XS
SM
MD
LG

Vazduhoplovstvo: Milica Marinković i Živan Josipović dobitnici “Zlatnog orla”

Milica Marinković pilot paraglajdera i Živan Josipović raketni modelar dobitnici su priznanja “Zlatni orao” najvećeg u Vazduhoplovnom savezu Srbije.

Statue “Zlatnog orla” uručene su im na svačansti u “Aero klubu” u prisustvu velikog broja istaknutnih sportista, sportskih radnika i prijatelja vazduhoplovnih sportova.

Milica Marinković je sedma žena dobitnih „Zlatnog orla“, ali i drugi najmlađi takmičar Vazduhoplovnog saveza Srbije koji je osvojio ovu prestižnu nagradu. Uručena joj je na 8. mart.

- Presrećna sam, ovo je kruna moje karijere – rekla je Marinkovićeva, članica Aero kluba „Aero Edu“ iz Beograda. – Lane sam osvojila srebrnu medalju na Šampionatu sveta u disciplin precizno sletanje na cilj, a bila sam i članica reprezentacije Srbije koja se okitili ekipnom vicešampionskom titulom. Radovala sam se i bronzi na Šampionatu Evrope tako da je prošla gdina za mene bila izuzetno uspešna.

Milica Marinković je četiri poslednje godine osvajala i šampionske titule na Prvenstvu Srbije i lane je bila treće u apsolutnoj konkurenciji.

Živan Josipović modelar "Franjo Kluza" iz Zemuna je oborio rekord jer niko do sada šest puta nije osvojio „Zlatnog orla“. Poslednjih pet godina bio je pretplaćen na ovaj trofej. Na Evropskom prvenstvu raketnih modelara u Rumuniji osvojio je zlato u ekipnoj konkurenciji. U Svetskom kupu osvojio je dva odličja. Bio je prvoplasirani u klasi raketoplana u konkurenciji 300 takmičara, a u konkurenciji raketa sa trakom bio je drugi.

- Meni će prošla godina ostati u sećanju ne toliko zbog ovih uspeha, jer ih je bilo i ranije, već zbog fantastičnog rezultata juniorske reprezentacije Srbije čiji sam bio slektor, na šampionatu u Rumuniji – rekao je Josipović.- Osvojili su čak 13 medalja i ponosan sam na ovu sjajnu generaciju mladih srpskih vazduhoplovaca.

Uručene su i nagrada vazduhoplovcima koji su oborili državne rekorde. Lene je to pošlo za rukom padobrancima i jedriličarima.

Uz izvanredne sportske rezultate Srbija može da se podiči i uspesima na organizacionom planu. Prošle godine u Beogradu VSS je bio domaćin 105. Generalne konferencije Svetske vazduhoplovne federacije.

Diplomama i plaketama nagrađeni su i najbolji u 2011. po granama i disciplinama vazuduhoplovnog sporta:

Paraglajdning, muškarci: Đurković (Berkut), Novak (Ares), Popov (Berkut).

Žene: Marinković (Aero-Edu).

Raketno modelarstvo, juniori: Katanićeva (Sremska Mitrovica), Čipčić (Kikinda), Volarević (Franjo Kluz).

Seniori: Josipović (Franjo Kluz), Čipčić (Kikinda), Katanić (Sremska Mitrovica).

Padobranstvo, muškarci: Korać , Cvetković, Terzić (svi Grifon).

Žene: Simić (Naša krila), Đurić (Nebeske Vidre), Krajčeski (Feniks).

Juniori: Miletić (Naša krila), Mihajlović (Ares), Momčilović (Novi Sad).

Vazduhoplovno modelarstvo, seniori: Blagojević (Nova Pazova), Laćimić (Fri flajer), Gostojić (Zrenjanin).

Juniori: Savić (Nova Pazova), Gostojić (Zrenjanin), Babin (Fri flajer).

Vazduhoplovno jedriličarstvo: Frenc (Vaja), Diklić (Vaja), Blagojević (Zrenjanin).

Balonerstvo: Srdić (Dambos).