XS
SM
MD
LG

PLS: Derbi kola se igra kraj Morave, mogu li Čačani da iznenade lidera?

Foto: Prva liga Srbije

Deseto kolo prvenstva Prve lige Srbije obeležila je smena na čelu tabele. Prvi poraz vodećeg Kabela od Čačana iskoristio je prvi pratilac Radnički iz Kragujevca da se novom pobedom usami na vrhu. Borac 1926 je ušao u seriju i pobeda u Novom Sadu je treća u nizu na strani, i sve je bliže vodećima. Kolubara ima isti broj bodova kao Čačani i nešto slabiju gol razliku. RFK Grafičar je iz burnog "remija" sa Lazarevčanima izvukao bod i zadržao se na petom mestu. Najviše se u proteklom kolu ovajdili Lozničani koji su pobedom u Novom Beogradu napredovali za tri pozicije, i predvode sredinu tabele gde se još nalaze GFK Jagodina, Železničar i Budućnost, timovi koji su doživeli poraze na gostovanju. Trayal i Radnički iz Pirota su pobedama uhvatili priključak sa ekipama iz "zlatne" sredine. Žarkovčani su tesno izgubili od novog lidera ali je nastavljen njihov pad i sada su dvanaesti, baš kao i IMT-e. Definitivno Sloga se budi i treća pobeda donela im je 15. poziciju. Kad su u pitanju Zemun i Radnički (Sremska Mitrovica) ništa novo, i novim porazima došli su u nezavidnu situaciju. Vranjanci su upisali drugu pobedu ali su i dalje na začelju.

Pregled prethodnog kola bio je uvertira za nova uzbuđenja koja nas očekuju narednog vikenda. Šumadijski derbi se igra u Čačku i ulog je veliki. Mogu li Kragujevčani odoleti poletnim i sve ozbiljnijem konkurtentu za najviši plasman, Borcu 1926, pored Morave? Nema sumnje da će mladi Kijevčanin, strelac evro gola u Novom Sadu biti u centru pažnje, ali trener Stanisavljević ima još aduta, poput još jednog fudbalskog bisera kao što je golman Maslarević, iskusnog Vasilića (u timu prethodnog kola), kapitena Obradovića, Ratkovića i Pešića koji će biti zaduženi za golove. O Radničkom sve se zna i tako moćan sastav teško da može izgubiti meč u dogledno vreme. Ne zna se odakle protivniku preti veća opasnost, da li od Varjačića, Nikodijevića, Avrama…Ako bi davali prognoze opredelili bi se za "nulu".

Kabel će imati popravni u Gornjoj varoši i bliži je pobedi protiv mlade ekipe Zemuna. Domaćin je u Pirotu nastupio sa čak devet bonusa i bio ravnopravan sa Radničkim. Trener Vasiljević neće moći da računa na duže vremena odsutnog kapitena Petrovića. U Jagodini možemo očekivati lepu i dopadljivu utakmicu. Snage će odmeriti dvoje novajlija koji u poslednje vreme pokazuju napredak u formi, pogotovu to važi za Kraljevčane koji se bude i nanizali su nekoliko pobeda. Na utakmicama u Jagodini po pravilu pada najmanje golova u ligi, a sa druge strane, Sloga se ne može pohvaliti pouzdanom odbranom (primili 17 golova), ali imaju izuzetne strelce Anđelkovića i Žerađanina.

Pančevci su se u Vranju proveli kao "bos po trnju" i tražiće protiv GFK Dubočice šansu za popravni. Posle smene trenera Andrejića na čelo pančevačke "dizelke" je došao Goran Mrđa koji može da računa na povratak u tim Jovanovića i Stevanovića, dok je u sastavu Leskovčana neizvestan nastup sve boljeg Mitrovića. 

Loznica u petak otvara 11. kolo mečom sa Piroćancima. Radnički odlazi na Lagator da se nadigrava, tako igraju svaku utakmicu, ali nisu toliko uspešni koliko su očekivali pre početka prvenstva. Glavna opasnost im preti od Komarčevića, dvostrukog strelca na Novom Beogradu, Belića, oporavljenog Dražića… Pred sam kraj prelaznog roka doveli su pet novih igrača i tu je trener Nikola Puača, i nadaju se da će sa pojačanjima doći bolje igre.

RFK Grafičar odlazi u Kruševac na megdan osokoljenim "gumarima" i trebalo bi da susret donese obilje golova, takav nam je predosećaj. Strelci jedne i druge ekipe su se propisno ispromašivali na prethodnim utakmicama i ovo je prilika da pokažu da nisu zaboravili da daju golove. U tim Trayala vraća se Pavlović i trebalo bi neko od rekovalescenata, Gagić, Miščević i Đurović, zaigra od prvog minuta. Kolubara je favorit protiv posrnulih "traktorista" pogotovu što kod kuće imaju maksimalni učinak. Da li će se kapiten Vasiljević iskupiti za promašaje na Marakani ostaje da se vidi. Trener Nikolić neće moći da računa na povređenog Vučetića, a u tim se vraćaju Jovanović i Stojanović.

Žarkovačani bi trebalo u duelu sa poslednjim Dinamom konačno prekinu neugodnu seriju od četiri poraza koja su ih približila opsnoj zoni. Trener Kuljić ima određenih kadrovskih problema i ne može uvek da sastavi najbolju jedanaestoricu. Dinamo je pobedom protiv Železničara prekinuo seriju od pet uzastopnih poraza i iskusni strateg Antić veruje u mogućnosti svoga tima i gaji nadu da sve nije izgubljeno. Za to su mu neophodni bodovi sa gostovanja, i uzda se u golgetrsko umeće Tumbasa i Dimitrova. U Makiškoj šumi "požar će da gase" ofanzivni Nović, Dišić ili Jeremić, od kojih se očekuju golovi. U Dobanovce dolazi donedavni trener Budućnosti Dušan Kljajić sa Radničkim iz Sremske Mitrovice, kome ne cvetaju ruže. Njegov kolega Dragan Stevanović nema dilemu da je dojučerašnji učitelj Dobanovčana dobro upoznat sa načinom igre domaćina i da je pripremio odgobvarajuću taktiku. U redove domaćina vraća se Smiljanić, dok su i dalje van pogona povređeni Anđelković, Valijant i Emeka. Gosti sa Save jedine bodove su osvojili na strani i biće jači za Sadika i Ilića. Od prvog kola je van tima Ivanković, takođe i Spasojević se još nije oporavio.


34 .kolo Prva liga Srbije
Dinamo 2 : 3 Loznica
Zemun 1 : 4 Kolubara
Borac 1926 2 : 2 Trayal
OFK Žarkovo 2 : 0 Budućnost
Radnički 1923 4 : 2 GFK Jagodina
Kabel 2 : 0 Železničar (P)
Radnički (P) 1 : 0 GFK Dubočica
IMT 6 : 1 Sloga (K)
RFK Grafičar 2 : 0 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički 1923 34 20 9 5 69
2 Kolubara 34 21 6 7 69
3 Kabel 34 18 11 5 65
4 IMT 34 18 6 10 60
5 Loznica 34 15 9 10 54
6 OFK Žarkovo 34 16 5 13 53
7 RFK Grafičar 34 13 12 9 51
8 Budućnost 34 14 8 12 50
9 Radnički (SM) 34 14 5 15 47
10 Železničar (P) 34 13 5 16 44
11 Radnički (P) 34 10 9 15 39
12 GFK Dubočica 34 9 12 13 39
13 Dinamo 34 11 5 18 38
14 Borac 1926 (-6) 34 11 9 14 36
15 Trayal 34 9 8 17 35
16 GFK Jagodina (-6) 34 7 14 13 29
17 Zemun 34 7 6 21 27
18 Sloga (K) 34 5 11 18 26