XS
SM
MD
LG
19.03.2020 Administrator

Sećanje: Pre 21 godine Nato bombardovanje prekinulo domaću, ali ne i evro vaterpolo scenu

Nije bilo mesta ni za iglu kad su se igrale utakmice Lige šampiona u Bečeju

Korona virus zaustavio je ovih dana sport. Nije to prvi put. Slično je bilo 1972. godina u vreme variole vere. U međuvremenu, ovdašnji sport je imao još jedno STOP!Tačno pre 21 godine, ali tada razlog nije bila pandemija nego NATO agresija na našu zemlju.Uzled bombi iz vazduha, na domaćoj sceni je zamro sportski život. Zahvaljujući moći kluba, baziranoj na snazi tima, to nije bio kraj i za PVK Bečej NIS Naftagas, koji je u to vreme kao najuspešniji jugoslovenski sportski klub i nastavio je  putešestvije  na evro sceni.

Sa svečanog dočeka evropskih vicešampiona 1999. godine na Pogači

Vaterpolo šampionat Jugoslavije, 75. po redu, JUVAL 1 startovao je odmah posle novogodišnjih i božićnih praznika, 9. januara 1999. godine, a poslednja utakmica odigrana je već 20. marta u bazenu kraj Tise. Neprikosnoveni Bečej vođen sa klupe mladim trenerom Goranom Rađenovićem pobedio je Partizan Bambi rezultatom 19:8 (6:1, 6:4,1:0, 6:3). Bečejci su igrali u sastavu: Šoštar, Zimonjić, Šefik, Krstonošić, Vukanić, Mesaroš, Ćirić, Uskoković,Tot,Šapić, Vasović, Vince, Milić, Rodić, Krečković, a Partizan Bambi: Kuljača, Gocić, Popović, Maljković, Županović, Krstić, Golubović, Antonijević, Petrović, Milaković, Udovičić, Drašković, Musat, Soro. Mada su ostala da se odigraju još četiri ligaška kola, Bečejci su proglašeni za šampione sa ukupnim skorom: 14 0 0 233:55. Slična situacija je i sa41. ciklusom nacionalnog kupa. Posle polufinalnih turnira, od 5. do 7. marta, nije igran finalni i Bečejci susa samo tri pobede stigli do trofeja i četvrte uzastopne „duple krune“ na domaćoj sceni. Međutim, oni time nisu bili zadovoljni. Očekivala se prva „tril kruna“. Koliko su se nameračili na „ušati pehar“, potvrđuje činjenica da su potpisali sponzorski ugovor s tadašnjim privredim gigantom NIS Nastafasom i u 36. viklus Kupa evropkih šampiona ušli su s imenom Bečej NIS Naftagas.

Preostala im je nepravedna borba na trećem koloseku. Kažemo nepravedna, jer jena sednici Biroa Evropske plivačke federacije LEN u Istanbulu oduzeto domaćinstvo fajnal fora Lige šampiona, koje je samo par meseci ranije Biro LEN na svom sastanku u Firenci dodelio VSJ, a ovaj domaćinstvo prepustio Bečejcima.Zatim, momci sa Tise u finišu grupne faze Lige šampiona nisu mogli da budu domaćini u svom bazenu i igraju pred svojim navijačima, već su ugostili rivale u bazenu olimpijskog centra u Atini. Imajući u vidu rezultate, Atina će ostati upamćena pološem, jer se izgubilo od Posilipa i Viljagmenia, ali se mora imati na umu da su nas Grci prihvatili izuzetno gostoljubivo. „Doživljaj svih doživljaja“ bio je učešće na protesnom koncertu u „srcu Atine“ na centralnom trgu „Sintagma“ pred više od 100.000 Atinjana, gde je proslavljeni muzičar svetskog glasa Mikis Teodorakis sa drugim zvezdama grčke muzike pružio podršku srpskom narodu, a vaterpolisti, stručni štab i rukovodstvo Bečeja su sve vreme koncerta bili na pozornici s jasnom porukom da svima u Jugoslaviji, bratskom narodu u Grčkoj i ostalim narodima i državama širom planete žele mir.

- Čestitam Bečejcima na plasmanu u završnici elitnog klupskog takmičenja, jer su priredili veliku radost svima u zemlji, pošto su bombe NATO pakta svakodnevnica u našoj zemlji i njihov uspeh je svima došao kao „melem na ljutu ranu“. Oni koji nas svakodnevno bombarduju moraju da znaju daruše samo ono što smo teškom mukom izgradili od betona, kamena, cigle... Ovo što je u nama nikada neće moći da unište. Jedino sport može da donese ovakvu i ovoliku radost u tužnom vremenu za naš narod, govorio je legendarni vaterpolista i tada predsednik VSJ Mirko Sandić.

Što se tiče samog učešća na fajnal foru u legedarnom bazenu „Skandone“ u Napulju, „drim tim“ Bečeja slovio je za najvećeg kandidata da se, najzad, okiti titulom evropskog prvaka. Pošto su u polufinalu „potopili“ šampiona Rusije Dinamo iz Moskve (8:4), a u drugoj polufinalnoj utakmici Splitska banka savladala domaćina, inače branioca titule, Posilipo (7:6), malo je ko verovao da se prognoze neće obistiniti. Finale je donelo blagu prednost Bečejcima, koja se početkom treće četvrtine „istopila“ (5:5). Stiče se utisak da je nerealizovan četverac Veljka Uskokovića na 4,51 minuta trećeg perioda utakmice psihološki presudio na stranu Splićana, koji su na kraju pobedili rezultatom 8:7. Slaba je Bečejcima bila uteha što je Aleksandar Šapić proglašen za MVP fajnal fora, kad primarni cilj osvajanje „tripl krune“ nije ostvaren.

Svečani doček u gradu kraj Tise, ipak, nije izostao. Jer, nije mala stvar, pogotovo ako se ima u vidu s kakvim su se sve nedaćama susretali te 1999. godine, okititi se epitetom vicešampiona Evrope,prvi put u istoriji bečejskog sporta.


14 .kolo Prva A liga
Bečej : Banjica
Taš 10 : 13 Beograd
Spartak Prozivka 15 : 8 Valjevo
Stari Grad 6 : 10 Novi Beograd 11. april
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Novi Beograd 11. april 14 14 0 0 42
2 Stari Grad 14 10 0 4 30
3 Banjica 13 8 1 4 25
4 Beograd 14 6 1 7 19
5 Bečej 13 5 1 7 16
6 Taš 14 4 2 8 14
7 Valjevo 14 3 1 10 10
8 Spartak Prozivka 14 2 0 12 6