XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Usvojeni izveštaji selektora sa SP u Baucenu

Članovi Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije na sednici u Vrbasu, usvojili su izveštaje selektora reprezentacija Srbije Vojka Pavlovića (omladinci), Julijane Vukadinović (omladinke), Ljubomira Štetina (pionirke i kadetkinje) i Dragana Fatovića (pioniri i kadeti) sa pojednačnih pionirskih i kadetskih Svetskih kupova i juniorskog Šampionata sveta u Baucenu u maju.

Predsednik KSS Uroš Dragojlović je u uvodnom izlaganju još jednom čestitao omladincima Srbije na osvajanju svetske ekipne titule, Robertu Ernješiju na dve omladinske zlatne medalje (pojedinačno i za kombinaciju) i Milošu Simijonoviću na pojedinačnom omladinskom srebru, Ernješiju i na tituli u kadetskom Svetskom kupu i pioniru Božidaru Jurišiću na pojedinačnoj bronzi u pionirskom Svetskom kupu. Naglasio je, međutim, da je zbog slabijih rezultata ženskog dela reprezentacije Srbija tek četvrta u bodovanju nacija. Zahvalio se i Ministarstvu omladine i sporta Sbrije, bez čijih budžetskih sredstava ne bi bilo ni ovih uspeha.

- Predlažemo da se svi izveštaji usvoje, iako izveštaj Julijane Vukadinović po sadržini i formi nije na nivou ostalih – rekao je Voja Gajinov predsednik Stručne komisije KSS, koji je, posle rasprave članova UO KSS zadužen da razgovara sa Julijanom Vukadinović i zatraži da dopuni izveštaj.

Članovi Stručne komisije KSS su na sastanku uoči sednice Upravnog odbora razmatrali i ponašanje nekih klubova koji nisu poslali svoje mlade kuglašice i kuglaše u kamp u Vrbasu, jer su morali da, za pokriće drugih troškova, izdvoje 2.500 dinara po učesniku. Članovi Upravnog odbora KSS su usvojili da se ubuduće u svakom pozivu naznači da „KSS može da kazni klubove koji ne pošalju pozvane u kamp“.

Predloženo je da se izborna Skupština KS Srbije održi u prvoj polovini novembra.

Selektor dvostrukih šampiona sveta seniorske muške reprezentacije Srbije Miloš Ponjavić i kapiten Jovan Ćalić prisustvovali su sednici. Ponjavić je demantovao vesti da je postao profesionalni selektor Slovačke (a pojedinci su tvrdili da je „viđen“ i na kormilu češke reprezentacije) i vodiće srpsku mušku selekciju na pojedinačnom Šampionatu sveta u Lesnom u Poljskoj u oktobru.

Klubovima će se poslati zahtev da se izjasne kako da naši reprezenativci koji igraju u inostranim ekipama učestvuju na pojednačnim Šampionatima Srbije. Predloge će, potom, razmotriti Stručna komisija KSS.

KSS će, ukoliko bude potrebno, intervenisati kod Međunarodne kuglaške federacije (FIK NBC) ako izvođač, koji je iz Srbije, ne bude poštovao rokove adaptacije kuglane u Nišu. Sav novac je već uplaćen, ali iz neobjašnjivih razloga radovi još nisu počeli i o tome su kuglaški radnici iz Niša obavestili UO KSS i zatražili pomoć.

Kuglaški klub Eđšeg otvorio je raspravu o prelasku mladog reprezentativca Balaža Kovača u Polet iz Sombora, jer klub nije dobio zahtev za ispisnicu. Kuglaški savez Vojvodine, u čijoj je nedležnosti ovaj prelazak, razmotriće slučaj, proveriće verodostojnost poštanskih pečata i ostalih dokumenata na osnovu kojih je registrovan i o tome obavestiti Eđšeg i KSS.

Pojedini kuglaški radnici iz Kraljeva su zatražili od KSS da se ubuduće sportisti pregledaju jednom godišnje, iako je po Zakonu o sportu Srbije obavezan lekarski pregled dva puta godišnje. Zahtev je odbijen, jer je to protiv Zakona o sportu i Kraljevčanima je predloženo da pokrenu postupak za promenu ovog člana kod Ustavnog suda Srbije, Ministarstva omladine i sporta Srbije i Narodne skupštine Srbije.

U međunarodnom kampu u Podbrezovoj (Slovačka) početkom avgusta, učestvovaće četvoro srpskih sportista Alen Kujundžić, Hermina Lukač, Božidar Jurišić i Marko Antić kao i dva selektora Vojko Pavlović i Dragan Fatović.