XS
SM
MD
LG

Aktuelnosti iz FSB

S obzirom na to da se po ukidanju vanrednog stanja u Republici Srbiji, predviđenim merama, započelo i sa trenažnim procesima sportista, a time i u fudbalu, koristimo priliku da klubovima koji su naši članovi (FS Beograda) uputimo molbu i apel da posebno obrate pažnju na prerano uključivanje igrača u takmičarski ciklus. Kao što je poznato sva takmičenja u nadležnosti Fudbalskog saveza Beograda su završena za sezonu 2019/2020. i njihov nastavak, tačnije naredna sezona, biće kada sve bude bezbedno u odnosu na opasnost od virusa COVID 19.

Ono što smo u ovom momentu uočili je da se javlja trend povećanog broja povreda prouzrokovan pre svega dužim odsustvovanjem od trenažnih akivnosti. Još više opasnosti u tom smislu preti i od preranog i nepromišljenog uključivanja u takmičarske aktivnosti, za šta čvrsto smatramo da je nepotrebna forma za ovaj momenat, a zbog čega je savez zaustavio svako takmičenje amaterskog nivoa. Polazimo od činjenice da je sada primarno očuvanje zdravlja sportista zbog čega ponovo apelujemo na poštovanje preporuka Ministarstva za sport i omladinu Republike Srbije.

Ukidanje vanrednog stanja i određena ublažavanja mera istovremeno ne znače i kraj epidemije virusa COVID 19, pa otuda oprez još uvek mora biti na visokom nivou. Mere zaštite su neophodne, a sve kako bi po sticanju uslova za bezbedno takmičenje ono moglo da se i sprovede, uz prethodno obavljanje neophodnih pripremnih procesa. Povrede igrača koje se, prema našim saznanjima, već dešavaju naglim uključivanjem u trenažni i pogotovo neplanirani takmičarski proces mogu biti kobne za nastavak karijera tih sportista i oni, naročito mlađe uzrasne kategorije, mogu biti izgubljeni za znatno korisnije takmičarske efekte u budućnosti, što osim njih samih donosi i štete fudbalskim klubovima.

To je i razlog što se kao savez osećamo obaveznim da skrenemo pažnju klubovima da ozbiljno obrate pažnju prilikom primene trenažnog procesa u ovim uslovima (posle velike pauze), a pogotovo kada se sa takvim igračkim kadrom uključuju u pojedine takmičarske aktivnosti.