata, Neđe Šarenca Vasiljeviča i Todorova se očekuje mnogo, da svojim iskustvom budu nosioci i lideri ekipe, da budu podrška mladim i perspektivnim igračima poput Ratka, Prokina, Nešića, Latkovića, Prpe, Kovačevića... koji sigurno imaju ogroman potencijal i od kojih se očekuje da daju veliki doprinos u osvajanju bodova! Rečju - uz sve probleme koji nas trenutno prate, nadam se da ćemo uspeti do početka sezone da se konsolidujemo i da uđemo u prvenstvo maksimalno motivisano da što više bodova osvojimo!

Šarenac, u sredini - najveće pojačanje Budućnosti (foto: Goran Savin)

Važite za sjajnog trenera, pa nam demistifikujte svoju trenersku filozofiju?!

- Moja želja i filozofija se zasnivaju na ofanzivnom fudbalu, tj. direktnoj igri gde stalno tražim i zahtevam od igrača visok ritam i presing. Crnja već ima poveći broj igrača koji to znaju i mogu, nekolicinu takvih smo sada doveli. Rekoh već da nam je cilj da ovu sezonu zavrsimo u samom vrhu, a već 2022. Crnja će biti u Srpskoj ligi! To je ono što mene lično greje, i mislim da ovaj i ovakav klub to zasluzuje - zaključuje mladi i ambiciozni trener.

Ko su vaši favorite za vrh tabele i odlazak u viši rang takmičenja i koji plasma prognozirate Budućnosti na kraju prvenstva?

- Favoriti su Kikinda, Omoljica, Elemir i Banatsko Karađorđevo a naš plan je da budemo odmah iza njih, a ambicija da stvorimo potencijalno jak tim s kojim bi se u narednom prvenstvu, kada slavimo 100- godišnjicu postojanja i rada, izborili za vrh i plasma u viši rang.

Za kraj ne i najmanje bitno - sastav tima. Nazahvalno je to saopštavati, ali čitaoci to vole - a i početak prvenstva će za koji dan, pa nam ga izdiktirajte makar sa alternativama, bar po onome što su pokazali na utakmicama u pripremnom periodu?

Čanak - Prpa, Latković (A. Prokin) - Vasiljević, Todorov (Manojlović), Ilić - Nemanja Kovačević (Ratko), Šarenac, Vukobrat, S. Prokin, Nešić.

Piše: Dragan PEJIĆ


Radnički (S) 1 : 3 Radnički (K)
ŽAK 4 : 3 Begej
Crvena zvezda 4 : 0 Sloga
Banat 1 : 0 Jedinstvo (V)
Borac 3 : 0 Omladinac FAM
Budućnost 1 : 0 OFK Kikinda 1909
Jedinstvo (BK) 3 : 0 Proleter
Mladost 8 : 1 Krajina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Kikinda 1909 32 24 3 5 75
2 Jedinstvo (BK) 32 21 6 5 69
3 Naftagas 32 18 8 6 62
4 Omladinac FAM 32 17 3 12 54
5 Mladost 32 15 8 9 53
6 Borac 32 17 2 13 53
7 Proleter 32 17 0 15 51
8 Jedinstvo (V) 32 15 4 13 49
9 Begej 32 16 1 15 49
10 Sloga 32 14 3 15 45
11 Crvena zvezda 32 13 5 14 44
12 Radnički (K) 32 14 1 17 43
13 Budućnost 32 13 3 16 42
14 Radnički (S) 32 8 4 20 28
15 ŽAK 32 7 6 19 27
16 Banat 32 7 5 20 26
17 Krajina (-1) 32 4 2 26 13