XS
SM
MD
LG
20.05.2020 Svetozar Čiča

Stručni ugao: Autoritet trenera i znanja

Foto: Svetozar Čiča

Moderan fudbal se razvijao i napredovao iz perioda u period. Želja je uvek ista, da se nadmaši i pobedi protivnik, a to se postiže boljom i organizovanijom igrom, dobrim uklapanjem pojedinaca i što boljem korišćenju njihovih karakteristika, odlika i sposobnosti u igri. 

Postoje mnogi faktori koji utiču na pobedu određenog tima, a jedan od značajnijih je autoritet i znanje trenera, njegova smelost i odvažnost da se nametne svakom pojedincu.

Postoje neke direktive koje sa klupe ili pored aut-linije, trener nameće i naređuje, ali se ne može sve narediti, neke stvari, iz oblasti taktike, igrači, kroz trening, moraju usvojiti. Tek onda svaki igrač, bespogovorno, treba poštovati i sprovoditi ono što mu trener sa klupe sugeriše. 

Sa nekim igračima se mora posebno trenirati, sa nekima, što je isto jako važno, posebno razgovarati, jer, ponekad, dobar razgovor vredi više nego nekoliko jakih treninga. Trener treba da je u razgovoru sa igračima vešt kao hirurg, da skida slojeve sa njih i ispituje ono iznutra, što ih muči i opterećuje. Dobar trener mora da dokaže da zna puno više od igrača, da razvija poštenje i jedan ljudski odnos. Autoritet se ne gradi samo na strahopoštovanju. Igrači neće dugo slušati trenera kojeg se boje i koji ne ume preneti svoje znanje na njih. 

Autor: Svetozar Čiča