XS
SM
MD
LG

Mitar Ergelaš: Prelep je osećaj kad me porede sa Lukom Stojanovićem

Mitar Ergelaš: Prelep je osećaj kad me porede sa Lukom Stojanovićem-MitarErgelaš-

Luka Stojanović je u duelu protiv Crvene zvezde na stadionu "Rajko Mitić" postigao gol decenije u srpskom fudbalu. Da to nije slučajnost i da se u Čukaričkom od malih nogu vodi između ostalog i o lepoti fudbalske igre, potvrdio je tokom priprema na Kipru Mitar Ergelaš, član omladinske selekcije Brđana. On je u duelu protiv šampiona Kipra APOEL-a postigao gotovo identičan pogodak.

- Kad smo primili gol, stali smo na centar, odmah sam pogledao gde se golman nalazi. Bio je malo dalje od gola, pa sam kazao Kežmanu da mi polako vrati loptu, da pokušamo. Bilo je 1:1 u tom trenutku, žao bi mi bilo da završimo pripreme, a da nikog ne dobijemo u četiri meča. Eto, posrećilo mi se, lepo sam zahvatio loptu, kad sam video kako leti, znao sam da će ući u gol. Poveli smo tada, dobili vetar u leđa, potom dali još dva gola za 4:1. Ovo mi je verovatno najlepši gol do sada. Imao sam na umuda ovo uradim i ranije, ali sam prvi put pokušao i odmah je uspelo – kazao je Mitar Ergelaš, jedan od najtalentovanijih igrača u srpskom fudbalu u svom godištu.

Dodao je Ergelaš da je najveća čast što su ga posle te utakmice uporedili sa ove sezone najboljim strelcem Čukaričkog, Lukom Stojanovićem i da mu takvo poređenje prija.

- Baš sam gledao pogodak Luke Stojanovića na Marakani protiv Crvene zvezde, stvarno mi je drago što je poređenje sa takvim evrogolom. Baš je lep osećaj – priznao je Ergelaš.

Tokom priprema na Kipru, omladinci Čukaričkog odigrali su četiri meča, samo taj poslednji protiv APOEL-a bio je protiv njihovih vršnjaka. Preostal tri igrali su protiv seniorskoh timova, rumunske Čikserede, Čeških Buđejovica i litvanskog Kauno Žalgirisa.

- Igrali smo protiv starijih tri meča, vidi se velika razlika između omladinskog i seniorskog fudbala. Te tri utakmice nisu rezultatski bile dobre, ali za naše fudbalsko školovanje bile su sjajne. Igrali smo naprimer protiv Sivoka, koji je odigrao toliko sezona na visokom nivou u Bešiktašu. Tokom meča nisam ni znao za taj podatak, kad sam kasnije čuo, bilo mi je drago. Stvarno je ozbiljan i jak igrač, sa ogromnim iskustvom. Nismo se uplašili, videli smo kakvi su, ali nisu nam uneli strah. Ne plašimo se protiv bilo koga – istakao je Ergelaš, kojem su zimske pripreme na Kipru sa omladincima Čukaričkog bile treće po redu.

Što se tiče Omladinske lige Srbije, Čukarički je nešto loše počeo, ali je potom igrao daleko bolje pred zimsku pauzu.

- Jedna smo od najmlađih ekipa u Omladinskoj ligi Srbije. Lično, svojoj statistikom i igrama nisam najzadovljniji, znam da može mnogo bolje. Kao ekipa, držimo se, biromo se, igramo timski, nadam se da ćemo moći da se umešamo u borbu za trofej. Kako se kraj polusezone bližio, igrali smo mnogo bolje, eto dobili smo i Brodarac sa 2:1. Mislim da je to i normalno, tek smo krenuli da igramo zajedno, smatram da ćemo u drugom delu sezone biti daleko bolji.

Podsetio je Ergelaš i na svoje fudbalske početke.

- Bio sam prilično nemiran, stalno sam šutirao loptu, niko nije mogao da me uhvati. Vreme sam uglavnom provodio na terenu u školskom dvorištu, stariji su me mnogo voleli. Na sreću, nastavnik engleskog u mom mestu pozvao me je u Sloven iz Rume da dođem na probu, tu sam počeo da treniran u školi fudbala. Taj klub ima odličnu saradnju sa Vojvodinom, tako da je logičan sled okolnosti bio da odem u Novi Sad. Pet godina sam bio u Vojvodini, svaki dan sam iz Jaska, sela kod Rume, putovao do Novog Sada. U klubu nisu stvari u jednom trenutku funkcionisale baš najbolje, pa su uz mene Mićin, Tedić i Rubežić došli u Čukarički – kazao je Egrelaš, koji je potom nastavio:

- Na Banovom brdu sam počeo u mlađim kadetima kod Saše Kljajića, u prvih šest meseci, pa su usledile moje prve zimske pripreme sa omladincima na Kipru. Kad smo se vratili, trener Kožul me je pozvao da treniram sa kadetima, drugu polusezonu sam igrao sa starijima. Potom sam sačekao moju generaciju kadeta, momaka rođenih 2002. godine. To je bila baš dobra sezona, ostvarili smo nekoliko sjajnih pobeda, protiv Crvene zvezde na primer, egal bili sa Partizanom... Potom nas je preuzeo Dušan Ljubičić, i tu smo igrali vrlo dobro, posebno protiv jačih timova. Eto, sada sam u omladincima, nadam se da možemo bolje od četvrtog mesta na kojem smo trenutno.

Petar Mićin se iz Udinezea vratio na pozajmicu u Čukarički, Slobodan Tedić je potpisao ugovor sa Mančester sitijem, dok je Slobodan Rubežić, trenutno na pozajmici u Novom Pazaru, jedan od projekata kluba za budućnost. U tom „novosadskom“ kvartetu je i Mitar Ergelaš.

- Nadam se da ću i ja krenuti njihovim stopama. Čak sam i živeo sa svom trojicom, najpre sa Mićinom pre nego što je otišao u Udineze, pomagao mi je oko svega, davao mi savete i kad je bilo lošijih utakmica. Potom su u stan došli Rubežić i Tedić, prema meni su se ophodili kao da sam im mlađi brat. I oni mi dosta pomažu, brinu o meni – istakao je zahvalnost nešto starijim kolegama Ergelaš.


Javor Matis 5 : 0 Inđija
Vojvodina 1 : 0 Partizan
Čukarički 3 : 1 Mačva
Spartak ŽK 0 : 2 Napredak
Mladost 2 : 0 Rad
Voždovac 1 : 1 Radnik
Radnički (N) 3 : 1 TSC
Crvena zvezda 2 : 1 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 3 2 78
2 Partizan 30 20 4 6 64
3 Vojvodina 30 19 5 6 62
4 TSC 30 17 8 5 59
5 Radnički (N) 30 16 4 10 52
6 Čukarički 30 15 6 9 51
7 Spartak ŽK 30 14 4 12 46
8 Voždovac 30 13 6 11 45
9 Mladost 30 13 4 13 43
10 Napredak 30 9 6 15 33
11 Radnik 30 8 7 15 31
12 Proleter 30 7 9 14 30
13 Javor Matis 30 6 10 14 28
14 Inđija 30 7 4 19 25
15 Rad 30 4 3 23 15
16 Mačva 30 2 7 21 13