XS
SM
MD
LG

Osnovana "Nacionalna škola boksa"

Danas je u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije održana konferencija za medije povodom otvaranja i promocije „Nacionalne škole boksa“ u organizaciji Nenada Borovčanina (Balkanboxing), Dragana Vasiljevića i Ljubiše Simića, uz podršku i pomoć Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Bokserskog saveza Srbije. Jasminko Pozderac, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije u Košutnjaku izuzetno ceni sve ono što za ovaj sport čini “Balkan Boxing”. Posebno je impresioniran načinom rada, ali i bokserima koji su kompletne ličnosti, počev od šampiona Evrope, Nenada Borovčanina, preko Milana Piperskog, Maneta Marčete, Zvjezdana Vidakovića... Potpisivanjem ugovora o saradnji između Balkanboxinga i Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije napravljen je još jedan korak da srpski boks ponovo zauzme mesto koje je dugo godina zauzimao, kao jedan od najtrofejnijih.

- Meni je jako drago što se sve ovo dešava ovde u Zavodu za sport i medicinu sporta Srbije. Hvala svima koji su došli na ovaj važan čin, potpisivanje ugovora. Smatram da boks zavređuje ozbiljnu medijsku pažnju javnosti u Srbiji, posebno sada kada počinje da se dešava nešto što dugo godina nije bila praksa, a to je početak rada Nacionalne

škole boksa. Komisija Bokserskog saveza Srbije realizovala je ideju naših šampiona. Mi imamo naše kapacitete, imamo prostor u Zavodu koji je potpuno opredeljen boksu. U međuvremenu škola će da se razvija, a mi ćemo imati još bolje uslove, imaćemo mogućnost da budemo prisutni u svim krajevima Srbije. Ono što je bitno, sport je privilegija svih građana Srbije, a Zavod ima obavezu da omogući da se svi građani bave sportom. Takođe moram da podvučem, Nacionalna škola je potpuno besplatna.

Promoter Nacionalne škole boksa biće, a ko drugi nego Nenad Borovčanin, šampion Evrope u WBO verziji, idol mladih, sportista koji je za kratko vreme uzdigao boks i vratio ga u žižu interesovanja.

- Posebna zahvalnost direktoru Zavoda Jasminku Pozdercu na gostoprimstvu u Republičkom zavodu za sport. I ne samo danas, i ne samo ovom prilikom, već i proteklih godinu dana, kada sam se pripremao. Ovde sam imao fantastične uslove za pripreme za moje mečeve. Nadam se da će tako biti i ubuduće. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu zajedno sa mojim prvim trenerom Draganom Vasiljevićem predstavimo jednu ideju koja jeste njegova, a sastoji se u tome da se boks omasovi, da se krene sa radom s mladima, kada je ovaj sport u pitanju u Srbiji. U ovu priču uključiće se i Ljubiša Simić, veliko ime u boksu, evropski šampion iz Budimpešte 1985. godine i čovek kod koga sam prvi put otišao na pripreme još dok sam bio junior. Otuda i ta neraskidiva veza i drago mi je što je i on u tom projektu. Velika stvar je što je tu našu ideju podržao i Bokserski savez Srbije što je veoma važno. Mišljenja sam da omladina mora da se bavi sportom, da sebe nađe. U ovom slučaju mi ih pozivamo na boks. I tvrdim, niti jedan roditelj neće pogrešiti ako pošalje svoje dete u ovu našu Nacionalnu školu boksa. Sigurno je će ljudi koji budu radili s njim ne samo usmeravati ka šampionskim visinama, već će ih usmeravati da postanu ljudi, ka pravim životnim ciljevima, a to su obrazovanje i porodica. I ostale škole, pre svih “Smederevac” u Smederevu, takođe rade punom parom i imaju sve više upisane dece.

Ljubiša Simić je takođe ocenio da je ova ideja, koja sada već prelazi u akciju.
-Iskreno, po malo sam iznenađen. Ovo sam čekao godinama i evo, sada sam svedok, a i učesnik u realizaciji. Ipak, ovo ideja Dragana Vasiljevića i red je da on o toj ideji govori, a ja sam ovde da radim. Kratko i jasno, proslavljeni as je prepustio mikrofon svom kolegi Vasiljeviću.
- Put koji je ova ideja prošla od svog začetka, pa evo, do realizacije i nije bila duga. Predsednik BSS Velizar Đerić nas je posavetovao da taj predlog prosledimo Bokserskom savezu i da je to pravi put da se ona realizuje. Želimo deci u Srbiji da pružimo šansu, da im omogućimo da steknu uslove za pravilan razvoj u ovom sportu. Mi želim o da omasovimo boks, da preko kvantiteta dođemo do kvaliteta. Mi u Srbiji imamo malo boksera, a važimo kao bokserska nacija. A ako nema boksera, nema ni rezultata. Dobro, bilo je teško vreme, ali sada se to menja i mi moramo da damo svoj doprinos. Između ostalog, ovo je ta akcija. Zato je pred nama obiman posao. Formirali smo komisiju od bivših šampiona, koja će obići celu teritoriju Srbiju, bivše velike centre poput Niša, Subotice, Zaječara, Prokuplja i otklonimo prepreke koje su mlade ljude sprečavale. Ono što je najvažnije, u boksu nema laži, niti prevare. Ako si dobar pobedićeš, a dobar ćeš biti onoliko koliko si radio, koliko si truda uložio. Boks ima poruku, a ona glasi: ono što si - to si. Predsednik Đelić će, ubeđen sam, pružiti šansu da ovaj projekat isteramo do kraja i da će nam u svemu pomoći, finansijski i u opremi i u podršci.

Predsednik Velizar Đerić istakao je da je masovnost ono što je boksu potrebno.
- Ovo je novi početak, i povratak boksa, bar kada je masovnost u pitanju. A masovnost će, ubeđen sam izroditi šampione kao što su bili jedan Simić, Kačar i mnogi drugi istinski šampioni. Bokserski savez Srbije je zahvalan republici Srbiji i Zavodu za sport i medicinu sporta što je otvorio vrata i imao srce u svakom momentu, za ove protekle tri-četiri godine. Zadovoljstvo i privilegija je raditi u boksu. Posebno smo ponosni što smo, posle toliko godina izborili olimpijsku vizu. Onivanjem Nacionalne čkole boksa, nadam se da će napredak ovog sporta biti evidentan i mnogo jači. A to je svrha ove ideje i akcije – rekao je Velizar Đerić.