XS
SM
MD
LG

Bosna lako pala

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je novi poraz u Ligi nacija. Ovaj put, u petom kolu, bolja je bila reprezentacija Nizozemske u Amsterdamu 3:1.

Pred sami početak meča Dušan Bajević je morao da napravi prinudnu izmjenu. Iako je Branimir Cipetić izašao na zagrijavanje, njega nije bilo na utakmici, te je mjesto uz desnu aut liniju zauzeo Darko Todorović.

Od samog početka utakmice Nizozemci su našli svoju igru. Igrala se četvrta minuta kada se lijevi bek Oven Vijndal ubacio u napad, a u namjeri da centrira, loptu je poslao tako u kazneni prostor da je ona preletjela i Ibrahima Šehića, te završila na stativi našeg gola.

Odmah je bh  uzvratila. Miralem Pjanić šutira sa vrha kaznenog prostora, lopta odlazi pored gola. I onda u šestoj minuti domaći stižu do vodstva. Jako loše je izgledala bh odbrana večeras, slabo je komunicirano u odbrani, loše su se postavljali i sve je to dovelo da Lale rade gotovo šta žele u našem kaznenom prostoru. U toj šestoj minuti Denzel Dumfries je dodao do usamljenog Georginia Vajnalduma u srcu kaznenog prostora, a on pogađa za 1:0.

Još jednu dobru poziciju za šut Miralem Pjanić nije iskoristio nakon toga. Sa nekih 17-18 metara, šutirao je preko gola iz jako dobre situacije.

U 14. minutu već je bilo 2:0 za domaće. Ponovo je prelako ispala bh odbrana, a Wajnaldum je ovaj put na asistenciju Stevena Berghuisa još jednom lako pogodio.

Mogli su Nizozemci potpuno da  potuku goste  u 26. minutu meča. Luk de Jong je poslije još jedne jako lijepe akcije pogodio mrežu Šehića, ali je pomoćni sudija samo iz njemu znanih razloga podigao zastavicu za ofsajd, te je tako i  spasio bh  još jednog polaska na centar.

Do kraja poluvremena bilježimo još pokušaj Radeta Krunića, ponovo sa distance, Tim Krul je uspio da zagrije rukavice.

I drugo poluvrijeme počinje isto kao i prvo, sa dvije jako dobre šanse Nizozemaca. Prvo je zicer Stevenu Berghuisu sjajno odbranio Ibrahim Šehić, a onda se naš golman istakao i kod pokušaja Memfisa Depaja, te je odbio loptu u korner.

Ipak, iz trećeg puta nije imao više šanse ni Šehić. Opet su Nizozemci bili u dugom napadu, Denzel Dumfris se lako riješio Seada Kolašinca, asistirao za Mempfisa Depaja koji pogađa za 3:0.

Iako je bh reprezentacija pokušavala u drugom poluvremenu da igra, nije joj polazilo za rukom da na muke stavi Tima Krula. Dušan Bajević je u 61. minutu izvršio dvostruku izmjenu, umjesto Hodžića je ušao Smail Prevljak, a umjesto Amera Gojaka Vladan Danilović. Dvije minute kasnije upravo je Smail Prevljak na asistenciju Edina Višće pogodio za 3:1 i vratio nadu našoj reprezentaciji u ovaj susret.

Od ulaska u igru Smaila Prevljaka djelovala je solidno ta veza njega i Višće, pa su u 77. minutu iskreirali još jednu dobru šansu pred Krulovim golom, ali je lopta otišla pored gola.

Do kraja utakmice, izuzev još jednog pokušaja iz slobodnog udaraca Stevena Berghuisa, kojeg je odbranio Ibrahim Šehić, nije bilo prilika, pa je ostalo Nizozemska - BiH 3:1.

Bh  reprezentacija za tri dana igra posljednji meč Lige nacija i posljednji meč pod vodstvom Dušana Bajevića, a protivnik je selekcija Italije. Definitivno, nakon ovog poraza jasno je da će  reprezentacija da se vrati u Ligu B Lige nacija.