XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Mirosavljev četvrti MK puškom trostav, medalja na SK u Milanu izmakla za 0,7 krugova!

Olimpijac Novog Sada Nemanja Mirosavljev osvojio je odlično četvrto mesto u finalu u disciplini MK puška trostva 3 puta 40 metaka na Svetskom kupu u Milanu sa 1.266,3 (1.169 krugova, po stavovima: ležeći 389, stojeći 390, klečeći 390) i bronzana medalja izmakla mu je za 0,7 krugova!

Trijumfovao je Amerikanac Džejson Parker sa 1.263,1 (1.173) kruga ispred Italijana Nikola Kamprianija (koji je pobedio vazdušnom puškom pre dva dana) sa 1.270,1 (1.172) kruga i Belorusa Ilije Čerheike sa 1.267 (1.167) krugova!

Drugi srpski predstavnik koji je gađao u kvalifikacijama Stevan Pletikosić zauzeo je 39. mesto sa 1.150 krugova ( 391, 380, 379). Finale je vredelo 1.166 krugova. Mirosavljev je posle osnovnog dela bio četvrti.

Ovo je drugo finale Mirosavljeva na Svetskom kupu u Milanu. Bio je sedmi vazdušnom puškom. Srpski strelci su u tri dana bili tri puta u finalu, dva puta Mirosavljev i jednom Jasna Šekarić koja je osvojila peto mesto vazdušnim pištoljem.

- Posle lošeg ležećeg stava morao sam da zapnem i „izvučem“ rezultat za finale – kaže Nemanja Mirosavljev.- Svetlo je na početku meča bilo takvo da su mete izuzetno blještale, a to mi uvek smeta. Kasnije sam ušao u ritam, imao sam dva odlična stava, stojeći i klečeći po 390 krugova.

U stojećem stavu samo je Kampriani imao (od svih učesnika) više od Mirosavljeva (393) a u klečećem samo Slovenac Markoja i Ukrajinac Ajvazjan (po 393). U finalu, međutim, nije teklo sve po planu.

- Čestitke Mirosavljevu za plasman u finale, ali ostaje žal zbog izgubljene medalje u poslednjem hicu! Imao je petu finalnu seriju po vrednosti od 97,3 kruga sa dve osmice u petom 8,5 i u desetom hicu 8,6 krugova. Kod prve je duvalo i malo je, kako strelci kažu, „prevukao“, a za drugu je mislio da je pogodak dobar. Malo produžio nišanjenje i tu je verovatno došlo do greške – smatra v.d. selektora Goran Maksimović.

Pred poslednji hitac, Mirosavljev je imao prednost od 1,3 kruga. Čerheika poslednjim metkom „ubio“ 10,6 krugova, Mirosavljev 8,6.

U petak 18. maja gađaće, ako prođu eliminacije, srpske dame puškom Andrea Arsović, Dragana Todorović i Ivana Maksimović, kao i takmičarke MK pištoljem 30 plus 30 metaka Jasna Šekarić, Zorana Arunović i Bobana Veličkovičć. MK pištolj se gađa u Milanu, zbog manjeg strelišta, u dva dana, u četvrtak je održan prvi deo 30 metaka precizno, u petak gađaju još 30 metaka brzom paljbom i potom na osnovu zbira rezultata iz ova dva dela osam najboljih u finalu, takođe u petak, odučuje o medaljama.