XS
SM
MD
LG

Odlazak pravog gospodina

Od Mikija Vukovića oprostio se i gradonačelnik Kraljeva dr. Predrag Terzić

Srpsku sportsku javnost i ne samo srpsku iznenadila je i rastužila vest da je preminuo Mihajlo Miki Vuković, legendarni košarkaški trener, ljudska gromada ovog vremena. Rođeni Kraljevčanin je preminuo 15. januara u Valensiji,a njegovi sugrađani i prijatelji nisu i ne žele da ga zaborave. U gradskoj kući održana je komemorativna sednica, potpuno u skladu sa epidemiološkom situacijom i uz prisustvu dozvoljenog broja rodbine i prijatelja, njegovih savremnika. Bivši košarkaš i sudija Dragan Savić sa prilično emocija je govorio o Mihajlu Vukoviću.

Svoju karijeru sportsku, počeo je u rodnom Kraljevu i sa juniorima Sloge osvojio prvu medalju što je bio početak kasnijih blistavih rezultata kluba sa Ibarskog keja. Odlazak u Tuzlu bio je prekretnica u karijeri našeg Mikija. Tamo je počeo trenersku karijeru, pronašao jednu Raziju Mujanović i učinio je jednom od najboljih košarkašica na planeti. Sa Jedinstvom iz Tuzle je osvojio šampionat SFRJ (ukupno tri i jedan Kup), potom i titulu prvaka Evrope. Srebrna medalja naše ženske reprezentacije na SP u Maleziji i dve godine ranije srebro na Olimpijadi u Seulu takođe su vezani za Mikija Vukovića. Sa španskom Dornom iz Valensije osvojilo je sve što se moglo osvojiti i potom je prešao u mušku košarku, doneo Pamesi (Valensija) prvi trofej Kup Kralja. Mihajlo Vuković je u boghatoj karijeri osvojio 30 trofeja, ali je osvojio srca i zauvek postao poštovan od svih koji su imali prilike sa njim da provedu makar malo vremena. Istinski gospodin, čast mi je što smo bili prijatelji, neka mu je večna slava – sa suzama u očima naglasio je Dragan Savić.

Miki Vuković je posebnop voleo svoje Kraljevo. Uvek mu se rado vraćao i provodio vreme na ulicama, šetalištima, na keju pored Ibra. Odlukom Skupštine grada 2014. godine dobio je priznanje zaslužnog građanina Kraljeva.

Bilo je to priznanje za sve što je uradio u svojoj karijeri, ali i za svoj grad čiji je bio izuzetan ambasador, uvek ga predstavljao na najbolji način. Zahvaljujući Mikiju Vukoviću svi su saznali za i danas znaju za Kraljevo. Kraljevčani se diče košarkom, tu su ponikla tri NBA igrača, ali ne sme se zaboraviti nikada da je u ovom gradu rođen legendarni Mihajlo Vuković – napomenuo je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Povom smrti Mihajla Vukovića stigao je veliki broj telegrama saučešća porodici, gradu Kraljevu,a posebno se izdvajaju pisma bivšeg svetskog košarkaškog arbitra Gorana Radonjića i predsednik Francuske košarkaške federacije Žan Pjer Siuta.

Detalj sa komemorativne sednice

Miki Vuković je bio svetski čovek, ali dva grada nikada nije zaboravio da pomene u svakom razgovoru. Za njega su Kraljevo gde je počeo i Tuzla gde se afirmisao kao trener bili najdominantniji. Uvek je govorio da je najveće zadovoljstvo biti u gradu i popiti kafu okružen svojim prijateljima kakvi stze vi u Kraljevu – stoji u pismu prvog čoveka Francuske košarkaške federacije.

Na kraju komemorativne sednice pokrenuta je i inicijativa da se Mihajlo Miki Vuković predloži za Kuću slavnih, jer to svoji delima za života apsolutno zaslužio. Mihajlo Vuković je kremiran u Valensiji,a urna sa njegovim posmrtnim ostacima biće doneta u Srbiju, u Kraljevo, kada uslovi to dozvole