XS
SM
MD
LG

Šta smo videli u derbiju ?

Foto: ABA liga

Sinoć smo gledali prvi ovosezonski košarkaški derbi. Zvezda je slavila sa 86-85 ali smo imali itekako šta vidjeti.

Zvezda je od starta sjajno šutirala. Za tri poena je Zvezda baš bila raspoložena. Međutim, Zvezda koliko god da je kontrolisala meč, uvijek je dozvoljavala Partizanu da se vrati u igru. Na kraju je Partizan imao i šut za pobjedu ali je Mekintajer promašio.

Partizan je generalno odigrao dobar meč. Bili su dosta aktivni na ofanzivnom skoku a defanzivno su bili dobri ali prosto je Zvezda bila dominantna u šutu. Vidi se da je Filipovski polako već popravio neke stvari ali za nešto više će trebati pojačanja jer su neki igrači limitirani za nivo Partizana.

Takođe, vidjele su se još neke stvari. Mozli je definitivno najbolji centar Partizana. Mika prosto nema kvalitet za Partizan. On može dati i 30 poena ali ti poeni nemaju značaj jer će preko njega Partizan primiti 40 poena. Sa njim u reketu, Partizan nema nikakvu zaštitu. Nije ništa bolje ni sa Nikolom Jankovićem. Zato je poprilično nejasno zašto je Partizan doveo Miku jer se nakon pet minuta prve utakmice vidjelo da nema kvalitet potreban za nivo na kome igra Partizan.

Druga stvar je odnos plejmekera. Nemanja Gordić je toliko omalovažavan a momak je mnogo bolji i bitniji za igru od Mekintajera. Mekintajer jeste bolji defanzivac i Gorda pogotovo u odbrani 1 na 1 nema šta da traži. Ali napadački, Partizan je dosta konfuzan kada Mekintajer organizuje napade. Previše gleda koš a premalo asistenciju. Vidjelo se to u zadnjem napadu. Pejdž je bio sam na šutu ali mu Mekintajer nije dodao i na kraju je promašio.

Generalno, kada Partizan ove sezone igra završnice bez Gordića, to djeluje mnogo pogubljenije i mnogo manje uspješno. Čak i ako dobiju meč, to bude kroz iglene uši i sa mnogo mnogo muke.

Još jedna stvar upada u oči kod Partizana. Djeluje da mladi igrači padaju u deseti plan. Generalno, od mladih je tu samo Trifunović a on sve manje igra kod Filipovskog. U prvom derbiju prošle sezone, Trinkijeri je dao dobre minute tada još mlađem Trifi a starter je bio i mladi Miletić. Sada djeluje da mladi neće nikakvu ulogu u Partizanu imati.

Što se Zvezde tiče, Zvezda je od gotovog skoro veresiju napravila. Najveći dio krivice za to snosi Saša Obradović. Ne pamtim da sam skoro vidio da jedan trener svoje igrače izbacuje iz ritma kao Obradović sinoć. Nekada su igrači bili izmijenjeni nakon serije grešaka a Sale je sinoć mijenjao igrače nakon serije poena. To je barem pet puta uradio i izbacio iz ritma tako O'Brajanta, Kuridžu, Voldena, Lojda.

Jasno je da je Zvezda u ludom ritmu utakmica i da fali svježine. Ali se svježina ne može postići na način da izbaciš igrača iz ritma i da uporno protivnika vraćaš u meč. To je Obradović sinoć radio i mora dobro razmisliti o tome kako je vodio meč.

Što se igrača tiče, vidjele su se neke stvari. Kori Volden je temelj ove Zvezde. Nije napadački na nivou Lojda ali može ako treba dati 15-20 poena bez problema. Ali defanzivno je nenormalno bitan za Zvezdu. On je taj koji diktira defanzivni tempo. On je taj od koga kreće sve u Zvezdinoj odbrani. Kada bi se Volden povriedio na duži periood, Zvezda se od toga ne bi lako oporavila.

Takođe, još jednom se vidjelo da je Tejlor Ročesti žestok promašaj Zvezde. Ročesti nikada nije bio igrač koji je sposoban da riješi velike mečeve. Uvijek je bježao od tih šuteva ili ih je promašivao. Sinoć je htio biti heroj ali bi bio tragičar da je Mekintajer svoj šut pogodio. Jednostavno, van pameti je bilo dovoditi veterana koji je odavno bivši košarkaš samo mu to niko javio nije još. Bolje da se dala šansa Radanovu ili Uskokoviću nego da Ročesti igra. Pogotovo jer je igra Ročestija ispod svakog nivoa.

Sve u svemu gledali smo neizvjestan derbi. Kvaliteta je itekako falilo ali drame na kraju nije. Neke stvari smo vidjeli, neke stvari ekipe moraju promijeniti. U svakom slučaju, biće još mnogo borbe između ovih timova jer će sigurno još dosta derbija biti.


8 .kolo ABA liga
Borac 86 : 90 Krka
Koper Primorska 0 : 20 Mega Soccerbet
Split 87 : 95 Mornar
Partizan NIS 85 : 86 Crvena zvezda MTS
Budućnost VOLI 87 : 68 Cibona
FMP 89 : 99 Zadar
Cedevita Olimpija 103 : 92 Igokea
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 8 8 0 16
2 Mornar 8 7 1 15
3 Budućnost VOLI 8 7 1 15
4 Cedevita Olimpija 8 6 2 14
5 Mega Soccerbet 8 6 2 14
6 Igokea 8 5 3 13
7 Partizan NIS 8 4 4 12
8 FMP 8 3 5 11
9 Split 8 3 5 11
10 Zadar 8 2 6 10
11 Krka 8 2 6 10
12 Cibona 8 2 6 10
13 Borac 8 1 7 9
14 Koper Primorska 8 0 8 8