XS
SM
MD
LG
28.12.2020 Dragan Stojić

Kapitalno delo atletske istoriografije narednih dana će se naći u prodaji

Vojnici imaju svoj maraton, plivači im pariraju takmičeći se na svom, ljubitelji filmske umetnosti se muče sa snom kad je na repertoaru najduža trka u okviru "sedme umetnosti", ali niko od njih ne može da parira "kraljici sportova", jer ona, osim redovnih, nudi rezultat i jedne završene vanredne maratonske "trke" - enciklopedijske!

Posle više od 30 godina rada na knjizi, skupljanja arhivske građe, fotografija, Ljubiša Gajić, veliki atletski pregalac iz Jagodine, vrsni hroničar svih atletskih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, istrčao je svoju istoriografsku deonicu dugu 528 stranica, darujući onima koje ova tema zanima fantastično izdanje pod nazivom "Enciklopedija jugoslovenske atletike".

Iako se podaci o atletici "druge" Jugoslavije, one čiji su temelji udareni tokom Drugog svetskog rata, a sve od krova joj srušeno 1991. godine, nalazi u epicentru Gajićeve knjige, autor nam nudi i pojedine bitne činjenice vezane za aktere i događaje u svetu atletike pre i posle tih bezmalo pet decenija.

Za razliku od dramskog pisca Aleksandra Popovića, koji je satirično predstavio "Razvojni put Bore Šnajdera", Ljubiša Gajić u svom remek - delu na enciklopedijskoj, dakle naučnoj, osnovi između ostalih predstavlja Aleksandra Popovića, atletičara i potonjeg ministra u Vladi Republike Srbije, kao i ostale takmičare iz svih republika počivše države koja se prostirala od Triglava do Đevđelije kroz njihove biografije i rezultatska ostvarenja, zatim atletske radnike, tehnička lica, istorijate 200 klubova, pakujući sve to u oko 2.800 pojmova (odrednica), a da enciklopedija bude "lepa kao slika", pisac je tekst obogatio sa više od 2.500 hiljade ilustracija u boji!

Da je živ, nekadašnji uspešni atletičar i još uspešniji TV komentator, Mladen Delić bi čitajući Gajićevu knjigu ponovio svoj usklik - "Ljudi moji, je li to moguće?!", a pre nekoliko dana preminula Milka Babović, svojevremeno sjajna atletičarka, više bi se divila jagodinskom statističarskom virtuouz i njegovom delu nego svim onim klizačicama, čije nam je bravure tako plastično dočaravala decenijama tokom TV prenosa.

Bez atletike nema sporta, bez izdavača i štampara knjige.

U skladu sa svojim imenim, Atletski klub Vožd iz Jagodine "diže ustanak" učestvujući u svojstvu izdavača u objavljivanju knjige svog člana i sugrađanina, a šlag na tortu, štampajući "Enciklopediju jugoslovenske atletike", stavlja još jedan privredni subjekt iz sedišta Pomoravskog okruga - "S print".

Ljubiša Gajić je uspešno istrčao ovaj enciklopedijski maraton, hitnuo je u knjigu sve što je skupio, a budućim čitaocima preostaje da "skoče" na čitanje. Pažljivo i polako, onako maratonski.

Zainteresovani knjigu mogu poručiti kontaktirajući autora putem mail-a: [email protected] ili preko Facebooka: Ljubiša Gajić