XS
SM
MD
LG

Ognjen Koroman na novom zadatku

Foto: prvaliga.rs

Ognjen Koroman, veliko igračko ime, sa dugom i plodnom karijerom, i posle "penzionisanja" ostao je u fudbalu. Nastavio je tamo gde je stao ali ovoga puta sa druge strane aut linije, na trenerskoj klupi. Vatreno krštenje imao je letos na klupi žarkovačkog prvoligaša. Pripravnički staž je odradio u omladinskoj školi Žrkova i  kad je mesto šefa stručnog štaba ostalo upražnjeno odlaskom Dejana Rađenovića, predsednik  Pražić nije dugo razmišljao i svesno je rizikovao kada se odlučio za Koromana. Ako su rezultati merilo trenerske struke, Koroman je bar prvi deo ispita, i teorijski, i praktično položio. Bez većeg trenerskog iskustva, hrabro je krenuo da obikuje sebe kao stručnjaka i stvara nove igrače.

- Zadržali smo kostur tima, ali imamo značajan broj pridošlica. Trenutno na raspolaganju imam između 18 i 20 fudbalera podjednakog kvaliteta. Dobra selekcija igrača se pokazala korisnom, pogotovo kad smo zbog povreda ostali bez  nekoliko bitnih igrača. Kadrovska situacija se popravlja i nekoliko rekovalescenata već su na raspolaganju. Reč je o Aničiću, Kirovskom, Petroviću, Kikoviću, Šiškoviću...

Poznato je da vas je kao igrača krasila zavidna tehnika i brzinska svojstva. Da li se nešto od toga našlo u vašem trenerskom repertoaru?

-U načinu prezentiranja igre ne razlikujem se mnogo od mog prethodnika. Težim takozvanom direktnom fudbalu, sa što manje pasova, više se oslanjam na igru iz dubine i po bokovima – objašnjava svoju filozofiju igre Koroman.

U malom beogradskom derbiju starih poznanika, ,,orlovi’’ su iznenadili ,,real’’ iz Žarkova, ali poraz nije previše zabrinuo mladog stručnjaka. – Sinđelić je zasluženo pobedio. Bio sam prisiljen, zbog povreda da promešam karte i izvedem jedan kombinovani sastav. I pored svega, imali smo svoje prilike, nismo ih iskoristili, domaćin jeste, i tu je ključ poraza – ima jednostavno objašnjenje.

U subotu vas očekuje duel sa  Zlatiborom, ekipom koja je na tabeli odmah iznad vas, sa sličnim bodovnim učinkom. – Gledao sam ih i radi se o odličnoj i čvrstoj ekipi koju uspešno vodi kolega Predrag Ristanović. Definitivno liga je izjednačena, a pogotovu kad se nađu timovi iz sredine tabele svaki rezultat je moguć. Očekujem, veli, da će za tim konkurisati većina rekovalescenata i da ćemo u najačem izdanju otputovati na Zlatibor.

Nismo mogli odoleti a da ga ne pitamo da povuče paralelu između aktivnog bavljenja fudbalom i trenerskog posla. – Pre sam brinuo sam o sebi i uglavnom sam bio lider u ekipi. Sada moram da vodim računa o 30 igrača, različite životne dobi, shvatanja i profila igre, da ne govorim o prisutnim emocijama i uzrujanosti na trenerskoj klupi. Još mogu  praktično da pokažem  tehničko-taktičke elemente, i to mi u izvesnoj meri olakšava posao. Na  kraju treninga nije na odmet da malo odigramo ševe, čisto onako za opuštanje i svoju dušu – kaže nekada odličan fudbaler, a u budućnosti, nadamo se  uspešan stručnjak.

Duga i bogata igračka karijera Ognjena Koromana trajala je, bezmalo 15 godina. Počeo je u mlađim selekcijama Crvene Zvezde u koju se u više navrata vraćao. Nastavio je u Radničkom iz Kragujevca, sledi Spartak iz Subotice. Internacionalnu karijeru počeo je u Dinamu iz Moskve, Krila Sovjetov, gde je ostavio neizbrisiv trag, Terk(Grozni). Posle kraće epizode u engleskom Portsmauntu, vraća se u Zvezdu, ali nemiran duh ga odvodi na daleki istok u korejski Inčon, ponovo je u Zvezdi i karijeru završava u Krila Sovjetov, gde je sa prekidima proveo punih osam godina. I danas se u Krilima  Koromanu klanjaju i govore sa velikim poštovanjem i uvažavanjem. 


21 .kolo Prva liga Srbije
RFK Grafičar : Smederevo 1924
Budućnost : Novi Pazar
Kolubara : Zemun
Trayal : Radnički (P)
OFK Žarkovo : Kabel
Zlatibor : Dinamo
Sinđelić : OFK Bačka
Metalac : Radnički 1923
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 RFK Grafičar 20 10 5 5 35
2 Zlatibor 20 9 8 3 35
3 Metalac 20 10 3 7 33
4 Kolubara 20 9 5 6 32
5 OFK Bačka 20 9 4 7 31
6 Dinamo 20 8 5 7 29
7 Radnički (P) 20 8 4 8 28
8 OFK Žarkovo 20 7 6 7 27
9 Novi Pazar 20 7 5 8 26
10 Kabel (-10) 20 9 8 3 25
11 Radnički 1923 20 7 4 9 25
12 Trayal 20 5 8 7 23
13 Sinđelić 20 6 5 9 23
14 Zemun 20 5 6 9 21
15 Smederevo 1924 (-10) 20 8 1 11 15
16 Budućnost 20 2 5 13 11