XS
SM
MD
LG

Da li Zvezda postaje ''cirkus Zvezdorado'' ?

U novu sezonu Zvezda je ušla sa velikim ambicijama. Jak sastav sa dosta zvučnih imena, koji je treba opravdati očekivanja. Očekivanja u vidu titule u ABA ligi i TOP8 Evrolige. Međutim, nakon mjesec ipo dana sezone, Zvezda je daleko od onoga što je trebala biti.

Foto: Euroleague

Sezona nije dobro počela jer su izgubili od Primorske na ABA Super Kupu. Jeste to ipak relativno nebitan meč ali pokazao je da Zvezda ima slabosti. Slabosti su se vidjele u sezoni. Sezonu u ABA su otvorili sa skorom 1-2 a akon poraza od Krke, Milan Tomić podnio je ostavku. Kao prinudno rešenje postavljen je njegov pomoćnik Gavrilović ali problemi su ostali. Trenutno je Zvezda na skoru 4-3 u ABA ligi a u Evroligi je na 2-6.

Poslednji u nizu poraza bio je u derbiju, kada je Partizan u nedelju slavio sa 75-72. Taj meč pokazao je i definitivno da je Zvezda zrela za promjene. I to ne jednu nego neke serijske promjene. Jeste kraj sezone daleko, ali vremena za promjene je sve manje i manje.

Koji su Zvezdini problemi ?

Zvezda cijele sezone ima dosta problema u igri. Bez pravih akcija i to za one najbolje opcije. Bili Beron na momente ćoškari a na momente statira na pola terena. Nema akcija za njega gdje bi sa minimalno driblinga šutirao. To je ono na kraju krajeva što najbolje radi. Takođe, Gista se ne koristi na pravi način. Spušta mu se lopta i kad treba i kad ne treba. Očekuje se da šutra sa distance pa i za tri, ali najmanje ima pik en rola u kojem je on i najopasniji apadački. Takođe, totalno je nejasna uloga Čarlsa Dženkinsa. Jasno je šta on treba donijeti ali je nejasno kakav je plan trenerima sa njim. 

Međutim, pravi problemi kreću jer Zvezda nema dovoljno kvalitetnog trenera i radi činjenice da nema dobru plejmekersku liniju. Andrija Gavrilović jeste prelazno rešenje ali dugoročno nikako ne može biti. Naprosto, čovjek je vječiti pooćnik i sa razlogom je to tako. Ogromna je razlika u tome da li ste prvi trener ili pomoćni trener. To se vidi i po Gavriloviću jer često ima nejasne poteze. Nejasno je zašto je toliko koristio Gista na poziciji četvorke protiv Partizana (baš u tim momentima Partizan je pravio najveću razliku) a nejasno je i zašto je Čović bio na terenu za poslednji napad a ne Lorenzo Braun. Takođe, Gavrilovićeve akcije nakon tajm auta su većinom veoma loše što ide u prlog činjenici da Zvezda pod hitno mora dovesti novog trenera.

A plejmekerska linija je za sada loša. Filip Čović je katastrofalan po svim naprednim statistikama. Evroliga ne pamti goreg pleja u novijoj istoriji. Čak i u ABA ligi djeluje loše. A i kada uradi nešto dobro, ubrzo to upropasti greškama. Najveći problem u svemu jeste prevelika njegova minutaža. Kod Tomića je tek bila velika ali je i kod Gavrilovića sa sasvim dobrim minutama. To je jedan od većih problema Zvezde jer kako sam naveo, po svim statistikama Zvezda je u ogromnom minusu kada je Čović na terenu.

Prvi plej ekipe je Lorenzo Braun koji igra od sjaja do očaja. No, treba biti iskren da je nejasno zašto nekada ima i malu minutažu. Braun je bar u ABA ligi jako dobar i što se procenata tičee a i same organizacije napada. U Evroligi je imao i sjajnih i očajnih momenata. Međutim, Lorenzo je neko ko bi morao imati dosta više minuta u ovakvoj Zvezdi. Morao bi ali često igra manje od Čovića. To Zvezda mora promijeniti ako želi bolje rezultate.

Takođe, Zvezda je definitivno promašila sa Derikom Braunom. Napominjao sam u najavi sezone da bi tu moglo biti problema. Navodno se radi o povredi ali realno imao je godinu dana pauze i bio je nepotrebna kocka od starta. Pored Simanića i Fajea i opcija na četiri u vidu Stratosa i Davidovca, Braun je od starta bio više nepotreban nego potreban. Da e govorimo da košta dosta a ne da ne donosi ništa, nego ni ne igra.

I pored očitih problema u bekap pleju, trećem centru (Odžu) i višku u vidu Derika Brauna, Zvezda je bliža nekim drugim promjenama. Derbi bi vrlo lako mogao pokrenuti lavinu. Prema informacijama koje posjedujem, Gist je nakon susreta napao Filipa Čovića. Nije otputovao u Berlin na meč sa Albom i čak se spominje i raskid ugovora sa Gistom. 

Navodno Zvezda nije zadovoljna ni njegovim partijama. Nije sporno da su one lošije u poslednje vrijeme ali šta su očekivali u Zvezdi ? Zar su mislili da će Gist svima davati 20-25 poena uz 15ak skokova ? Nikada nije bio takav igrač, pogotovo ne može takav biti u ovim godinama. Nema ni energije za to više ali može biti super koristan ako ga se zna koristiti. Skok, odbrana i vrtiti pik u napadu sa njim a ne da na njega ide svaki napad. Kad ide svaki napad na njega, logično je da će se umoriti i biti nedovoljno upotrebljiv u kontinuitetu.

Takođe, spominje se i skubo sportskog direktora i Lorenza Brauna. Čak se ide do tog nivoa da bi i Braun mogao da bude bivši. To bi tek bilo čudno da ne kažem ludo. Filip Čović je statistički očajan kao bekap plej, a tek bi te statistike bile užasne kada bi on prvi plej bio.

Sezona jeste duga ali promjene su potrebne. Zvezda mora naći rešenje na bekap pleju i na poziciji trenera. Bilo bi poželjno da se riješe beskorisnog Derika Brauna jer bi tako došli do para za bolju bekap opciju od Čovića i za dobrog trenera. Ako umjesto toga krenu sa otkazima Gistu i Lorenzu, polako će se Zvezda pretvoriti u cirkus Zvezdorado.